Румен Радев: "Автокрация" е думата на 2018 г. Парламентът вече не контролира правителството!

"Автокрация" е думата на 2018 г. Парламентът вече не контролира правителството, казва държавният глава (ДОПЪЛНЕНО)

Румен Радев: Обявяването на избора на Ф-16 е триумф на лобизма!

23296 | 22 дек. 2018 | 12:37

Защо беше целият този цирк с междуведомствената комисия, попита президентът. Според него решенията се взимат изцяло водени от лобистки интерес

Румен Радев: "Автокрация" е думата на 2018 г. Парламентът вече не контролира правителството!-1545481931.jpg-1536815076.jpg

"Автокрация" е думата на 2018 г. Парламентът вече не контролира правителството! 

Това заяви президентът Румен Радев в предаването "Годината" на Дарик радио.

 

„Думата на 2018 г. е автокрация. Това бе годината на демократичния упадък. Виждаме, че за пореден път кабинетът харчи огромни суми от държавната хазна без правила и често по личното усмотрение на министър-председателя. Парламентът вече не контролира кабинета. А напротив, кабинетът прегазва решения на парламента. Виждам също, че изборното законодателство не бе реформирано, машинното гласуване се отлага отново, съдбата на т.нар. втори протокол от СИК, който е обект на изборна манипулация, остава неясна“, заяви Радев в ефира на Дарик.

 

Държавният глава посочи, че затова са намалели и гаранциите да се проведат честни и демократични избори догодина.

 

Държавният глава разкритикува остро начина, по който управляващите действат по избора на нов изтребител за българските ВВС.

Обявяването на избора на Ф-16 е триумф на лобизма. Аз защитавам процеса - да бъде прозрачен, открит и обективен, бе категоричен Радев.

Летял съм и на трите обсъждани самолета, поясни Радев. Той каза, че би разбрал управляващите, ако са казали, че избират Ф-16 заради стратегическото партньорство със САЩ, но те са избрали заобиколен път.

 

„Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен. Има два вида избор – първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Но за това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници. Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха. Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата на тази комисия един наш политик и то от Вашингтон – Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза точната си дума. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят“, бяха точните думи на президента Румен Радев.

 

Радев припомни, че е призовавал министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато междуведомствената комисия си свърши работата.

 

Това е стил на управление, което излиза извън контрол, смята Румен Радев.

Защо беше целият този цирк с междуведомствената комисия, попита президентът. Според него решенията се взимат изцяло водени от лобистки интерес.

 

Те разполагат напълно с нашите пари. Правят с тях каквото си искат. Не ни дават информация. Те разполагат със съдбата ни, те разполагат с нашето бъдеще. Затова казвам, че авторацията е факт, каза по адрес на управляващите Радев.

 

Колкото и да увеличат своето властване – и Цветанов, и Борисов, няма гаранция, че ще бъдат на власт, когато разходите по новите самолети бъдат факт, за да носят своята отговорност, добави държавният глава.

 

„Министър-председателят казва, че някакви летци някога някъде са му казали, че F-16 e най-добър. Защо е тогава цялата тази експертна междуведомствена комисия, защо е целият този фарс? Това е вече някаква досадна подробност. И няма да бъде за 1,5 млрд. лв., ще бъде много повече“, продължи по темата със самолетите Радев. Той посочи, че това е стил на управление, който по думите му излиза извън всякакъв контрол.

 

„Представете си например, че някакъв строителен бос някъде шушне на министър-председателя, че неговата фирма ще построи най-добре магистралата и при най-изгодни условия. И както са кандидатствали 10 фирми, накрая по документи остава само една“, каза държавният глава. На въпрос кой шушне на министър-председателя за самолетите, Радев коментира, че не може да отговори на този въпрос.

 

„Защо беше целият този цирк? Не се прави така“, отсече държавният глава.

 

Румен Радев посочи, че процесът по избор на нов тип изтребител се води на тъмно.

„Казаното от комисията за „Грипен“-ите е безпомощност и спекулация с липсата на информираност на хората. Не искам да навлизам в подробности. Но има оборудване и въоръжение, което се доставя само от САЩ, и то изобщо не струва толкова скъпо съизмеримо с цената на целия пакет. Вече решенията се взимат изцяло водени от лобистки интерес, за да се купи най-вероятно някаква легитимация, аз нямам друго обяснение. Освен това, това, което се обявява като резултат от този конкурс, е предизвикателство за всеки интелигентен човек. Какво означава сега ще изберем, а после ще разберем условията? Ние се поставяме в едно абсурдно положение. Ама такъв бил законът на САЩ – нали някои хора са непрекъснато там, къде спаха и не проучиха закона, ако наистина е така“, попита Радев.

 

Той посочи, че са били пометени всякакви рамки, които парламентът е посочил.

 

„Сега започват преговори извън тези рамки без санкция на парламента. Изобщо това компроментира целият конкурс – няма никаква прозрачност, обективност и конкурентност. Доскоро същите хора блокираха целият процес за модернизация на българската с мотива, че няма пари за пенсии. Сега изведнъж се втурнаха да купуват изтребители и то най-скъпите. Може би моята гледна точка е различна от на тези, които взимат решения в момента – може би за тях тази сделка не е цел, а средство да постигнат някакви други свои цели. Не знам какви, трябва да питате тях. Моята цел като върховен главнокомандващ е българската армия да има способности и да сме сигурни, че нашите летци ще летят. Това ще бъде най-скъпият вариант и няма да се достави след 2 години, а най-рано след 6. И в това време ще трябва да се строи тежка инфраструктура, защото единият самолет изисква много сериозно вложение в инфраструктурата. За този дълъг период, в който ще дойдат самолетите, трябва да се влага много и в Миг-29. Да не говорим и за цената на експлоатацията - тя е поне два пъти от цената на придобиване. Трябва да мислим и за още самолети. Така че това ще се насложи и то в близките години като едни много сериозни разходи, а за тях нямаме разчети. Тоест, правителството се хвърля да прави нещо без да е ясно дали ще останат средства, за да могат летците ни да летят. Увеличава се и рискът от катастрофи“, заяви Радев.

 

Радев посочи, че във връзка с придобиване на нов тип боен самолет няма никакви претенции нито към Бойко Борисов, нито към Цветан Цветанов.

 

„Но ниe сами сме си виновни, че стигнахме до тук. Ние сами ги оставихме да излязат от всякакви нормални демократични марки. Те разполагат напълно с нашите пари, те правят с тях абсолютно каквото си искат и без да ни дават никаква информация за условия на решения, без отчетност, без прозрачност и без да носят каквато и да била отговорност. Те разполагат със съдбата ни, те разполагат с нашето бъдеще. Затова казвам, че автокрацията е факт. Да, F-16 е прекрасен самолет. Но ще могат ли да го придобият на разумни цени и да го поддържаме. Защото колкото и да се стремят да увековечат своето властване – и Цветанов, и Борисов, няма гаранция, че когато този самолет ще започне да се експлоатира, те ще бъдат на власт и ще носят тази отговорност“, заяви Радев.
 

Протестиращите майки на деца с увреждания се превърнаха в един от най-важните политически играчи през годината, поздрави ги държавният глава.

  

Поздрави и другите протестиращи, адвокатите, честните журналисти.

 

Европредседателството се превърна в алиби за шестмесечно отсъствие на управлението по отношение на проблемите на гражданите, каза още президентът Румен Радев в интервюто за Дарик.

Попитан какво мисли за това, че „Политик на годината“ в класацията на „Дарик“ радио са протестиращите майки на деца с увреждани, Радев отговори, че това е съвсем аргументиран и човешки избор.

 

„Защото протестиращите майки показаха, че с морална сила и човешка морална кауза можеш да постигаш и сериозни политически цели. Защото на практика те се превърнаха в един от основните политически играчи на годината“, заяви президентът. Радев благодари на всички българи, които през 2018 г. не са гледали безучастно и са отстоявали своите права чрез протести.

 

„В атмосферата на вселяващ се произвол всяка дума е важна“, заяви той.
Във връзка с българското европредседателство президентът посочи, че една рутинна ротационна процедура на ЕС е била превърната в мощен пиар.

 

„И в едно алиби за шестмесечно отсъствие на управлението по отношение на проблемите на гражданите. В същото време не можем да не отбележим, че редица медии градяха ореол на управляващите като спасители на Западните Балкани и като незаобиколим политически фактор от световен мащаб. И в същото време протестите на хората за ниски доходи, за лоши условия на труд, срещу корупцията бяха представени като антиевропейски прояви. Затова и след края на европредседателството призовах управляващите да се върнат по-бързо към нерадостната българска действителност и да чуят гласовете на хората. Да, успехи има, но да продължиш се хвалиш непрекъснато с тези успехи при положение, че хората се чудят как да си платят сметките, не е почтено“, каза още Радев и посочи, че затова във Западна Европа европредседателството е рутина, а не новина.

„Иначе за приоритета Западни Балкани – да, това е наша задача, откакто сме влезли в ЕС и е нормално правителството да го приеме като приоритет. Но едно прекомерно напомпване на очакванията, че едва ли не ще решим за 6 месеца проблеми, трупани с векове, доведоха до разочарования. Защото правителството толкова се вторачи в Западните Балкани, че спря да вижда какво се случва по на запад от Западните Балкани. Изтървахме важни европейски процеси като катастрофата с нашите превозвачи, които зрееха през това време“, заяви Радев и посочи, че европейската интеграция на Западните Балкани не трябва да става за сметка на българският национален интерес, история и идентичност.

„Бързането на управляващите да подпишат договора за добросъседство с Македония без да говорят с Гърция и без вътрешен консенсус, на практика беше за слава. За основата на този договор се използва декларацията от 1999 г. между Иван Костов и Любчо Георгиевски, а за тези 20 години имаме динамика на процесите на Балканите, имаме два нови фактора – членството в НАТО и в ЕС“, обясни Радев.

 

Той обясни, че като президент на България не е съгласен с името „Северна Македония“ и посочи, че ако България беше имала по-сериозна позиция, сега български премиер щеше да бъде номиниран заедно със Зоран Заев и Алексис Ципрас за Нобелова награда за мир.

 

 

 

 


От категорията

Президентът Радев свежда чело на Петрова нива пред подвига на преображенци

-1561109790.jpg

В 20.30 часа държавният глава и върховен главнокомандващ ще приеме почетния ...

17 авг. 2019 | 08:52

Нов случай на африканска чума в Смолянска област

-1564987682.jpg

В понеделник предстои да бъдат разпоредени мерки относно инфектираната зона на ...

17 авг. 2019 | 10:58

Кметът на Сливен обяви 19 август за Ден на траур по повод трагичната смърт на Кристин

-1419341894.jpg

Градоначалникът е категоричен, че в този тежък момент Община Сливен застава зад ...

17 авг. 2019 | 15:29

Нинова: Почитаме героите от Илинденско - Преображенското въстание, показали силата на българския дух

Сн. БСП-1566038723.jpg

"Хиляди смели сърца останаха завинаги свързани от мечтата за свобода и ...

17 авг. 2019 | 13:42

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Орда Капичева


24 дек. 2018 | 08:28Значи при първата комисия не е налице лобизъм просто решението на комисията е спазила и е съгласно условията, докато в момента комисията за хатъра на лобистите ЦВИНОКИО и байхУЙя ще изменят дори условията за да спечели офертата на определеният от тях участник КОРУМПАТОР.....Ф16!!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


23 дек. 2018 | 19:33В отговора на Грипен беше разконспирирана цялата уидурма на правителството за Ф 16.Не отговарят на 4 от 7 изисквания на правителството за боен самолет а защо избраха него.Освен това този Ф 16 още не е произведен дори завод няма още построен.Забележително интервю което нито една официална медия не коментира.С тези самолети ще се получи случая на американските централи.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ПИДАЛ от Банкя


23 дек. 2018 | 17:25Бележка на АФЕРА: Бахрейн купува за същите пари 16 самолета!!! https: news.lockheedmartin.com 2018 06 25 Lockheed Martin Awarded Contract to Build F 16 Block 70 Aircraft for Bahrain?fbclid IwAR1mvEY9Fb4FhP4W1IpKeBaDSePrBc_Aua_plzvIhF4F3HU_C6oT7rlJlRk


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ПИДАЛ от Банкя


23 дек. 2018 | 17:45С парите за 8 те наши, Бахрейн купува 16 Ф 16 http: 19min.bg news 8 108336.html#108336 Локхийд Мартин подписа договор за 1,12 млрд. долара за производство на 16 нови изтребители F 16 за Кралските военновъздушни сили на Бахрейн. Парите са точно, колкото ние ще платим за 8 от същите самолети. При това петролната монархия ще ги вземе преди нас. Бахрейн е първата страна, която купи най новата конфигурация на изтребителя.


Величков Любомир


23 дек. 2018 | 11:15Господа , спомнете си публикуваната в УИКИЛИИКС грама на един вече бивш американски посланик в България , какво пишеше в нея и какви характеристики беше направил на нашия сегашен т.н. премиер ? Ако си спомните ще си обясните че този нашенец ще дава мило и драго да промени образа си в очите на върхушката на САЩ и да бъде приет от президента им .Нещо ,което до сега му се отказваше . Въпреки ,че според мен Америка и Западът вече се дистанцират от него и май са го отписали . За това Цецко се натяга ,мислейки че те ще му помогнат да го наследи . с ТОЗИ "ЕЛИТ " НИЩО ДОБРО НЕ НИ ЧАКА.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ПИДАЛ от Банкя


23 дек. 2018 | 10:52F 16 е цената на американската благословия за Борисов Автор: Анастас Добрев http: glasove.com categories na fokus news f 16 e cenata na amerikanskata blagosloviya za borisov Никак не е случайно, че управляващите засилиха сделката за закупуване на американски изтребители F 16 в разгара на предпразничната суматоха, когато парламентът вече е в коледна ваканция, а бдителността на и бездруго хипнотизирания данъкоплатец е притъпена от надпреварата в пазаруването. Та да не се вдига излишен шум около лобистката сделка. Политиците, също като опитните обирджии, върлуват по празниците. Да не забравяме, че зад сложните експертни формулировки и авиотехнически детайли все пак става дума за нашите пари. Пилеенето им се преглъща по лесно с мръвка и руйно вино...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


23 дек. 2018 | 09:18Всяко управление, което се осъществява чрез лъжи е тоталитарно. Доколкото все пак сме с демократична система и модел на правова държава, заради които и сме част от европейското семейство, то е налице НЕ авторитаризъм, а по скоро демократичен тоталитаризъм. В случай, че не успеем да ЗАЩИТИМ първото ни чака второто, което е синоним на диктатура и узаконен произвол.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Орда Капичева


23 дек. 2018 | 09:05Нашите политпроститутки ГЕРБ поеха яко отвсякъде на Чичко Сам оня.. Ф16.......... http: www.informiran.net нашите политпроститутки герб поеха я Появиха се малки Чичко Сам чета, привикаха Цвинокио при други малки Чичко Сам чета, звънна на Светиня Му наместник на наместника на Чичко Сам, някой си чичко Помпео малко италиано мафиозо, ама той и нашия мафиозо и нашите политпроститутки ГЕРБ се хванаха яко за палците и го поеха отвсякъде на Чичко Сам оня Ф16.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


23 дек. 2018 | 08:21Интелегентните хора още когато се сформира парламентарната комисия за грипените,разбраха,че ще се лобира за F 16.тя и за това беше създадена.Че решението е политическо и взето под външен натиск а не експертно е вън от съмнение.Въпроса за отговорността е важен и трябва НС във вземането на окончателното решение да постави условия без давност за отговорността на управляващите поименно за решението да закупят този самолет при неясни все още условия.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


22 дек. 2018 | 22:13Ако в Българската Армия имаше ОФИЦЕРИ, тази процедура щеше да завърши с победата на "Грипен". За жалост в осакатената ни армийка няма нито един офицер с достойнство, който да излезе и да каже____натискаха ни да посочим курниците краварски. БОГ да пази България, защото с такива страхливи и подкупни "офицери" всеки ще ни размаже.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


23 дек. 2018 | 09:01Няма какво вече да се "размазва", ние сме размазани!


Йордан Бояджиев


22 дек. 2018 | 20:54много здраво им бръкна в продажните долни душици с боксова ръкавица!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


22 дек. 2018 | 19:38България е споделен протекторат на Германия и САЩ. Съвсем естествено е местните представители на метрополиите да се съобразяват с тях и да изпълняват разпорежданията им. Изразеното учудване на Радев е неуместно, при положение че неведнъж е декларирал недвусмислено уважението си към ''принадлежността'' на българския народ както към ''структурите'' на НАТО (САЩ), така и към ''структурите'' на ЕС (Германия). Местните представители на нашите сюзерени (Германия и САЩ) в лицето на т.нар. ''българско правителство'' са просто изпълнители на чужда воля по силата на договорни обвързаности, които са на първо място доброволни, а на второ действащи. Каква е действителната ролят на ''Президент'' на протекторат е интересен въпрос за политическата теория, но с малка практическа насоченост.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


22 дек. 2018 | 17:27ДА, АВТОРИТАРНА НЕОТОТАЛИТАРНА КЛИКА С ВАСАЛЕН ПРОАМЕРИКАНСКИ МАНТАЛИТЕТ. БЪЛГАРИ ЮНАЦИ, ДОКОГА ЩЕ СПИМ. ВДИГАЙТЕ БАЙРАЦИ, ДА СЕ ОСВОБОДИМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


22 дек. 2018 | 19:54Само така! Шайката и боко тъпунгеров в затвора!


Катя


22 дек. 2018 | 16:01Дружбата с великия американски народ е като въздухът, който дишаме и се вижда и мирише, и се плаща солено!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


22 дек. 2018 | 15:11Дреме му на ЦВИНОКИО той вече си похарчи сребърниците от комисионната за лобирането.....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


22 дек. 2018 | 14:56Поздравления за Президента Румен Радев!!!Много точно и ясно казано както винаги!!!Гордея се с нашия достоен Президент!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.