Росен Петров. Снимка: БДЦ

През 1997 г. протестирах срещу Жан Виденов, защото заплатата ми стана 30 долара, спомня си депутатът

Росен Петров: Ако не чуем хората, след “Виденовата зима” може да дойде и Видовден

12108 | 10 ян. 2017 | 14:20

„Български демократичен център“ прави широк центристки блок. Държавата трябва да се завърне в икономиката, казва говорителят на партията


-Г-н Петров днес се навършват 20 години от погрома на българския парламент, довели до свалянето от власт на правителството на социалиста Жан Виденов. По това време вие бяхте журналист. Сега, като депутат, каква е оценката ви за събитията отпреди 1997 г.?

 

-Преди 20 години аз бях не само журналист, но и участвах в протестите, довели до падането на правителството на Жан Виденов. По ирония на съдбата тогава бях на площада пред Народното събрание. Камъни не хвърлях, но в интерес на истината се радвах на това, което се случва. Изпитвал съм с пълна сила чувството да бъдеш предаден от хора, за които си гласувал. Винаги си спомням този момент - той ми свети като червена лампа в съзнанието и затова съзнавам, че и днес много хора имат изключително отрицателно отношение към политическата класа. Ако въобще има такава, тъй като аз смятам, че в България не можа да се формира елит-такъв, каквато има в Германия, Италия, Франция и останалите страни от Западна Европа. Да сравняваме един български депутат с един английски е несериозно, защото разликата е като от Земята до Луната. И причината много проста - в България има демокрация от едва 27 години. А има едни хубав израз, който гласи: “Една ливада става игрище за голф, когато се коси 200 години“.

 

Ако хората, които се занимават с политика, продължават по същия начин, след като което преживяхме по време на „Виденовата зима“, смятам, че ще дойде нов „Видовден“. Казвам го напълно наясно с това, че бунтът и погромът не решава нищо. Но като цяло хората, не само в България, но и по света, имат чувството, че демокрацията им е открадната. Поради тази причина се появиха и такива движения като италианското „Пет звезди“, оглавявано от комик, това донесе изненадващия успех на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. Хората по цял свят смятат, че „елитът“ им открадна демокрацията и вече търсят други решения.

 

-Смятате ли, че през 1997 г. протестите срещу кабинета на Жан Виденов бяха организирани?

 

-Тогава бях журналист в Нова телевизия и протестирах по следната причина – заплатата ми беше станала 30 долара. Аз че организация е имало - в това съм убеден! Винаги зад чистото чувство на хората да протестират се крият личности или групи, които се възползват от тях. През 1997 г. на площада виждах много ясно, че тези, които атакуваха тогава парламента бяха организиран, защото подготвени да извършат погрома над Народното събрание.

 

-Дали нямаше и руско участие в метежа заради конфликта на Жан Виденов с Газпром и „Мултигруп“?

 

-Жан Виденов има незаслужената участ да бъде един честен човек, който стана жертва на политически сметки и икономически интереси. Сега се сещам се за нещо, което говори много за народопсихологията ни. Чувал съм определения за двама души - за Жан Виденов и за Жельо Желев, Бог да го прости, и от хора от с различен социален статус. Те казват: „Той беше много глупав и нищо не открадна!“. Това показва, че нашето общество е болно, а едно общество, което боледува ражда и политици, които „боледуват“. Колкото и странно да звучи българският парламент е представителна извадка на обществото – той наистина е Народно събрание. Когато обществото боледува и парламентът боледува. Разбира се, аз съм привърженик на тезата, че моралът в едно общество се задава от върха, а не от основата и съм убеден, че „ рибата се вмирисва откъм главата“. За съжаление през всичките тези 27 години, въпреки определени успехи, които постигна държавата, все още има едно страшно чувство за липса на несправедливост. Вина носят всички, които са били част от политиката, визирам дори и себе си. Не можахме да отговорим на хорските надежди.

 

- Резултатите от референдума на „Шоуто на Слави“ объркаха политиците. Трябва ли да има поредна промяна в избирателния закон?

 

-Партия „Български демократичен център“ подкрепи мажоритарната система. И знаете ли защо? Аз не гласувах референдума, защото смятам, че тази избирателна система крие много рискове. Сега, ако отново обясним на хората: „Вие не разбрахте за какво гласувате!“ - те ще се почувстват отново излъгани. Ако парламентарните избори се проведат по пропорционалната система, което е може би най-вероятно да се случи, те ще бъдат законно легитимни. Но за подкрепилите референдума 2 509 000 души вотът ще бъде морално нелегитимен. И затова казвам, че може да се очаква „Видовден“, тъй като ще се възпроизведе настоящата политическа ситуация в парламента. Няма значение кой ще спечели най-много мандати, защото държавата няма да се оправи с магическа пръчка, а доходите на хората няма да се повишат на момента. И българите отново ще се почувстват излъгани.

 

Смятам обаче, че поне веднъж обществото трябва да се опари от решенията си. Иначе ни предстои още дълго време държавата да се командва от телевизора и да има референдум след референдум по всякакви въпроси. Ако сега, ние като депутати, не приемем волята на избирателите-те ще се почувстват ужасно излъгани и ще си кажат: “Ето, те се разбраха помежду си, излъгаха ни и за това нещата в държавата не вървят“.

 

-ГЕРБ тупа топката трети месец с референдума, а резултатите се обжалват в съда. Дни преди края на 43-ия парламент, хората на Бойко Борисов изведнъж решиха да внасят законопроект за промяна на избирателната система. Какво се крие зад това бързане в последния момент?

 

-Ние, от партия „Български демократичен център“ ще подкрепим мажоритарния вот, както споменах. Според мен обаче поведението на ГЕРБ в случая е странно. Може би те самите дълго време не са били наясно със себе си и не са знаели както точно искат. В крайна сметка Народното събрание можеше да не почива толкова дълго. Имаше подобно предложение в края на миналата година и аз го подкрепих. От какъв зор беше тази дълга ваканция?

 

Според мен, в ГЕРБ имат сериозни мотиви да поискат промяна на избирателната система. Референдумът на инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ беше използван като оръжие Цецка Цачева да загуби президентските избори. Това е повече от ясно за всеки човек, който разбира от медии. Нито една политическа сила не агитираше против въпросите от допитването, а целта беше да се възползват от народните въжделения и очаквания и да се създадат силни анти-ГЕРБ настроения по време на вота през ноември 2016 г. И предполагам, че от политическа гледна точка сега реакцията на ГЕРБ е адекватна: „Искахте го – сега ние заставаме зад волята на народа“.

 

Според мен логиката им е политическа, защото всеки разумен човек съзнава, че мажоритарната система крие много рискове. Но то вече се случи и тук е вината на всички нас–че никой не обясняваше на хората за какво точно гласуват. И те гласуваха! И сега ние сме изправени пред ужасната дилема - няма как да обясним на хората, че те са гласували грешно, тъй като вотът е факт. Ако очакванията им не се сбъднат, ще имат едно много лесно обяснение-обстановката в страната е сложна, защото не се прие това, за което гласувахме. Впрочем на референдума беше поставен и друг въпрос, който упорито убягва от вниманието на Народното събрание- става дума за партийните субсидии. Трябваше да се промени Законът за политическите партии, а не Законът за държавния бюджет. Според мен 1 лев е безумно, но 6 лева на глас от държавата е справедливо.

 

Не трябва да се мери с двоен аршин - хората гласуваха не само за мажоритарна система, но и за намаляване на държавната субсидия. Ако ще отговаряме на очакванията на хората - да отговорим напълно! Задължителното гласуване вече е въведено, което беше и третият въпрос от референдума на „Шоуто на Слави“.

 

Още нещо, което според мен, е много важно. Ако искаме да имаме справедливо райониране е нужна активна регистрация на избирателите. Нали се сещате, че сегашните изборни списъци отдавна не отговорят на действителността. Кой може да знае дали в една община с 30 000 души не живеят примерно 22 000, тъй като 7 000 души са заминали преди 10 г. за Испания, но по адрес се водят тук? На каква база ще се направи един район да отговаря примерно на 30 000 избиратели? Кой може да е е сигурен, че зад един депутат да стоят 30 000 души, които действително живеят в съответното населено място? Има риск да се направи райониране по данни, които са неверни, защото за никого не е тайна, че след 1989 г. 2,5 млн. българи се изнесоха отдавна от България.

 

-Под каква форма БДЦ ще се яви на предстоящите парламентарни избори?

 

-Във формата “широк центристки блок“. Аз смятам, че „центърът“ в българския политически живот не е зает. Какво означава центризъм? За мен такава партия в България беше НДСВ, с всичките й условности. Това е формация-визирам БДЦ, която също е либерална партия, която може да вземе най-доброто и от левите, и от десните идеи. Определени хора се опитват да ни размътят мозъците, че у нас нямало нито ляво, нито дясно. Напротив - имаше много ясно „ляво“ и много ясно „дясно“, тъй като има идеи за постигане на просперитет, които са „леви“ и има идеи, които са „десни“.

 

За това БДЦ например застана зад „плоския данък“, който е дясна идея. Но също така ние одобряваме някои от левите идеи. Една от тях е за държавна регулация на пазара, за завръщане на държавата в икономиката - това е т. нар. „неокейнсианство“. Либералният модел на свободен пазар без никакви ограничения очевидно не работи и ние го усещаме на гърба си. Това бе доказано и от изборите в САЩ, които бяха спечелени от Доналд Тръмп. Неслучайно една от най-големите американски автомобилни компании се отказа да прави завод в Мексико и го върна в Америка.

 

Задачата на държавата е националното икономика да се развива. Аз не мога да разбера защо всичко трябва да бъде в частни ръце? Нима държавните фирми не са печеливши? Има много примери по света, които доказват противното. Една държава без развита икономика не може да си позволи нищо. Икономиката е в основата на всичко, а не избирателната система! Бедността е най-големият порок на българина.

 

-Кои партии виждате в този центристки блок?

 

-Парламентарни и извънпарламентарни формации. Има и личности, които досега не са били в Народното събрание, но са с ясни центристки възгледи. Не искам да говоря от тяхно име. Когато направим блока, от БДЦ ще го обявим по достатъчно подобаващ начин.


Росен Петров е роден на 24 юли 1970 г. в София. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури и Академията на МВР със специалности “Право” и “Сигурност и борба с престъпността”. Осем години бе главен сценарист на “Шоуто на Слави” и негов съдружник. Преди това бе сценарист на “Ку-ку” и “Хъшове”, а след като напусна Трифонов - водещ на рейтинговото публицистично предаване „Нека говорят“. От февруари 2014 г. е политик. През лятото на същата година е избран за народен представител. Говорител е на партия „Български демократичен център“.


 


От категорията

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

Проф. Николай Радулов: МВР е във фактически разпад! Разрушенията са трагични

-1443951516.jpg

Вече и дума не може да става за промяна или за реформа. А за нулиране на ...

13 юни 2018 | 17:00

„Ню Йорк Таймс“: Упадъкът на американската империя

-1505295691.jpg

„Най-лошото човешко същество, което някога е заемало този пост“ - така описва ...

19 юни 2018 | 16:11

Валерия Велева: Едните ги убива Системата, другите танцуват върху мъката на майките!

-1448546816.jpg

У нас, в най-бедната и най-корумпирана страна на ЕС, овластените чиновници са ...

19 юни 2018 | 13:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ралица Танева


11 ян. 2017 | 16:11Тебе пък който пита бе, мижитурко! Ти да не би да си въобразяваш, че втори път ще се наредиш на яслата?! Баси падението си!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


10 ян. 2017 | 16:29Аз пък през януари 1997 г., като кореняк софиянец, намирах всякакви остроумни пътища да заобикалям блокадите и да отида на работа. Работих неуморно 10 г. и станах милионер. И сега гледам сеир и пиша по форумите от дома на топло.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.