Браншът се надяваше, че забраната ще отпадне, очакват се загуби от 100 млн. лева

Ресторантите в хотелите и къщите за гости остават затворени

1559 | 1 дек. 2020 | 14:13

Вероятно здравните власти се страхуват да отворят обектите заради очаквани нарушения покрай студентския празник, твърдят хотелиери


Ресторантите в хотелите и къщите за гости остават финално затворени до 21 декември 2020 г. Това обяви за TravelNews Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), позовавайки се на информация от Министерството на здравеопазването.

Браншът се надяваше, че забраната ще отпадне, защото реално не могат да работят и да обслужват гостите си. Вероятно здравните власти се страхуват да отворят обектите заради очаквани нарушения покрай студентския празник, твърдят хотелиери.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова също поиска да отпадне забраната за работа на ресторантите в хотелите. Тя изпрати писмо до здравния министър проф. Костадин Ангелов с искане те да работят при строги противоепидемични мерки и необходимата дистанция.

БХРА ще настоява за включването на хотелите и къщите за гости в компенсациите и мерките на правителството срещу затварянето на бизнеси за трите седмици, каза Георги Щерев. Не можем да си обслужваме гостите с храна, а реално местата за настаняване не са затворени в заповедта на министъра на здравеопазването, обясни Щерев. Заради ситуацията хотелите имат откази от посещения и нямат нови резервации до 21 декември 2020 г.

Изчисленията на БХРА са, че загубите ще бъдат в размер на 100 млн. лв. за обектите и настояват да бъдат компенсирани от държавата. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова също поиска да отпадне забраната за работа на ресторантите в хотелите. Тя изпрати писмо до здравния министър проф. Костадин Ангелов. Николова настоя да работят при строги противоепидемични мерки и необходимата дистанция.

Формалното незатваряне на хотелите, въпреки реалната невъзможност да работят и да посрещат клиенти при тези условия, води до това, че за сектора на гостоприемството и неговите служители не са предвидени компенсации, както за останалите затворени бизнеси. БХРА ще иска включването на бранша в заповедта на социалния министър Деница Сачева за подпомагане на служителите. Те не могат да се възползват дори от крайно недостатъчната помощ, предвидена за персонала.

Работниците в тези заведения няма да получат дори по 24 лева на ден от държавата, въпреки че техните работодатели ще са принудени да ги пуснат в неплатен отпуск или дори да ги освободят. служителите. Хотелите не могат да се възползват и от предвидените, макар и неясно какви към момента, компенсации за затворените бизнеси. Тоест те няма да получат никаква финансова помощ от държавата, въпреки че не могат да продължат да извършват дейността си, обясни Георги Щерев.

От БХРА апелират кабинетът да реши този сложен за хотелиерския бизнес казус, защото в противен случай обричат бизнесите на фалит, а техните служители на трайна безработица. Бюджетът ще загуби голяма част от 10-те процента приходи, които в годините преди пандемията влизаха в хазната от плащаните от туризма данъци и осигуровки. От асоциацията припомнят, че голяма част от хотелиерите и собствениците на къщи за гости имат кредити и към банки.

 


ОЗК

От категорията

КЕВР не видя нарушения във високите сметки на „Топлофикация София“

Снимка: БГНЕС-1610724269.jpg

Предоставените данни и документи показват, че дружеството е изпълнило ...

15 ян. 2021 | 17:23

НАП: Електронни касови бележки ще заместят хартиените

-1551104105.jpg

Промяната се подкрепя от Националната агенция за приходите, като в близките ...

14 ян. 2021 | 14:51

Теменужка Петкова: България да има диверсификация на своя газ е мечта от години

Снимка БНТ-1610785627.png

"Булгаргаз" има договор за 25 години с азербайджанската газова ...

16 ян. 2021 | 10:24

Инж.Желев: Наш основен приоритет е опазване на околната среда и екологичното производство на енергия

-1427713691.jpg

Паралелно през 2021 г. продължаваме по план работата по проекта ни за поетапно ...

14 ян. 2021 | 14:42