Леонид Решетников Снимка: Фейсбук

Ние с вас сме на различни страни в хибридната война, която Западът води срещу Русия, казва той

Решетников: Братя българи, не се обиждайте! Думите на патрирах Кирил бяха казани с пастирска любов

11474 | 13 март 2018 | 14:04

Русия и Съветският съюз са допускали грешки и необмислени стъпки по отношение на България, но и България не е била безгрешна. Но аз искрено обичам българския народ, история, език и литература, заявава генералът


"Братя, българи, не се обиждайте! Думите на нашия патриарх бяха справедливи и казани с пастирска любов." Това написа във Фейсбук бившият генерал от съветското и руското разузнаване и дългогодишен директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Леонид Решетников.

В публикацията си Решетников явно отговаря на българската журналистка Маргарита Михнева, защото се обръща лично към нея.

Ето и цялата публикация на ген. Решетников:

Госпожо Михнева! Пиша не заради вас, а заради българите, въвлечени в този безсмислен спор. Не зная с какъв тон е говорил Каулбарс, но вашият надхвърля всякакви понятия за приличие. Вие ме призовавате да замълча и да се дръпна настрана. Обещавам, че това ще се случи, едва когато Господ ме прибере. България ми е много скъпа, целият ми живот е свързан с нея. Тук аз съм се учил, защитих дисертация, кръстен съм и се венчах. Аз съм я обходил от край до край, бил съм и съм приятел с най-различни хора - и със селяни, и с военни, и с политици и с учени. Аз искрено обичам българския народ, българската история, език и литература.

Българите имат с какво да се гордеят, а предците на съвременните българи имат огромни заслуги в предаването на нас, русите, съкровищата на православието. Това руснаците са го знаели винаги, но именно руснаците, не съветските граждани. Никога не съм казвал и няма да кажа, че българският народ е предавал руснаците. Това просто не се е случвало. Нямам списък с претенции на Русия към България, както вие имат списък с претенции на България към русия.

Русия и Съветският съюз са допускали грешки и необмислени стъпки спрямо България, но и България не е била безгрешна. Това е естествено за историческото развитие ан двете страни. Понякога техните интереси не са съвпадали, а друг път не са се разбирали правилно. Затова не ме хвърляйте на вълците. Многото ми читатели прекрасно познават позиците ми. Днес ние разглеждаме конкретен случай и на трябва към него да пришиваме цялата история на нашите отношения. Това и казах на руските експерти, които се бяха увлекли в разобличения. Това първо.

Второ. Не трябва да бъдат намесвани вашите вътрешнопартийни неразбории. Кой добър, кой лош, решавайте сами, нас това не ни касае. Налице е фактът на лукавата и фалшива формулировка, която Русия не може да приеме. Става въпрос за паметта на нашите воини и ние бихме искали по този въпрос вие поне да знаете нашето мнение. А дали ще го уважите или не, нека съвестта ви покаже. Патриархът сподели, че е огорчен, а вие му приписвате назидателна проповед и удряне с юмрук по масата.

Трето. Съмнявам се, че в българската църква е прието да се освирква и крещи. Мама и татко са ме учили, че е лошо да се освирква във всяка ситуация, още повече на гробове. Не трябва да бъдат приписвани на целия български народ безкултурие и хулиганство.

И последно.

Скъпи българи! Този конфликт нямаше да придобие такъв размах, ако не беше ситуацията, в която се намират Русия, Европа и целият свят. Ако сте чули посланието на нашия президент към Федералното събрание, навярно разбирате, че можем да се окажем на прага на страшни събития.

Западният свят, към който сега е включена и България, оказва мощен натиск върху Русия с цел, както каза В. Путин, да спре нейното развитие.

Ние с вас се оказахме на различни страни. В тази хибридна война, която Западът води срещу Русия, ние имаме много приятели в натовския лагер. Това не са политици, не са платени пропагандисти и историци, а обикновени хора. Особено много са те в България.

Благодаря ви, братя, че оставате верни на тази историческа любов, която се роди в боя и в труда.

Не се обиждайте! Думите на нашия патриарх бяха справедливи и казани с пастирска любов.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

 


От категорията

Борисов за апартаментгейт: Всеки ще си понесе отговорността! Ние ще си понесем нашето петно! (ВИДЕО)

Борисов за скандала с ВИП-апартаментите: Всеки ще си понесе отговорността!-1553245705.jpg

Аз съм създал тази партия, за да се бори с корупцията на комунистите. Те ...

22 март 2019 | 11:08

Нинова за апартаментгейт: ГЕРБ се самозабравиха! Да се махнат от властта, за да изтрезнеят!

-1551263918.png

Моделът "ГЕРБ" е корупция в закони, политически рекет над бизнеса и в ...

22 март 2019 | 17:06

Протестиращи медицински сестри разпънаха палатка пред министерството на здравеопазването

-1553180189.jpg

Протести ще има и в други градове на страната, подготвя се и щафетна ефективна ...

22 март 2019 | 17:39

Валери Симеонов: Коалиция с ВМРО за евроизборите е неосъществима, а с "Атака"- невъзможна

-1550161455.jpg

Заявката на БСП за предсрочни парламентарни избори след евровота е опит за ...

22 март 2019 | 16:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Барбара


13 март 2018 | 17:46Който сее интриги и стои зад гърба на Борисов срещу президента Радев а така и срещу повече от 2 млн. българи, не ми е брат.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


galivlad


13 март 2018 | 17:18След като Патриарха не го е казал с Укор, защо три дни последователно, в руската преса и телевизия се излива помия върху Президента Радев? Явно не сте разчели народната любов, да Благодарност има, но народната любов си е народна, няма как да бъде пренесена от Радев към Борисов! Така де едно активно мероприятие се провали, а с него настроихте и русофилите срещу Вас! Да Аз бях един от тези!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Михаил Апостолов


13 март 2018 | 21:03Не трябва да се настройвате в самата Русия действа мощна мрежа от русофоби и платени вредители, има доста хора с руско гражданство които са русофоби. Така, че не трябва да се поддавате на такива провокации.


Михаил Апостолов


13 март 2018 | 20:39Защото и за руските медии важи това, което каза чичо Тръмп фалшивите медии. Те ще профукат всичко за ефтина (именно с ф) сензация.