Временното правителство спечели поддръжници сред мнозина

Ройтерс: България отива на нови избори с надежда за евросредства и изход от кризата

1978 | 15 септ. 2021 | 18:02

Агенцията посочва, че двама от министрите се очаква да създадат своя политическа фракция


Българският президент Румен Радев обяви трети парламентарни избори в България за 14 ноември с надеждата, че ще сложат край на политическата криза в страната, съобщава Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Медията коментира очакванията от българска страна, че ще бъде сформирано редовно правителство, което да преведе България през пандемията от коронавирус и да гарантира ефективно използване на мащабните средства за възстановяване на ЕС.

Радев, който се кандидатира за преизбиране на същата дата, 14 ноември, ще разпусне парламента и ще назначи ново служебно правителство на 16 септември.

Народният гняв срещу широко разпространената корупция в най-бедната държава-членка на Европейския съюз сложи край на почти десетилетие политическо господство на бившия дясноцентристки премиер Бойко Борисов. Но борбата и съперничеството между опонентите му в раздробения парламент след изборите през април и юли им попречиха да изградят мнозинство за правителство.

До голяма степен се очаква Радев да назначи в четвъртък повечето от временните министри, встъпили в длъжност през май. Той отказа да посочи имената на членовете на новата временна администрация, която ще представи в четвъртък, но заяви, че ключовата цел - да се възстанови доверието на българите в държавните институции - ще остане непроменена. По-рано днес временният премиер Стефан Янев заяви, че очаква да запази поста си.

Временното правителство спечели поддръжници сред мнозина, защото разкри, че предишният кабинет на дългогодишния управляващ Бойко Борисов е похарчил милиарди пари на данъкоплатците за инфраструктурни проекти без съответните поръчки, наред с други недостатъци.

Двама от най-популярните временни министри, министърът на икономиката Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев, обаче вероятно ще останат извън новия кабинет, като се очаква двамата да създадат своя политическа фракция.

 


От категорията

Александър Урумов: Макс и Мориц от Харвард и стадо патки на финала

-1548142627.jpg

Предстои да видим колко години ще отнеме на Румен Радев да направи същото ...

26 септ. 2021 | 19:14

Кеворк Кеворкян: ПочЕтени и с много топки

-1568320806.jpg

Прословутото Харвардско Дуо/Петков и Василев изхвърля лекомислено въодушевление ...

26 септ. 2021 | 19:22

Световният недостиг на енергия заплашва да се превърне в цялостна глобална криза

-1632764162.jpg

Въпреки всички приказки за преход към т.нар. "зелена енергия", ...

27 септ. 2021 | 20:35

„Северен поток 2“ вече дава на Москва допълнително влияние - дори преди началото на доставките

-1600434274.jpg

В случай на студена зима Европа ще трябва да влезе в ценова война с Азия за ...

27 септ. 2021 | 20:21