Търсим човек с лидерски качества, енергичен, добре подготвен, с опит в политиката

Румен Петков: Номинациите за лидер на АБВ показват сериозния ресурс на партията

1869 | 10 ян. 2017 | 14:51

Не може да приемаш промени в изборното законодателство и то с фундаментален характер, за четири-пет дни. Убеден съм, че ГЕРБ не са подготвени с районирането на страната


Заместник-председателят на АБВ Румен Петков в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с предстоящата втора сесия на Втория конгрес на партията и за идеята за удължаване на живота на 43-ото Народно събрание.

 

- Г-н Петков, на 15 януари ще се проведе Конгрес на АБВ, на който се очаква да бъде избран нов лидер. Приключиха ли номинациите за председател на партията и кои са най-спряганите имена за поста?

- Всъщност втората сесия на 2-рия Конгрес на партията ще се проведе. Такъв е уставният режим. Конгресът се свиква с работни съвещания, когато това е необходимо. Ние влизаме в подготовка за извънредни парламентарни избори. Искаме да приемем на най-сериозния си форум политическата платформа. Искаме да влезем с ясни политически ангажименти и послания към гражданите и това е повод да свикаме втората сесия на 2-рия Конгрес на партията. Логото на Конгреса ще бъде „Промяната започва от нас“. Имаме много сериозни номинации, които са направени в столичната организация, в Стара Загора, Габрово, Пловдив – окръг, но предстои да ги обобщим и ще ги предоставим на средствата за масова информация. Ние сме дълбоко убедени, че процесът трябва да е публичен. Политическа партия АБВ е тази, която води живота си пред очите на обществото. Няма да изневерим на себе си, няма да изневерим и на хората, които ни подкрепят. Разрешете все пак да имаме една етапна оценка за номинациите, да я предоставим на обществото. Иначе номинациите ще приключат на 13-ти януари, както е по правилата, които сме приели на заседание на Изпълнителния ни орган за номиниране за кандидатите за председател на ПП АБВ.

 

- Какъв е профилът на новия лидер на АБВ? Доколко новоизбраният председател на партията ще бъде самостоятелен при взимането на решения?

- Няма въпрос дали ще бъде самостоятелен. Естествено, че търсим човек с лидерски качества, енергичен, добре подготвен, с опит в политиката. Номинациите, които са направени досега, лично мен ме въодушевяват и респектират, защото показват един сериозен ресурс и потенциал на ПП АБВ, но и са сериозна гаранция за самостоятелността на новото ръководство и способността му да взима обективни и ефективни, работещи решения. Никой не трябва да има съмнения в това, че ще изберем човек с качества. Този човек ще има пълната самостоятелност в работата си като лидер на партията. Ние не целим просто да изберем председател, нашата цел е да изберем лидер на партията.

 

- Каква ще бъде вашата роля в партията след конгреса?

- Не мисля, че това е толкова важно. Декларирал съм достатъчно категорично, че съм на разположение на новото ръководство и с всички сили и средства, които разполагам, с целия си опит и потенциал, ще работя за ПП АБВ, както го правя от нейното основаване, защото това е начина. Няма друга алтернатива сега.

 

- Как ще се отрази на АБВ смяната на лидера? Готова ли е партията да се яви на предстоящите парламентарни избори и в какъв формат ще го направи – самостоятелно или в коалиция?

- Всичко, което сме предприели като номинационни мерки, в това число по хронограмата за предстоящите парламентарни избори, формиране на участието ни в районните избирателни комисии, подготовка на членовете ни на секционни избирателни комисии и застъпници, стартиране на подготовката за набиране на подписка – всичко това се прави с темпото, което го прави една сериозна и отговорна към избирателите политическа партия. Никой не трябва да има съмнение в готовността и успешното ни участие в следващите парламентарни избори.

 

- Какво смятате за идеята за удължаване на работата на 43-ото Народно събрание, за да бъдат приети промени в изборното законодателство във връзка с резултатите от референдума?

- Това е несериозен подход. Не може да приемаш промени в изборното законодателство и то с фундаментален характер за четири-пет дни. Продължавам да съм убеден, че ГЕРБ не са подготвени с районирането на страната, че няма институция в България, която да е подготвена да предложи райониране, което отговаря на стремежа за пълна представителност на българското общество в следващото Народно събрание. Няма готовност за провеждане на ефективна кампания от гледна точка на мажоритарния елемент. Оставям настрани, че това Народно събрание няма нито доверието на обществото, нито потенциала да предложи такава работеща схема. Ние бяхме свидетели на такива на спринт приемани избирателни кодекси и под ръководство на г-жа Фидосова, и под ръководството на г-жа Манолова. Резултатите и в двата случая са катастрофални. Нека това Народно събрание все пак овладее напъна си да се занимава с какво ли не и да бъдат любезни да изчакат встъпването на президента Румен Радев в длъжности в крайна сметка той е човекът, който ще определи с указа си и датата на разпускане на събранието и състава на служебното правителство. Всичко останало са спекулативни тези, разгръщани с откровено популистки намерения. ГЕРБ, които въобще не участваха в дискусията на референдума, днес се опитват да яхнат вълната. Ние сме единствената политическа партия, която заяви позиция по референдума и досега не сме се отклонили от нея. Все пак политическите партии трябва да бъдат малко последователни в поведението си, ако искат да могат да гледат хората в очите. Очевидно при ГЕРБ случаят не е такъв.

 


От категорията

Валерия Велева: Да погледнеш в очите на папата...

-1448546816.jpg

Като ученик пред дъската Борисов искаше да си каже всичко достатъчно ...

25 май 2018 | 21:10

Симеон Николов: Условия или ултиматум към Иран и обречени ли са дипломатическите битки на ЕС

-1507444521.jpg

Общността реагира както никога досега бързо на едностранното излизане на САЩ от ...

24 май 2018 | 09:49

Валентин Вацев: Започва геополитическа зима в нашата част на света, нашият елит не e готов за това!

Валентин Вацев-1476192431.jpg

Ако тази нощ Израел обстреля някоя сирийска база или случайно улучи Хмеймим, на ...

23 май 2018 | 00:10

Валерия Велева: Когато Радев срещна Путин... И какво си говориха 40 минути на 4 очи

-1448546816.jpg

Сянката на миналото, на отровните думи, на „недалновидното говорене”, на ...

23 май 2018 | 05:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018