Рецепти за Антоновден – раздава се содена пита за омилостивяване на Баба Шарка

Рецепти за Антоновден – раздава се содена пита за умилостивяване на Баба Шарка

7355 | 16 ян. 2019 | 13:53


В народния календар на 17 януари, Антоновден, се раздават обредни хлябове за здраве и омилостивяване на "болята” или „лелята", т.е. на шарката и синята пъпка. 

На този не се варят боб и леща.

 

Ето какво трябва да сложим на трапезата: 

 

Содена питка

Необходими продукти:

кисело мляко - 400 гр.

сода - 1 ч. л.

брашно - 750 гр

бакпулвер - 1 пакетче

сол

яйца - 1 бр.

олио - 4 с. л.

 

Начин на приготвяне:

Киселото мляко се разбърква със содата, 2 ч. ч. брашно, слага се в тава и се прибавят бакпулвера, сол и захар.

Добавят се 3-4 с. л. олио към кипналото кисело мляко. Бърка се хубаво, като се прибавя още брашно, горе - долу около 1 пакет брашно е необходимо.

 

Изважда се от тавата и се меси до меко тесто върху набрашнена повърхност.

Слага се в намазнена тава, надупчва се с вилица и се слага в студена фурна. Фурната се загрява до 200 градуса, след което се намалява на 180. Пече се питката около 20 - 30 мин.

Отгоре содената питка се намазва с разбърканото яйце и се запича още няколко минути.

Готовата пита се раздава намазана с мед.

 

 

Баница с кайма и праз лук 

500 г кори

300 г кайма 

3 стръка праз

1 ч.ч. олио 

черен пипер

сол 

 

Начин на приготвяне: 

Нарязаният праз се запържва. Добавя се каймата с черен пипер и сол. Всяка кора се намазва се с мазнина и се слага от плънката. Завива се на руло. Рулата се нареждат в намазана тава. 

 

 

Кисело зеле с ориз и свинско месо 

1 бр. кисела зелка 

500 г ориз 

500 г свинско месо 

1 глава лук 

2 бр. моркови 

1 с.л. червен пипер 

риган 

олио 

сол 

 

Начин на приготвяне: 

Зелето се изцежда и се нарязва. Морковите и лука се нарязват на ситно и се запържват до златисто. Добавя се месото, нарязано на средно големи кубчета. Когато се запържи и месото, се добавя зелето, наливат се 2 ч.ч. топла вода, за да не загори. Когато поомекне зелето, се добавя и ориза. След като набъбне ориза, се слагат червения пипер, риган и сол. Изсипва се в тава и се запича, докато изври водата. 

 


От категорията

Панирани тиквички с джоджен

Панирани тиквички с джоджен-1589881152.jpg

19 май 2020 | 12:38

Какво да сготвим на Гергьовден – традиционни рецепти

-1493822812.jpg

На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, ...

5 май 2020 | 13:49

7 причини да пием безалкохолно вино

7 причини да пием безалкохолно вино-1589743551.jpg

Деалкохолизираните напитки са 4 пъти по-малко калорични – това ги прави идеални ...

17 май 2020 | 22:25

Шницели от спанак

Шницели от спанак-1588066740.png

28 апр. 2020 | 12:37