Роберто Буриони, вирусолог: Не допускайте грешката на Италия!

Не забравяйте, че това е нов вирус, за който няма имунитет, казва той.

Роберто Буриони, вирусолог: Не допускайте грешката на Италия!

137402 | 16 март 2020 | 17:39

Вече имам чувството, че италианците най-после се събудиха за бедата, в която се намираме", казва професорът относно безпрецедентните мерки за карантина, наложени от правителството преди по-малко от седмица.


Роберто Буриони беше един от първите учени в Италия, които биха тревога за взрива от коронавирус, но на неговите предупреждения отначало не бе обърнато внимание.

Сега той предупреждава другите страни в Европа да не повтарят същата грешка.

"Не подценявайте опасността. Италия правеше това в продължение на една седмица, някои хора я наричаха просто обикновен грип, а един лекар твърде неуместно каза, че това ще отшуми само за две седмици", посочи той в интервю за ДПА.

Буриони, 57-годишен професор по микробиология и вирусология в университета "Вита Салюте Сан Рафаеле" в Милано, е най-известният вирусолог в Италия. "За съжаление, още от времето на Юлий Цезар, хората искат да вярват, че онова, което те желаят, ще се случи", казва той, цитирайки думите на знаменития римски император от неговите "Записки за Галската война".

Сега, когато Испания, Франция и Австрия вървят по пътя на Италия с драстични мерки за ограничаване на заразата, Буриони казва, че е време Европа като цяло да се окаже на висотата на отговорността си.

 

"Много важно е Европа да покаже някакво единство. Нуждаем се от общ подход, сега е време, което изисква да действаме заедно, - подчертава той. - Иначе какъв е смисълът на нашия Европейски съюз?"

Без строги ограничителни мерки в целия континент, предупреждава той, една страна може да успее да отбие атака на вируса, а след това да бъде отново заразена от съседите си, които са възприели по-мек подход. Рискът е "очевиден", казва професорът, цитиран от БТА.

"Точно както няма нито един отделен район на Италия, който да не изисква максимални усилия (в борбата срещу вируса), такива максимални усилия се изискват и в цяла Европа", изтъква той.

Буриони е съгласен със страховитото предупреждение на германската канцлерка Ангела Меркел, че до 60-70 процента от германското население може да бъде заразено. "Не забравяйте, че това е нов вирус, за който няма имунитет", казва той.

Той е шашнат от решението на Великобритания да се бори с епидемията, като остави вируса да се разпространи сред населението, като се вземат защитни мерки само за най-уязвимите. "Това е просто непонятно, - отбелязва професорът. - Да се говори за (добиване на) популационен имунитет, когато няма ваксина и не знаем дали тези, които са заразени и оздравели, придобиват имунитет, е необяснимо за мене."

Що се отнася до очакванията, че по-топлото време напролет и лятото ще помогне за овладяване на епидемията, Буриони казва да не разчитаме на това. "Просто не знаем", казва той.

Преди да си спечели име на човека, предупредил за коронавируса, Буриони стана известен в Италия с битките си в социалните мрежи срещу противниците на ваксинирането и срещу фалшивите новини, отнасящи се до науката.

В началото на този месец той пишеше яростни филипики в Туитър срещу своите сънародници, които все още се трупаха по площадите, по плажовете и дори по ски пистите, нехаейки за рисковете от заразяване с COVID-19.

"Вече имам чувството, че италианците най-после се събудиха за бедата, в която се намираме", казва професорът относно безпрецедентните мерки за карантина, наложени от правителството преди по-малко от седмица.

Нещата в Италия се развиха с тревожна скорост. Броят на заразените нарасна от около 1700 на 1 март до близо 25 000 вчера - 15 март, а починалите вече надхвърлят 2000. Тази смъртност е около 7 процента - двойно по-висока от глобалната, която е в интервала между 3 и 4 процента.

Според Буриони това се дължи на факта, че Италия има по-застаряващо и по-социално активно население, както и на това, че посоченият брой на заразените очевидно е занижен.

През февруари правителството все още твърдеше, че страната е безопасна за чужди туристи и инвеститори, а сега цяла Италия е затворена зона.

Училищата, ресторантите, кафенетата, кината и повечето магазини са затворени, а на хората е казано да не излизат навън, освен до магазини за храна или при спешна необходимост. "Не можем да кажем (кога нещата ще тръгнат към подобряване). Ситуацията е динамична, правим онова, което трябва, и се надяваме да видим някакви резултати в близките дни", казва Буриони.

Той подчертава необходимостта от спазване на ограниченията и дори те да бъдат засилени. Да излезеш да потичаш, например, не е строго забранено, но "едва ли е толкова необходимо точно сега".

Що се отнася до самия него, "ако видя някого по тротоара, минавам от другата страна на улицата. Пазя дистанция от най-малко два метра от околните. Не използвам обществен транспорт".

Но докато шефът на Агенцията за гражданска защита Анджело Борели препоръчва ограничени лични контакти дори между членовете на семействата, Буриони казва, че е все още ОК да се прегръщаме вкъщи. "Нека да не прекаляваме", добавя той.

 


От категорията

Веселин Данев: Можем да отделим рисковата група в хотели, а другите да се върнат на работа

Идеята е всички в рискова възраст или здравословно състояни да си „спестят“ срещата с вируса, казва Веселин Данев-1585815200.jpg

Всичко това ще излезе на държавата в най-лошия случай 40 милиона лева на ден, ...

2 апр. 2020 | 11:21

"Полет с балон над Белоградчишките скали"- едно спиращо дъха видео с иновативен поглед към природата

"Полет с балон над Белоградчишките скали"-1585909140.png

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Пламен Мирянов умело използва ...

3 апр. 2020 | 15:43

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19-1585938159.jpg

Ако България не беше взела мерките, които взе още когато имахме само 31 ...

3 апр. 2020 | 20:10

Георги Марков: Безсрамие по време на коронавирус

-1561186598.jpg

Вижте с какво се занимава европейският елит в разгара на кризата: с ...

3 апр. 2020 | 19:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


17 март 2020 | 08:12Що рИвете бре? Нали сте "ЗА" глобализма и свободното движение на ХОРА, стоки и капитали?___На ви сега свободно движение!____Всички страни трябваше ВЕДНАГА да затворят границите си и да въведат драконовски мерки за предотвратяване на заразата! Дезинфекция по пътищата, обществените места и в домовете.___ДА, ама НЕ!___Те това на практика показва колко гнил е ГЕЙ съюза, в който за жалост сме и ние.___Хак да ни е! Сега ще се радваме на новата МУ придобивка_коронавируса.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Звездаров


16 март 2020 | 23:37Г н Роберто, от началото на януари, целия февруари, ЦЕЛИЯТ СВЯТ гледаше как братята китайци плачат и се мъчат да се спасят от Ковида. ... Къде бяха ЕПИДЕМИОЛОЗИТЕ на ЕВРОПА през тези два месеца?! ...За да бият тревога ТОВА Е НОВ НЕПОЗНАТ ВИРУС, за който никой няма лек?! .... Къде бяха правителствата на Европа, не виждаха ли какъв ужас изпитва държавното управление на Китай за да овладее ситуацията с ограничения, с бързо производство на предпазни материали и оборудване. .... Еееееех, г н Роберто, този новвирус заблуждава и мами не само човешката имунна система, но май и вирусолозите ....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.