Вкусни постни рецепти за Великденските пости

Вкусни рецепти за Великденските пости

8169 | 19 февр. 2018 | 10:59


Великденските пости продължават седем седмици и приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 8 април.

 

От днес, понеделник след Сирни Заговедни, от менюто се изключат месните и млечните продукти. 

 

Предлагаме ви няколко постни рецепти, подходящи за периода:

 

Зимна салата с варива

Необходими продукти

  • 1 ч.ч. сварен боб
  • 1 ч. сварена леща
  • 2-3 бр. кисели краставички
  • 1/2 бр. кисела зелка
  • 2-3 бр. картофи
  • 2-3 с.л. оцет
  • 1-2 глави лук

Начин на приготвяне:

Бобът се намачква с помощта на вилица. На ситно се нарязват сварените картофи, краставички, зелето и лукът.

Всички изброени продукти се омешват и овкусяват.

 

 

Запеканка с коприва

Необходими продукти

  • 300 г връхчета от коприва
  • по 1 връзка пресен лук и пресен чесън
  • 5-6 бр. печени червени чушки
  • 250 г ориз
  • по 1/2 връзка копър и връзка магданоз
  • 1 с.л. сол

Начин на приготвяне

Лукът, чесънът и копривата се задушават в мазнина. Разстила се в тавичка и се покрива с чушки и ориз. Подправя се на вкус. Залива се с вряща вода. Пече се на умерена фурна до готовност. 

 

 

Нахут с кисело зеле

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. нахут
  • 1/2 бр. кисела зелка
  • 2 глави лук или праз лук
  • 1 ч.л. червен пипер или 1 с.л. доматено пюре
  • подправки – джоджен, чубрица, кимион
  • по желание – няколко скилидки чесън
  • сол

Начин на приготвяне:

Нахутът се накисва за денонощие, след това се оставя да поври до готовност. В друг съд се запича лукът със зелето и подправките.

Прибавя се нахутът със сухите чушки. Премества се в тава и се запича във фурната.

 

 

Крем супа от грах

Необходими продукти:

1 чушка

300 г грах

250 г зелен боб

2 картофa

2 тиквички

сол

магданоз

 

Приготвяне:

Зеленчуците се порцират. Попарват се в литър гореща вода. Оставя се да ври около 20 минути, след което се пасира.

 

 

Постна крем супа с карфиол

Необходими продукти

  • 1/2 глава карфиол
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • смлян бял пипер
  • сол

Начин на приготвяне

Лукът и чесънът се нарязват. В тенджера се сипват 2-3 ч.ч. вода. Добавят се зеленчуците и се варят 15-20 минути. Посоляват се и се пасират. Супата се поднася поръсена с бял пипер и крутони.

 


 


От категорията

Зимна салата

Зимна салата-1544452545.jpg

10 дек. 2018 | 16:35

Мераклийско свинско

-1495457356.jpg

7 дек. 2018 | 13:18

Какво да приготвим за празничната трапеза на Никулден - традиционни рецепти

-1512557981.jpg

5 дек. 2018 | 14:24

На Савинден се правят мекици за здраве и берекет през годината

мекици-1543850122.jpg

4 дек. 2018 | 13:06

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.