Ризото с пармиджано и зеленчуци от шеф Нина Тодорова

Вкусно и ароматно ризото

Ризото с пармиджано и зеленчуци

2642 | 2 ян. 2016 | 14:14

Ризотото е традиционно италианско ястие, което все повече набира популярност у нас. Вижте как бързо и лесно може да си приготвите неустоимо ризото в съчетание с пармиджано и зелечуци у дома.

Ризото с пармиджано и зеленчуци от шеф Нина Тодорова-1448626611.pngшеф Нина Тодорова-1448626756.jpg

Ризото е традиционно италианско ястие с ориз, което е особено популярно в Северна Италия.

За приготвянето на ризото, се използва кръгъл бисерен ориз (най-добре от сорта арборио), който, в зависимост от региона, предварително се запържва в зехтин или краве масло. След запържването към ориза се долива бульон (месен, зеленчуков) в съотношение 1 литър течност на 1 чаша ориз и се задушава с постоянно бъркане.

Добавят се по желание и според рецептата — месо, морски дарове, гъби, зеленчуци или плодове. Понякога за да се постигне още по-кремообразна структура на ястието, почти в края на термичната обработка се добавя предварително разбита на котлона смес от краве масло и сирене пармезан или пекорино.

Днес Нина Тодорова от Кулинария с Нина ще ни покаже как бързо и лесно да си направим вкусно ризото с пармиджано и зеленчуци.

Необходими продукти за 1 (една) порция:

60 г ориз арборио
10 г моркови
10 г чушки
20 г гъби
10 г тиквички
10 г лук
10 г спанак
10 г домати
20 г пармиджано
20 г масло
40 г зехтин
магданоз
див лук
сол
черен пипер
30 мл бяло вино
зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Сваряваме ориза, като в средата го оставяме леко твърд (ал денте).
Почистваме и нарязваме зеленчуците на ситни кубчета.
Задушаваме ги в зехтин, добавяме сварения ориз, малко бульон, сол и черен пипер на вкус.
Отстраняваме от огъня, добавяме пармезана, маслото и свежите билки.
Разбъркваме внимателно и сервираме.

Бон апети!


От категорията

„Мързеливи” чушки бюрек

„Мързеливи” чушки бюрек-1506333569.jpg

25 септ. 2017 | 12:57

Пълнени тиквички с риба тон

Пълнени тиквички с риба тон-1505829326.jpg

23 септ. 2017 | 11:39

Пълнени домати със сирене и печени чушки

Пълнени домати със сирене и печени чушки-1505828941.jpg

22 септ. 2017 | 13:17

В сезона на зимнината: 5 традиционни рецепти за домашна туршия

-1475748435.jpg

20 септ. 2017 | 16:35

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.