Резултатът от работата на 46-то Народно събрание е почти катастрофален, изтъква депутатът от БСП

Румен Гечев: Някои от новите политически играчи нямаха намерение да правят правителство

4329 | 16 септ. 2021 | 08:39

БСП се държеше диалогично, спокойно, професионално и каквото зависеше от нас се опитахме да направим. Но протегнатата ни ръка остана във въздуха, посочи той


Не малко политици, които бяха представени в парламента, е добре да използват новата учебна година да се поучат от грешките си и да разберат, че не може да просъществува парламент, в който няма диалог, няма опити за постигане на общи цели и не се служи на обществото."

 

Това заяви народният представител от "БСП за България" проф. Румен Гечев в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR, съобщиха от пресцентъра на партията.

"На фона на това, което ставаше в парламента, БСП се държеше диалогично, спокойно, професионално и каквото зависеше от нас се опитахме да направим. Но протегнатата ни ръка остана във въздуха", допълни той.

По думите на проф. Гечев някои от новите политически играчи не са имали никакво намерение да правят правителство.
"Няма как да искаш да правиш правителство като 65 депутата предлагат ултимативно правителство без да разговарят и без да получат одобрението на другите 180 души в парламента. Начинът, по който ИТН направиха предложението и кадровите им проблеми беше подход, който предвещаваше катастрофа", смята социалистът.

"Резултатът от работата на 46-то Народно събрание е почти катастрофален. Все пак приехме нещо важно, което БСП предложи още през април месец - актуализацията на бюджета. Не е вярна постановката, че сме могли да минем и без актуализация. Всички европейски страни увеличиха бюджетните си разходи, защото правителствата им имат задължение към своите фирми и народи, България не прави изключение", посочи още Румен Гечев.
Проф. Гечев коментира, че за следващата година се очаква инфлация между 4% и 6%, ако не настъпят някакви промени, което не е толкова страшно. Той обясни повишените нива с по-високите цени на енергия, смущенията в производството заради пандемията и увеличилото се публично финансиране.

По темата с поскъпването на цената на тока депутатът от левицата заяви: "Вместо да въведем в употреба два чисто нови реактора, които да носят евтин ток на България и да изнасяме, ние сега ще зависим от вноса на електричество от Румъния, а в следващите месеци ще свържем мрежата ни с Гърция. 40% от електроенергията ни е от топлоелектрически централи, които, по директиви на ЕС, нямат бъдеще на въглища в следващите десетина година. И ние вместо да си завършим ядрените проекти, вместо да "превъоръжим" топлоцентралите на нова база, както експертите предлагат, не се прави нищо."

В последния ден от работата на настоящия състав на служебното правителство проф. Гечев даде следната оценка: "Служебният кабинет си изпълни добре ролята по време на предишните избори. Успяха силно да ограничат купения вот. Доразви и някои тези, които БСП от години е поставяла в парламента - проблемите с "Автомагистрали", проблемите с хазарта, като успя да извади някои допълнителни факти и предприе някои действия. Но едно служебно правителство за няколко месеца не може и не бива да се очаква да направи кардинални реформи."

За новия политически проект на министрите Кирил Петков и Асен Василев той каза: "Нямаме повод за притеснения. При демокрацията има нови проекти, едни партия се появяват, други изчезват. Но БСП е тук вече 130 години."

"БСП има решаваща роля в избирането на г-н Радев за президент, както той самият нееднократно е подчертавал. Затова ние очакваме от президента Радев джентълменско поведение към тези, които са го извели на политическата арена. Ние имаме решение на Националния съвет за подкрепа , но имаме и процедури по устав, които трябва да бъдат извървени", заяви още Румен Гечев.


От категорията

Проф. Генчо Начев: Места в COVID отделенията няма, медиците са изтощени!

-1610211046.png

Той потвърди, че има подмладяване на заболеваемостта. По думите му то се дължи ...

17 окт. 2021 | 21:08

Искра Михайлова в Бяла Слатина: Бойко, твоята паяжина започва да се разкъсва вече!

Искра Михайлова в Бяла Слатина: Бойко, твоята паяжина започва да се разкъсва вече!-1634492680.jpg

Оттук нататък всичко зависи от нас, българите. Бойко Борисов не може да бъде ...

17 окт. 2021 | 20:43

Мариана Кукушева: Хлябът ще поскъпне заради растящата цена на тока, транспорта и пшеницата

Мариана Кукушева: Хлябът ще поскъпне заради растящата цена на тока, транспорта и пшеницата-1634495069.jpg

Тази седмица в мелниците у нас ще влезе пшеница от новата реколта, чиято цена ...

17 окт. 2021 | 21:23

Полк. Митева: Уморихме се от рестарт на системата. Трябва да надграждаме

Кадър: Нова.тв-1634487951.jpg

По отношение на кампанията тя сподели, че се страхува, че може да направи ...

17 окт. 2021 | 19:24