Снимка Кадър Нова телевизия

Абсурдно е да има договорка БСП - ГЕРБ, категоричен е анализаторът

Росен Карадимов за гласуването на партийната субсидия: За първи път ДПС остана в изолация

7972 | 8 дек. 2019 | 15:03

Според него парламентът е постигнал един впечатляващ консенсус по темата за финансирането на партиите


Продължават споровете за увеличените партийни субсидии, които скочиха от 1 на 8 лева на получен глас. ГЕРБ коментираха, че са гласували по настояване на “Патриотите”. Иначе имало риск да не бъде приет бюджетът. “Патриотите” на свой ред заявиха, че не са рекетьори.

ДПС отново обвиниха управляващите в договорки с БСП. Премиерът Бойко Борисов отхвърли обвиненията и върна дебата за парите на партиите.

“Като чух Цонев да говори за комунисти, антикомунисти и националист, който подкрепя брака, реших, че говори за правителство „Орешарски”, а той говорил за гласуването онази вечер”, заяви в ефира на предаването „Събуди се” по Нова телевизия Георги Харизанов от Института за дясна политика.

„Пленарните заседания са прозрачен процес и лесно може да бъде проследено дали случайно от един момент съглашение, в което ГЕРБ не участва, започва да бойкотира гласуванията и едни около 30 параграфа от гласуването на бюджета не могат да бъдат гласувани и да се продължи напред. След което се прекъсва заседанието, на председателски съвет се дават въпросните предложения, след което се оказва, че вдигането на субсидията е единствено условие да се продължи напред. Това е лесно проверимо. Изключително лесно е да се установи дали е така. На следващата сутрин от ДПС да се представят целите в бяло е тяхно право. Те не са участвали в гласуването” , каза още той.

„Два са безспорните факти. Първият е, че за първи път ДПС не държи ключа към каквото и да било мнозинство и остана в изолация. Странно беше, че още сутринта на този ден Карадайъ направи декларация, че има такава договорка между БСП и ГЕРБ. Абсурдно е да има такава договорка, още повече на такава тема. Да се говорят такива неща е политически несериозно”, смята анализаторът Росен Карадимов.

„Трябва да гледаме ситуацията повече в дълбочина. Проблемът за субсидията е сериозен. Не мисля, че ГЕРБ губи от позицията, която е заела в момента. Дори не мога да си обясня, защо трябва да се обяснява толкова много. Политически, аз смятам, че това, което се случи, е разумно и правилно. То се случи без договорка, въз основа на фактите, които се развиха в рамките на този ден, и парламентът постигна един впечатляващ консенсус по този въпрос”, заяви той.


От категорията

Борисов пред актива на ГЕРБ: Готов съм да се оттегля, а правителството да продължи да работи

-1596619625.png

Един ден не трябва да стоим в управлението, ако хората не ни искат. Много от ...

5 авг. 2020 | 12:26

Юрист: Ако Борисов подаде оставка, си отива цялото правителство

Юрист: Ако Борисов подаде оставка, си отива цялото правителство-1596630944.jpg

При невъзможност да се състави ново правителство в рамките на текущата ...

5 авг. 2020 | 15:33

Томислав Дончев: Няма да ставам премиер, това не е честно! (ВИДЕО)

-1596478180.jpg

САЩ неведнъж са ни казвали, че проектът „Турски поток“ не съответства на ...

5 авг. 2020 | 19:18

41-ят контингент получи сертификация за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан

Снимки: Министерство на отбраната-1596639082.jpg

Степента на подготовката, уменията и способностите на командния и личния състав ...

5 авг. 2020 | 17:50