Единственият печеливш от случващото се в БСП, е Борисов, който ще спечели и местните избори, предупредил ттой

Овчаров пред пленума: Искате главата на Нинова! Аз този филм съм го гледал през 1996-а. Беше грешка!

44560 | 8 юни 2019 | 16:13

Борисов ще спечели и местните избори и ако искате да знаете, този един лев субсидия не е елементарен популизъм, то е лишаване на БСП от възможността да спечели избори


Взривяващо изказване на пленума на БСП направил бившият лидер на столичните социалисти Румен Овчаров, научи Епицентър.

 

Пред членовете на Националния съвет на БСП, които вече пети час анализират причините за загубата на евровота и четат докладите на различните комисии към НС за представянето на левицата в кампанията, той заявил в прав текст: Нали всички с вас сме наясно, че не става дума за никакви доклади, за никакви коалиционни политики, за никакви предсрочни нереалистични избори. Става дума, както се казваше в онзи филм - за кожата на един полицай. Става дума за главата на Корнелия Нинова. Аз този филм съм го гледал през 1996-а! 

 

Овчаров предупредил, че единственият печеливш от случващото се в момента в БСП, е Бойко Борисов. "Защото той ще спечели и местните избори и ако искате да знаете, този един лев субсудия не е елементарен популизъм, то е лишаване на БСП от възможността да спечели избори", предупредил Овчаров. 

 

Овчаров припомнил - този филм с оставката на председателя на партията аз го гледах през 1996 година - на 21 декември в 8 ч. сутринта, когато тогавашният министър-председател Жан Виденов ни събра тогавашните министри на извънредно заседание и ни каза:  Аз си подавам оставката!

 

Овчаров не е допускал, че Виденов ще излезе пред конгреса с оставката си, без да знае кой ще е следващият председател на партията, без да каже кой ще е следващият министър-председател. И така Жан хвърли цялата партия в хаос и цялата държава в хаос, подчертал бившият енергиен министър.

 

Овчаров припомнил, че тогава също е имало вътрешна опозиция и посочил действията на Групата на 19-те, които написаха кърваво писмо, с което поискаха оставката на Виденов след загубата на президентските избори. В тази група тогава бе и Георги Пирински, който сега също иска оставката на председателя - този път на Нинова.

 

Нали така Георги, ти май беше с тях?, обърнал се Овчаров от трибуната към седящия в залата Пирински.

Та тогава на онзи конгрес ние свалихме Жан Виденов, припомнил Овчаров и продължил -  някои от новите кандидати за стола на Нинова вече загряват и треньорите са им много, нали го виждаме всички това, защо се заблуждаваме?

 

Овчаров предупредил, че ситуацията днес е доста по-сложна. Ние се вкарахме в ситуация, в която нямаме изход, казал той.

Както тогава Жан Виденов сгреши с оставката, хвърляйки цялата партия и държава в хаос, така сега и Корнелия Нинова сгреши, хвърляйки цялата партия пред избори.

 

Овчаров заявил, че евроизборите не са загубени.

Той се е противопоставил на упреците, че докладът за изборните резултати не бил достатъчно съдържателен и се обърнал към критиците на Нинова, които четат доклада - да видят драматичните доклади и задълбочени анализи, които Националният съвет е приел през 2014 г. след европейските избори, през 2009 г. след загубата на парламентарните избори, през 2015 след  местните избори и тогава да седнат всички да разсъждават що е то политически доклад и кое не е политически доклад.

 

Понеже вътрешната опозиция посочила, че една от грешките  на кампанията е обвързването на евроизборите с предизвикване на предсрочни парламентарни избори, което е конгресно решение - Овчаров попитал: Кога разбрахте, че това е грешка и защо тогава не го разкртитикувахте, можехте да го махнете от целите на кампанията?

 

Той дал свой прочит и на напускането на парламента от групатта на БСП Да, странно действие, но нека тези, които критикуват този ход на ръководството, да кажат - коя от партиите, останали в парламента, си е повишила резултатите си спрямо предишните избори? Нито една!

Само БСП, която беше извън парламента, подчертал Овчаров.

 

Той опонирал аргументирано и на онези, които критикуват линията на т.нар. "ляв консерватизъм". Измислихме си вече и нов етикет, с който ще громим врага с партиен етикет - ляв консерватозъм - кой кога и защо формулира това чудо и кои са носителите му, не скрил възмущението си той.

 

Накрая Овчаров предупредил пленума - единственият, който ръкопляска на това, което се случва тук, е Бойко Борисов, защото той ще спечели и местните избори. И пояснил, че акцията с този 1 лев субсудия не е елементарен популизъм, това е лишаване на БСП от възможността да спечели избори. 

 

Преди изказванвато на Овчаров остри критики към внесения доклад направил именно Георги Пирински. Той посочил, че в доклада преобладава отчет на технически резултати,  липсвал политическият анализ.  Не била постигната поставената цел - победа на евроизборите и предизвикване на предсрочни парламентарни избори. И спрямо това трябва да се отчита дали представянето на евровота е успех или неуспех, а не къде БСП е подобрила резултата си в отделни общини, посочил той.

 

През 2017 г. не направихме анализ на резултатите - как така загубихме спечелени избори. Сега ситуацията се повтаря и този документ не ни върши работа, критикувал доклада на ръководството и Сергей Станишев. Избори не се печелят или губят за един месец кампания, а за години, казал лидера на ПЕС. Според него,  дълбочината на анализа е необходима не, за да вземаме главата на някого, а за да не повторим същите грешки.

 

Пленумът решил докладът за изборите да бъде доработен за конгреса, който е следващата неделя. Текстът му ще бъде допълнен от Велислава Дърева, Антон Кутев и Ана Пиринска, които са членове на Идейната комисия на БСП, оглавявана от Валери Жаблянов. Тя излезе пред пленума с острокритичен доклад за цялото представяне на БСП в кампанията.

Поставянето на темата за предсрочните парламентарни избори заедно с темата за европейските избори е попречило кампанията на БСП да има ясен проевропейски фокус, е мнението на Идейната комисия към НС на БСП.

И докладът на Идейната комисия ще бъде доработен, стана ясно след пленума.

 


От категорията

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък - негови хора да са в правителството

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък  - негови хора да са в правителството-1638346646.jpg

Петков и Василев се ангажирали да изключат от бъдещо правителство кандидати от ...

1 дек. 2021 | 09:26

Тома Биков: Можеше да имаме правителство на националното спасение с участието на ГЕРБ

Снимка БТВ-1638342515.png

ДКК е наела адвокатска кантора, свързана със "Сиела", която ще получи ...

1 дек. 2021 | 09:00

Стойчо Кацаров: 1,5 милиона теста са предоставени на системата на образованието

-1637769932.png

Обмисля се да има мобилни лаборатории в училищата, обяви министърът

1 дек. 2021 | 14:07

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки (ВИДЕО)

Валери Белчев Кадър: Нова тв-1638358119.jpg

Доходите за пенсионерите ще бъдат запазени на нивата, които са сега, обяви ...

1 дек. 2021 | 13:28