Непосещаването на училище е основен проблем, със законопроекта на ГЕРБ правим разумна крачка в посока решаването му, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Снимка Novini.bg

За отсъствие от 5 учебни часа за ученик, семейството се лишава от месечна помощ за година

Режат помощите, ако децата не са в детска градина или училище

868 | 19 март 2019 | 16:24

Непосещаването на училище е основен проблем, със законопроекта на ГЕРБ правим разумна крачка в посока решаването му, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев


Децата не са ли в задължителна детска градина и в училище - семейството няма да получава семейни помощи от държавата за съответното дете. Това каза председателят на парламентарната Комисия по образование и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова по време на брифинг в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“.

 

По думите ѝ това е крайна поправка в сравнение със сегашния режим и няма да има вратички и изключения. „Промяната, която внасяме има една основна цел – всяко дете има право на образование, а семейството и държавата имат задължението да гарантират това право. Още нещо - не можем да си позволим нито сега разхищаване на средства, нито това да се случва в бъдеще“, допълни Дамянова.

 

Тя даде пример с една от провинциите на Германия, където ако детето не посещава училищни мероприятия дори в срок от три дни, семейството е длъжно да даде писмени обяснение за това.

 

„Ако семейството или ученикът получава парични средства, то директорът на училището е длъжен в срок до четири дни да уведоми съответната служба за насърчаване на образованието. Във Франция например още при първото записване на детето в училище родителят подписва договор, с който гарантира неговото посещаване. Ако детето не посещава училище, следват отново писмени обяснения, механизъм за подкрепа на детето, санкции, спиране на социалните помощи и дори намесата на прокурор“, допълни Милена Дамянова.

 

Председателят на Образователна комисия призова тази политика да не се приема само като политика на санкции. „Това е част от общата ни политика на образованието като приоритет и утвърждаване на училището като обществена и най-висша ценност“, допълни Дамянова.

 

ПГ на ГЕРБ внася законови промени, целящи редовното посещение на децата в задължителната училищна и предучилищна форма на обучение. Това каза зам.-председателят на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова.

 

Ангелова обясни, че промените касаят Закона за социално подпомагане и Закона за семейните помощи за деца. По думите ѝ целта е по-строго обвързване на получаването на месечните помощи за безработни, за наем на заплащане на общинско жилище и месечните помощи за деца с редовното посещение на децата в задължителната форма на обучение.

 

Най-важната промяна е в Закона за семейните помощи за деца, че в рамките на един месец от една учебна година, ако се допуснати отсъствия повече от три дни за дете, което посещава редовна форма на предучилищно образование, и отсъствие от 5 учебни часа за ученик, семейството се лишава от месечна помощ за дете до навършване на 18 години или до завършване на средно образование“, допълни още Ангелова и уточни, че срокът за това ще е една година.

 

Навсякъде по страната непосещаването на училище е основен проблем, със законопроекта на ГЕРБ правим разумна крачка в посока решаването му. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

 

Обикаляме из страната, почти навсякъде това е основният проблем. Гласът, който чуваме, призивите, които чуваме, са за усилване на санкционния механизъм. Не става само с убеждение. Законопроектът е крачка в тази посока. В същото време сме се опитали да направим разумна крачка“, коментира министърът.

 

Той отбеляза, че не всички видове социално подпомагане ще бъдат обвързани и уточни, че ще има помощи, които трябва да се предоставят, въпреки всичко.


От категорията

Проф. Герджиков: Единодушието около номинацията на Иван Гешев за главен прокурор дава надежда

-1509605177.jpg

Относно избора на европейски главен прокурор и номинацията на Лаура Кьовеши, ...

22 юли 2019 | 21:32

Кирил Добрев потушава напрежението в БСП-Варна

Кирил Добрев потушава напрежението в БСП-Варна, Гуцанов остава шеф на Градския съвет на партията-1563819764.jpg

На практика Борислав Гуцанов не е отстранен, въпреки че Корнелиия Нинова ...

22 юли 2019 | 21:20

Боян Магдалинчев: Няма гаранция, че Иван Гешев ще е главен прокурор, дори да е единствен кандидат

-1509009908.jpg

Има още 2 заседания, на които може да бъдат направени номинации. Съмнявам се, ...

23 юли 2019 | 08:04

Кметът на Момчилтрад демонстрира завидни умения по билярд

Сунай Хасан демонстрира завидни умения и успя да надвие победителя в турнира Ергюн Емин-1563825106.jpg

Над 40 бяха участниците в оспорваните надпревари, които са част от проявите, ...

22 юли 2019 | 22:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.