Ризото с пармиджано и зеленчуци от шеф Нина Тодорова

Вкусно и ароматно ризото

Ризото с пармиджано и зеленчуци

3484 | 2 ян. 2016 | 14:14

Ризотото е традиционно италианско ястие, което все повече набира популярност у нас. Вижте как бързо и лесно може да си приготвите неустоимо ризото в съчетание с пармиджано и зелечуци у дома.

Ризото с пармиджано и зеленчуци от шеф Нина Тодорова-1448626611.pngшеф Нина Тодорова-1448626756.jpg

Ризото е традиционно италианско ястие с ориз, което е особено популярно в Северна Италия.

За приготвянето на ризото, се използва кръгъл бисерен ориз (най-добре от сорта арборио), който, в зависимост от региона, предварително се запържва в зехтин или краве масло. След запържването към ориза се долива бульон (месен, зеленчуков) в съотношение 1 литър течност на 1 чаша ориз и се задушава с постоянно бъркане.

Добавят се по желание и според рецептата — месо, морски дарове, гъби, зеленчуци или плодове. Понякога за да се постигне още по-кремообразна структура на ястието, почти в края на термичната обработка се добавя предварително разбита на котлона смес от краве масло и сирене пармезан или пекорино.

Днес Нина Тодорова от Кулинария с Нина ще ни покаже как бързо и лесно да си направим вкусно ризото с пармиджано и зеленчуци.

Необходими продукти за 1 (една) порция:

60 г ориз арборио
10 г моркови
10 г чушки
20 г гъби
10 г тиквички
10 г лук
10 г спанак
10 г домати
20 г пармиджано
20 г масло
40 г зехтин
магданоз
див лук
сол
черен пипер
30 мл бяло вино
зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Сваряваме ориза, като в средата го оставяме леко твърд (ал денте).
Почистваме и нарязваме зеленчуците на ситни кубчета.
Задушаваме ги в зехтин, добавяме сварения ориз, малко бульон, сол и черен пипер на вкус.
Отстраняваме от огъня, добавяме пармезана, маслото и свежите билки.
Разбъркваме внимателно и сервираме.

Бон апети!


От категорията

Сувлаки по традиционна гръцка рецепта

Сувлаки по традиционна гръцка рецепта-1526374883.jpg

15 май 2018 | 11:55

Гери Дончева, Жени Калканджиева и Тачо първи опитаха престижна азиатска ракия

Жени Калканджиева и Гери Дончева -1526233416.jpg

Опитни бармани сътвориха екзотични коктейли с националната напитка на Китай, ...

13 май 2018 | 20:41

Агнешки сърмички

Агнешки сърмички-1525351626.jpg

8 май 2018 | 11:28

Шпиковано агнешко бутче

Шпиковано агнешко бутче-1525352257.jpg

6 май 2018 | 16:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018