Твърде вероятно е в края на годината да има доактуализация на бюджета за 2021-а

Румен Гълъбинов: Инфлацията бавно затяга примката около врата на българските потребители

1366 | 16 септ. 2021 | 11:53

Фискалната политика е възможно да абсорбира инфлационния шок от покачащите се цени на тока и газа чрез подходящи мерки за доходите и за енергийната бедност


Румен Гълъбинов,

икономист

Инфлацията започва бавно и продължително да затяга примката около врата на потребителя в България. Актуализацията на бюджета мина, но останаха много неща, които ще трябва да бъдат разгледани и приети от следващото Народно събрание. Твърде вероятно е в края на годината да има доактуализация на бюджета за 2021 година, комбинирано с изготвянето на проектобюджета за 2022 година и макрорамката за следващите 3 години.

Влизаме в есенно-зимния период с постоянно нарастващи цени, а ни застигна новата Делта вълна на коронавируса, макар и с по-малко рестрикции в икономиката. Дано не се стигне до нов локдаун, защото има известни рискове, свързани с това, че поради настоящата епидемиологична обстановка, бихме могли към края на годината да влезем отново в рецесия. Предизвикателствата остават и за следващото правителство, включително контролът на инфлацията, компенсационните и антикризисните мерки. Фискалната политика е възможно да абсорбира инфлационния шок от покачащите се цени на тока и газа чрез подходящи мерки за доходите и за енергийната бедност. За България процесът на догонване вероятно ще доведе до положителни диференциали на инфлацията, тъй като БВП на човек от населението и ценовите ни равнища са доста под тези в Еврозоната. През следващите години, за да се избегне натрупването на прекомерен натиск върху цените и на макроикономически дисбаланси, икономиката ни трябва да бъде подкрепена с подходящи политики на реформи.

Пандемията COVID-19 предизвика най-бързото и всеобхватно свиване на глобалната бизнес активност досега, като последиците все още не са изцяло преодолени. С кризите, които ще се увеличават, не на последно място и поради изменението на климата, успехите и провалите в отговор на пандемията трябва да послужат като уроци за в бъдеще.

Коментарът е публикуван в novini.bg и е предоставен на Епицентър.бг от автора.


ОЗК

От категорията

Председателят на УС на КСБ честити празника на българските строители

Инж. Илиян Терзиев Снимка: КСБ-1635238297.jpg

Отминаващата година бе трудна и изпълнена с предизвикателства заради ...

26 окт. 2021 | 11:49

„Топлофикация Велико Търново“ със съвети за осигуряване на топлина и уют в домовете

„Топлофикация Велико Търново“ със съвети за осигуряване на топлина и уют в домовете-1635237056.jpg

Препоръчително вентилите на радиаторите да се поставят на една степен 3 и по ...

26 окт. 2021 | 11:24

Глад за коли "втора употреба" - цените се покачват драстично

-1428507222.jpg

Според заместник-председателя на Асоциацията на вносителите на автомобили в ...

26 окт. 2021 | 12:01

БНБ: Депозитите в банковата система са над 100 милиарда лева

-1566501422.jpg

Депозитите на нефинансовите предприятия през септември са в размер на 31,609 ...

25 окт. 2021 | 23:14