Централата на VW във Волфсбург

От компанията не са коментирали новината

Ройтерс: Фолксваген избра Турция за новия си завод

8918 | 12 юли 2019 | 13:10

Заводът ще се строи близо до Измир, инвестицията ще е над 1,4 милиарда евро, ще бъдат създадени между 4000 и 5000 работни места

Централата на VW във Волфсбург-1562928831.jpg-1562926366.jpg

Германският автомобилен концерн Volkswagen планира да изгради завод в Турция, съобщава Ройтерс, като цитира немското издание Automobilwoche, което се позовава на свои източнизци.

Според Automobilwoche Надзорният съвет на концерна е взел решение заводът да бъде построен близо до град Измир. Той ще бъде от типа multi-brand, като една от марките, произвеждани в него, ще бъде Skoda.

От централата на Volkswagen все още не са коментирали официално новината.

През април чешкият вестник Hospodarske Noviny съобщи, че "Шкода" избира между България и Турция за местоположението на завода, припомня Ройтерс.

Според предварителните оценки директната капиталова инвестиция ще е над 1,4 милиарда евро. Очаква се да бъдат създадени между 4000 и 5000 работни места.

 

Загубата на България може да се определи като очаквана. В първоначалната листа, разглеждана от концерна във Волфсбург, бяха Унгария и Полша, които отпаднаха поради по-високите разходи за заплати. Останаха Румъния, Сърбия, България, Македония и Турция, като впоследствие изборът се стесни до София или Анкара.

През юни точно Automobilwoche писа, че София е фаворит в състезанието, като опроверга други публикации, които прогнозираха, че ще спечели Турция.
На фона на очакваната гигантска инвестиция и на хилядите нови работни места южната ни съседка изрази готовност да участва в изграждането на завода и по този начин да поеме част от финансовата тежест на инвестицията.
Плюс за България бе, че е член на ЕС, което предполага „известна правна сигурност“ по думи на мениджър от компанията във Волфсбург, публикувани в средата на юни. 
Турция обаче е самостоятелен пазар (80 милиона младо население) и има дълги традиции в автомобилостроенето.

 

Твърди се, че решаваща роля при избора на Турция е изиграла Катар, която притежава 17% от акциите във Volkswagen.
В полза на южната ни съседка е и фактът, че „Форд“, които започват партньорство с VW имат вече завод там.

Вчера „Фолксваген“ и Форд разшириха сътрудничеството си в областта на автономното управление на автомобилите и електрическите коли. От двата концерна обявиха в Ню Йорк, че инвестират в  партньора на „Форд“ - „Арго Ал“, като чрез тази сделка стойността на стартъпа се качва до 7 милиарда долара.
Инвестицията на VW е общо за 2,6 милиарда долара. Сделката за „Арго Ал“ ще доведе до ново развитие на технологиите за автомобили-роботи, които и двете компании ще могат да прилагат в своите продукти.


Според всички публикации досега новият завод на "Фолксваген" ще е Измир. Там ще се произвеждат автомобили от бранда Seat. Това ще освободи капацитет на заводите на германския концерн, базирани в Чехия, към които ще се насочат нови модели от германските предприятия, фокусиращи се вече върху електрически и автономни коли.

 

Междувременно Handelsblatt информира, че решението на Volkswagen за строежа на нов завод "е все по-близо". Представители на концерна са потвърдили пред изданието, че Надзорният съвет гледа положително на инвестицията в Турция. Но в четвъртък, 11 юли, окончателно решение не е взето. Очаква се това да стане през втората половина на август.

Припомняме, че през юни източници на Handelsblatt прогнозираха, че концернът ще предпочете Турция пред България.
Очаква се производството да стартира до 2023 година.

Очаквайте подробности



От категорията

Емил Димитров: Нямам партийно назначение, Борисов може да иска оставката на Живков

-1590744450.png

Ако бъде намерен подходящ човек за поста министър на околната среда и водите, ...

29 май 2020 | 12:17

Танева: Няма опасност за хляба, очакваме 5 млн. тона зърно! България ще остане голям износител

Снимка Кадър БНТ-1590743627.png

Според министъра на земеделието песимистичните прогнози са за реколта от ...

29 май 2020 | 12:12

Министерство на труда: Повече хора намират работа, отколкото се регистрират като безработни

-1589547217.png

В последните две седмици се наблюдава трайна тенденция повече хора да намират ...

30 май 2020 | 16:25

Петя Аврамова: Сектор строителство е в пълна мобилизация

Кадър Нова телевизия-1590841365.png

Ще се водят разговори с превозвачите за промяна на обхвата на тол системата, ...

30 май 2020 | 15:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мария Качулева


12 юли 2019 | 13:32



Колко жалко!Борисов няма да отреже лентата този път !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.