Румен Овчаров: ГЕРБ, а не някой в БСП, искат да свалят Нинова. Виждат заплаха в нея

Председателят на Пловдивската БСП е лидер на първа частна партия - "Георги Гергов-Пловдив", обяви Овчаров.

Румен Овчаров: ГЕРБ, а не някой в БСП, искат да свалят Нинова. Виждат заплаха в нея

23423 | 23 май 2020 | 10:12

Според него съпротивата е от "бароните" в БСП, които се опитват да си качат цената, но ако направят скандал, няма значение кой ще бъде лидер.


"Управляващите, а не някой в БСП, искат да свалят Корнелия Нинова. Очевидно виждат заплаха в нея.
Някои от факторите в БСП, волно или не, играят по тази свирка".

Това заяви един от социалистите с най-голямо влияние в най-голямата организация на БСП - софийската, Румен Овчаров в предаването "Тази събота" по БТВ. 

Той защити прекия избор на лидер и предупреди "бароните" в партията да не влизат във филма "от скандал в скандал".

 

Според Овчаров, който е член на Националния съвет на БСП,  управляващите виждат заплаха в Нинова и очевидно използват всички 

възможности да отстранят тази заплаха. "Някои от факторите в БСП - някой волно, други неволно, играят под тази свирка", коментира Овчаров. 
Според него БСП не е изчезнала по време на кризата, а напротив. „За последните около три месеца ГЕРБ прие повече предложения на БСП отколкото за изминалите три години“, отбеляза Овчаров. 
Като примери той посочи намаляването на ДДС, предложението за български стоки в големите вериги, както и въпросът за въвеждането на извънредното положение и епидемичните мерки.

"Корнелия Нинова или Кирил Добрев?

 

Не е това въпросът. Въпросът е, че партията иска пряк избор, а в момента върви съпротива", каза още Румен Овчаров.

 

Партията БСП четири пъти на своите на най-големи форуми иска да избере лидера си на общопартиен избор, въпреки това в момента върви съпротива срещу този пряк избор. Няма да има никакво значение кого ще изберем, ако пак влезем в сериала скандал след скандал, тогава победителят ще е ясен“, категоричен беше Румен Овчаров.

 

Според него съпротивата е от "бароните" в БСП, които се опитват да си качат цената, но ако направят скандал, няма значение кой ще бъде лидер.

Овчаров обяви за барон лидера на пловдивската структура Георги Гергов, който по думите му бил лидер на първа частна партия - "Георги Гергов-Пловдив".

Заради изказване в подкрепа на мерките на правителството на ГЕРБ социалисти от страната, в т.ч. и от Пловдив, искат Гергов да напусне партията.

Румен Овчаров каза още, че няма да има голяма промяна в конкуренцията и цените, ако се създадат сто държавни бензиностанции, заради което за него идеята била безсмислена. Той обяви още, че от "трънката" по-голям контрол над данъчните складове няма да изкочи кой знае какъв заек.

В България има над 3400 бензиностанции, какво ново ще допринесат новите държавни, ако станат 3500 как ще се повиши конкуренцията, риторично попита Овчаров в ефира на „Тази събота“.
Бившият министър на енергетиката отбеляза, че в Западна Европа голяма част от бензиностанциите са държавни. „Нямам усещането, че там са по-различни цените, а сравнено с България, са по-високи“, каза Овчаров.

 

Намерението на държавата е да насърчи конкуренцията, като разкрие повече данъчни складове и даде достъп до тях на всички бензиностанции. А отделно - да отвори верига от собствени бензиностанции.
„Данъчните складове са собственост на една група над 70%, заедно с още няколко от големите играчи на пазара те стават 90% собственици. Ако държавата иска по този начин да гарантира възможност за внос на горива, това е може би добър ход", посочи бившият министър на енергетиката.

"Няма наоколо рафинерии, които да са с по-висока ефективност и по-високо качество на продукцията, от нашата рафинерия. Тя преди няколко години беше класирана на 7 място в света като качество на работата си, така че и от тази трънка заек няма да изскочи“, отбеляза той.


Овчаров коментира и гласуваното вчера на първо четене намаляване на ДДС за ресторантите и книгите.
„Решението за диференцирани ставки е правилно по принцип, друг е въпросът точно този сектор ли трябваше да обхване“, каза Румен Овчаров.
„Ако го разглеждаме като антикризисна мярка, в настоящия момент това е към един от най-тежко засегнатите сектори. Чрез ДДС в Българи се събират над 40% от данъчните приходи. Въпросът е, че се 

подпомага сектор, а не стока – т.е. не търсиш възможност да решиш определен социален проблем. Представяте ли си, ако ресторантите решат да продават храна, ще я продават с ДДС 9%, а не като в магазина с 20%“, обясни той.

 


От категорията

Протестиращи замерят сградата на НС с домати и яйца, направиха жива верига

Снимка БГНЕС-1597303149.jpg

Има и уцелен журналист. Те очакват пристигането на премиера на Бойко Борисов. ...

13 авг. 2020 | 08:08

Нинова след проваленото заседание на парламента: ГЕРБ си направиха ритуално самоубийство от страх!

Нинова след проваленото заседание на парламента: ГЕРБ си направиха ритуално самоубийство от страх!-1597301929.jpg

Българи, с вашите пари премиерът си купува време, за да допълни онова чекмедже, ...

13 авг. 2020 | 09:44

Илияна Йотова: Младите и грамотни хора ще изградят България

Снимка: Прессекретариат на президента-1597306073.jpg

"Младите хора днес негодуват и са по площадите, защото искат промяна. Те ...

13 авг. 2020 | 11:07

Стоян Мавродиев обвини Ламбовски в рекет и изнудване: Нямам къща в Гърция

-1520006766.png

Събрани са доказателства за заплахите на Ламбовски към мен - за поискан рекет в ...

13 авг. 2020 | 10:26