Румен Христов

ДСБ предпочетоха зелените пред сините, желая им успех, заяви председателят на синята партия

Румен Христов: СДС и ГЕРБ ще работим за влизане на България в Шенген и еврозоната

2985 | 29 март 2019 | 12:32

"Ние си даваме ясна сметка, че Европа е изправена пред предизвикателство. От една страна, евроскептици, крайнолеви и крайнодесни. От друга страна, спорът между системните и несистемни партии", подчертава лидерът на сините


Румен Христов, председател на Съюза на демократичните сили (СДС), в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: ГЕРБ и СДС се споразумяха за съвместно явяване на Европейските избори, които предстоят през месец май тази година. В листата ще има двама представители на СДС – бившият председател на Народното събрание Александър Йорданов и секретарят на СДС Илия Лазаров. Мой гост е председателят на Съюза на демократичните сили Румен Христов, на когото казвам добро утро.

Румен Христов: Добро утро.

Водещ: Г-н Христов, какво означава единната листа на двете партии?

Румен Христов: Означава обединяване на усилията на десните формации с цел постигане на по-добър резултат на предстоящите Евроизбори. Ние си даваме ясна сметка, че Европа е изправена пред предизвикателство. От една страна, евроскептици, крайнолеви и крайнодесни. От друга страна, спорът между системните и несистемни партии. Всичко това ни дава основание да се вслушаме в призива на г-н Жозеф Дол, който изпрати едно писмо с апел да намерим възможния път да съберем всички наши гласове и да изпратим, колкото се може повече депутати в групата на ЕНП.

Водещ: Казвате всичко това заради призива на Жозеф Дол. А какво включва политическото споразумение?

Румен Христов: Политическото споразумение касае нашето виждане за съвместно явяване на тези избори. То не е коалиционно. То касае само изборите за Европарламент. Там поемаме ангажимента да работим в посока влизане на България в Шенген, Еврозона, да работим против това Европа да се развива на различни скорости. Смятаме, че ЕНП като гарант за стабилността не само на Европейския съюз, но до голяма степен и на България е помагала през всички тези години, най-много от всички политически формации заслужава по-голяма подкрепа. Има няколко детайла. Единият детайл е свързан с това кои са местата за Съюза на демократичните сили – 6 избираемо място и 17 символично, което ще бъде заето от нашия главен секретар г-н Илия Лазаров с цел да допринесем за повече гласове. Също така има уточнение по начина, по който ще бъдат изписвани плакати и рекламни материали. Ще присъства логото на ГЕРБ, на СДС и на ЕНП. И това е нещо нормално и логично. Трите формации и по-скоро формацията майка, към която сме – ЕНП – двете формации в България, най-старата – първа членка в ЕНП, и най-голямата, която 10 години не пуска комунистите на власт, да обединят усилията си.

Водещ: СДС избра своите кандидати от 15 номинации. Вие самият направихте отвод, Владимир Кисьов и Тодор Петков – също. Как ще коментирате тези действия?

Румен Христов: Аз смятам, че ролята на председателя е да подготви за всички избори по най-добрия начин своята партия, но най-важните избори за една партия, за един председател са парламентарните избори, когато и да са те. Но ние имаме много работа в Съюза на демократичните сили. Аз смятам, че полека лека започваме да си стъпваме на краката, ако мога да използвам този израз. Но работата на председателя и мястото на председателя е тук в България при партията си. Така че няма никакво колебание, че няма да бъда участник в листата. Г-н Кисьов е също знакова фигура за СДС. Много държахме той да бъде като първи преговарящ наш кандидат, но той по негови лични причини отказа. Той беше достатъчно изчерпателен в обяснението си, че първо, не е бил кандидат, за да отказва. Изобщо той отказа номинация, в смисъл номинация имаше, но обсъждане на неговата кандидатура. И другото, което каза „Аз не бих си позволил да идвам на разговори, ако бях кандидат, защото съм в привилегирована позиция, ако това беше така.“ Г-н Теодор Петков е мой заместник. Той е кмет на Община Витоша. Той също направи отвод от номинациите си. И бяха разгледани останалите достойни имена на достойни седесари, но се търсеше фигура, която да стои много добре, в общественото пространство да е лесно разпознаваема, да бъде прието и от двете формации – от СДС на първо място, но и от ГЕРБ. Така че логичен избор за г-н Александър Йорданов.

Водещ: Да. И съответно секретарят на СДС Илия Лазаров.

Румен Христов: Да. Главният секретар, да.

Водещ: СДС обаче са обвинявани, включително и хора от самата партия, че взимайки решението за свързване с ГЕРБ, ще унищожат едва ли не СДС. Как ще коментирате тези твърдения, г-н Христов?

Румен Христов: Ако успеем да мобилизираме нашия електорат и потенциални избиратели и допринесем за увеличаване броя на евродепутатите, които ще отидат в групата на ЕНП, за мен няма никакъв риск, от една страна. От друга страна, СДС от много години – подчертавам – от много години не е имал собствен евродепутат. Това би било много добре за нас, защото той би бил говорител на най-старата партия член на ЕНП в Европейския парламент. А г-н Йорданов може да бъде добър говорител. Самите вие знаете.

Водещ: Но всичко това остава само за европейските избори. Така ли?

Румен Христов: Да. Категорично. Ние сме разговаряли в момента само за европейски избори.

Водещ: Коалиция до момента обща с ГЕРБ не е обсъждана?

Румен Христов: Не е обсъждана. Нека да видим по какъв начин ще се представим, как ще се сработим, как ще се случат нещата с това политическо споразумение за съвместно явяване и ще говорим на 27 или след 26 – така да кажа, какво ще правим оттук нататък. Но на този етап коментираме само и единствено евроизборите.

Водещ: Останахме обаче с впечатление, че ваши „идейни съмишленици“, както вие сте казвал много пъти, са „Демократична България“. Какво се случи там?

Румен Христов: За съжаление не можахме да постигнем договореност. Аз държах на тази коалиция. Прекалено дълго се проточиха преговорите. Не можахме да отговорим взаимно на много въпроси. Преди всичко ние поставяхме параметри на въпроси, на които не получихме отговори. И за съжаление тази коалиция не се случи, но нека да не забравяме, че там де факто единствената партия, член на ЕНП, е ДСБ. Те взеха своето решение. Те предпочетоха „Зелените“ пред сините. Това е техният избор. Пожелавам им успех.

Водещ: Г-н Христов, в предишен наш разговор вие сте казвал, че България има нужда от силна десница, която може да бъде катализатор на процесите, случващи се в обществено-политическия живот. Това ли е сега катализаторът – ГЕРБ и СДС?

Румен Христов: Пак повтарям – ние говорим за евроизбори. Ние говорим за избор на евродепутати, които ще отидат в политическото семейство на ЕНП. Що се отнася до вътрешната политика, ние ще продължим и за в бъдеще да изразяваме нашето становище по отношение на тази политика и там, където управляващите си заслужава да бъдат критикувани, ще бъдат критикувани, както и досега. Да, има нужда от десница – автентична, стара, както искаме, така да я наречем, която да катализира процесите на реформи в България. Защото ние можем да носим и упреци за много неща, но ние държахме да се случват тези реформи. Имам предвид „Реформаторския блок“, който последно участва в управлението. И има нужда от едно такова представителство в нашия парламент, още повече че, разделяйки се на три на последните избори, ние оставихме без представителство 300 000 гласували за десните. А те като цяло са около 500 000. Тази група трябва да има своето представителство в българския парламент. Представителството на тази група е свързано с желанието на тези наши избиратели – потенциални гласуващи за нас, да се случват по-бързо промените в България. Да, реформите не са популярни, но те са необходими и трябва да имаме смелостта да ги провеждаме.

Водещ: Кои са основните различия между ГЕРБ и БСП?

Румен Христов: Различия разбира се, че има. Едната е категорично проевропейски настроена, другата е раздвоена между Изтока и Запада. И аз смятам, че на тези избори избирателите ще направят своя избор между категоричната ориентация на България към Европейския съюз, затвърждаването на позицията на България в Европейския съюз, задълбочаване на интеграционните процеси в Европейски съюз, от една страна. И от друга страна, тази раздвоена позиция на социалистите, които хем са за Европейския съюз, но хем са така и за добри контакти и с Изтока, и с Русия основно. Смятам, че всички искаме да бъдем член на Европейския съюз, да пътуваме свободно, да учат децата ни там, защото и техните деца - на социалистите, учат и работят и работят там, а не в Русия.

Водещ: Г-н Христов, благодарим ви и ви пожелаваме успех.

Румен Христов: Благодаря и аз.

Йоланда ПЕЛОВА

 


От категорията

The National Interest: Съгласието на САЩ за „Северен поток-2“ би било победа за Путин

-1614181083.jpg

Самозаблудата на онези европейци, които, макар Москва да ги е смущавала и ...

24 февр. 2021 | 17:31

Владимир Костов: Залогът на изборите - новият национализъм

-1469249999.jpg

На мястото на глобализма, или в конкуренция с глобализма, в съвременния свят се ...

23 февр. 2021 | 15:09

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген-1614152104.jpg

За периода от 10 години, след първия ни официален отказ през месец септември ...

24 февр. 2021 | 09:34

Проф. Коста Костов: Националният план за ваксинация върви тромаво и на места - хаотично

Проф. Коста Костов Снимка: Агенция "Фокус"-1614176570.jpg

С ваксината на AstraZeneca трябва да се ваксинират по-млади хора, на възраст ...

24 февр. 2021 | 16:21