Радев за борбата с корупцията: Превенцията е за здрав организъм. Когато има гангрена - скалпел!

Суверинитет, законност, външна политика е равносметката за 8-те месеца на президента

Радев за борбата с корупцията: Превенцията е за здрав организъм. Когато има гангрена - скалпел!

2649 | 13 септ. 2017 | 17:52

Държавният глава анализира законопроектите на БСП и ГЕРБ за антикорупционни закони в интерю на живо по Нова тв

Радев за борбата с корупцията: Превенцията е за здрав организъм. Когато има гангрена - скалпел!-1505316185.jpgСнимка Кадър Нова телевизия-1505314952.png-1504254795.jpg

Суверенитет, законност, външна политика. Това е равносметката, която си направи президентът Румен Радев на първите 8 месеца на "Дондуков" 2. Държавният глава бе гост на Нова телевизия на 235-ия ден от управлението си. 

 

"Всеки президент трябва да надгражда - това е смисълът на президентската институция, обобщи той , оценявайки първата част от мандата си като динамичен и много натоварен период.

 

Равносметката си за изминалите 8 месеца, от както заема поста, държавният глава започна с едни по думите му изрядни избори. „Това беше важно за цялото общество", отбеляза той. „Налагане на кохезионната политика в Римската декларация на Европейския съвет. Страшно важно за България. Мина с много убеждения, разбира се. Водене на една лоялна, но активна проевропейска политика", продължи президентът.

 

Не мина и без налагане на вето на закони, които според мен ощетяват обществения интерес и българската природа, сезиране на Конституционния съд за СЕТА, отмяна на постановление 208, макар то да беше прието отново без да се съобразят с моя призив за много детайлен анализ на предизвикателствата пред националната сигурност.

 

Държавният глава бе запитан завърна ли се групата на „Наглите“.

 

Престъпността в България винаги е нагла. Битовата престъпност е бич. Не виждаме реални резултати в борбата с битовата престъпност и това тревожи много хора“, отговори Румен Радев.

Темата е трудна, коментарите е най-добре да се правят от специалисти, но опитът показва, че трябва време. Престъпниците трябва да се изправят пред съда. Всички се надяваме това негативно явление да бъде пресечено, защото то удря по авторитета на България.

 

Президентът отговори и на въпроси по идеята за нов антикорупционен орган.

За мащабите на корупцията в България можем да съдим по драматичния срив на чуждестранните инвестиции, каза той. Според Радев липсата на осъдени политици на високи позиции означава, че имаме проблем.

 

Румен Радев постави като тема на дебат следните въпроси: с каква цел правим този закон – да отговорим очакванията на партньорите си или да решим проблем; какво очакваме и с какъв инстументариум ще постигнем това.

Има два подхода – на ГЕРБ, който акцентира върху превенцията, на БСП – който акцентира върху разследването.

 

Превенцията е за здрав организъм. Когато има гангрена – трябва скалпел!“, бе категоричен Румен Радев.

 

Откъде да започнат разследванията – има органи, има служби, които трябва да решат това, смята държавният глава.

 

Новият орган трябва не да чака да стане нещо с имуществена декларация или сигнал, той трябва да бъде проактивен, трябва по всевъзможни начини да събира информация, да обвинява и съответния чиновник, ръководител, собственик на фирма, да бъдат ефективно осъждани“, продължи Румен Радев.

 

"На КСНС ще очаквам сближаване на позициите и на управляващи и опозиция по темата за корупцията. Трябва да се предприемат всеобхватни мерки. Искам да поставя тази тема за дебат. Не трябва да правим нещо, само за да се покажем пред Европа. Трябва да се справим веднъж и завинаги с този жесток проблем. Трябва да си ясни инструментите, чрез които ще се борим с корупцията. Досега няма нито един осъден по висшите етажи на властта. Трябва детайлен анализ на тази тема. Трябва да имаме ефективни присъди. Трябва да излезем над сухия текст и да си представим как ще работи антикорулционния закон. Антикорупционният орган винаги трябва да бъде на място, да събира информация и да действа безкомпромисно", категоричен беше Радев.

 

"Всички ние платихме цената за КТБ. Този случай трябва да се реши тук в България, а не в чужбина. За това призовах г-н Цветан Василев да се прибере в България и да даде показания. Това ще спомогне за повдигане на нашето самочувствие. Аз съм на страната на закона. За това публикувах стенограмите за КТБ. Обществените очаквания бяха разединени между съда, прокуратурата и президентската институция. Отново ще призова г-н Василев да се яви пред българския съд и да даде своите показания, както и да защити своите твърдения", каза още президентът.

 

Очаквайте подробности


От категорията

НЯМА ПРИЗНАЦИ ЗА ЧУМА, пише в доклада на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ

Няма чума, убедена е и баба Дора от с. Шарково, която единствена успа да спаси козите си-1531742369.jpg

При убиването и загробването също НЕ СА УСТАНОВЕНИ ХАРАКТЕРНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ в ...

16 юли 2018 | 14:33

Радев за масовото избиване на здрави животни: И занапред ли така ще се действа при подобни кризи?!

-1523173261.jpg

Властите дължат отговор защо животновъдите не бяха информирани детайлно и ...

16 юли 2018 | 13:15

Пасков: Избиват животните в Странджа заради чужд колонизатор, земята ще бъде изкупена на безценица

Пламен Пасков-1531769504.jpg

Може ли тази беда да бъде решена и предотвратена в бъдеще? Може, но при условие ...

16 юли 2018 | 22:25

БАБХ настоява: Още от 23 юни е първото констатирано огнище на чума в Странджа

Кадър: Канал 3-1531767012.jpg

Всяко огнище е въз основа на положителни лабораторни резултати, категорична бе ...

16 юли 2018 | 21:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


17 септ. 2017 | 09:25Очаквах президентът Румен Радев да говори днес по важните за страната теми, а те са свързани с проблемите на хората и предстоящото председателство на ЕС през 2018 г.", заяви Цветанов. Цветанов, ти си противоречиш. Нали отреди на президента само представителни функции, а другите дела ще ги върши премиерът. Ти не внимаваш какво си казал малко преди това си изказване. За грипените нещата ще определят премиерът и Каракачанов, а не президентът летец. Ама той не е дал предложението бе, лекоатлет! Сега пък искаш някой да бъде евентуалният виновник при някой срив на европредседателството. Пак си поставяте тенекийката отзад Една поговорка гласи, че млада булка трябва да свикне, че нейната съдба не са само китените поли


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.