Страната обаче е фокусирана върху разширяването на собствената си имунизационна програма

Reuters: ЕС иска десет милиона ваксини на AstraZeneca от Индия

2719 | 1 апр. 2021 | 20:01

Брюксел иска да закупи дозите от Института „Серум“, най-големия производител на ваксини в света, за да компенсира недостига на доставки от европейските заводи на компанията


Европейският съюз поиска от Индия да му позволи да закупи десет милиона дози ваксини на AstraZeneca, заяви правителствен служител пред Reuters, последният признак на нарастващ натиск върху Делхи да изнася по-голяма част от продукцията си в други страни.

ЕС иска да закупи дозите от Института „Серум“, най-големия производител на ваксини в света, за да компенсира недостига на доставки от европейските заводи на AstraZeneca и да ускори ваксинацията в страните членки.

Евентуално бързо одобрение на искането на ЕС обаче е малко вероятно, тъй като Индия се опитва да ускори собствената си ваксинационна програма, каза индийски държавен служител, който поиска да остане анонимен.

Великобритания също така притиска Индия да изнесе втората половина от десетте милиона дози, които е поръчала от „Серум“, каза източникът.

Първоначално „Серум“ трябваше да произвежда ваксината на AstraZeneca само за страни с ниски и средни доходи.

Индия обаче заяви, че сега е фокусирана върху разширяването на собствената си имунизационна програма, тъй като случаите на COVID-19 нарастват от март.

Решението й да се съсредоточи върху вътрешните си нужди, дошло след като правителството беше критикувано у дома за изпращане на десетки милиони дози в чужбина, също така ще засегне подкрепената от СЗО глобална мрежа за разпространение на ваксини, известна като COVAX. Мрежата има за цел да осигури ваксини срещу COVID-19 предимно за десетки по-бедни страни.

Проблемите с производството забавиха ваксинациите за 450 милиона души в 27-членния ЕС. Имунизацията на блок на глава от населението изостава от тази на страни като Израел, Обединеното кралство и САЩ, според наличните данни.

До момента Индия е изнесла 64 милиона дози ваксини в 83 страни и е приложила същия брой дози у дома. Ваксинационният й план се разшири от четвъртък, за да включи всички на възраст над 45 години, което се очаква да повиши значително търсенето на ваксини.

Източник: Агенция "Фокус"

 


Намери своята история

От категорията

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05

Османи: Фокусът на отношенията ни с България трябва да бъде и миналото, и настоящето

-1613493289.jpg

Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет и институциите, за да ...

27 ноем. 2021 | 09:23

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22

Себастиан Курц стана баща

-1625815363.jpg

Радостни сме, че ще посрещнем първата си Коледа тримата заедно, заяви бившият ...

27 ноем. 2021 | 15:13