Трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка, каза той

Президентът: Не съм против F-16. Разбирам правителството – то е притиснато! Цената ще набъбне

13413 | 18 юли 2019 | 16:37

Ако някой е имал да настоява за нещо, трябва да е настоявал да се спази финансовата рамка. Всички тези ангажименти, които в началото се поеха, че ще има разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет, нищо не остана от тях, заяви президентът


Не съм против F-16, но трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка.

Това каза президентът Румен Радев по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница, предаде Агенция "Фокус".

 

„Искам нещо да изчистим, с което се спекулира тук. Президентът не е против F-16, нека да сме наясно. Президентът досега не е коментирал самолети, въпреки, че съм летял и на трите. Срещу единия много пъти съм летял и съм се бил. Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и да има способности“, посочи Румен Радев пред дипломатите ни.

 

По думите му правителството издига едва ли не като лозунг, че F-16 е прекрасен и трябва този самолет да бъде купен, но той се нуждае от огромен пакет, за да бъде готов и да има оперативни способности, за да бъде ефективен. Когато едно от нещата го няма, това представлява заплаха за неговите способности..

 

Всичко идва до цената - тази цена, която сме договорили, в съвсем близко време ще набъбне. Тези разходи ще ги има. Аз напълно разбирам правителството – то е притиснато. Първо, цената отиде много над обявената рамка“, коментира още Румен Радев.

„Ако някой е имал да настоява за нещо, трябва да е настоявал да се спази финансовата рамка. Всички тези ангажименти, които в началото се поеха, че ще има разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет, нищо не остана от тях“, заяви президентът.

 

Трябва да се опитаме да върнем доверието в европейските институции. В момента, според мен, много повече граждани са представени в Европарламента и имат усещането, че техният глас се чува. Ние трябва да използваме това и да го превърнем в сила. Най-голямата слабост на ЕС е взимането на скоростни и бързи ключови решения. Останалите глобални играчи САЩ, Русия и Китай се справят много по-добре в това отношение. Има много въпроси, по които трябва да се вземе отношение. За пример мога да дам, че се говори за създаване на европейска армия, която да не дублира НАТО. Как ще се случи това? Имаме огромен шанс да консолидираме нашия военнопромишлен комплекс в Европа. Това ще е голяма стъпка напред. Дунавската стратегия може да се използва за съживяване на Северозападна България. Трябва да бъдем по-активни", разкри Румен Радев.

"На Балканите България стои стабилно. Поддържаме добри отношения с всички наши съседи. Проблемите в Турция оказват влияние и върху нас, защото Турция е наш икономически партньор. Винаги съм казвал, че трябва да се вземе решение, ако има голяма мигрантска вълна, защото според мен няма да имаме възможност да се справим с нея. Тук ЕС трябва да се намеси и помогне. Ние трябва да защитаваме нашите национални интереси. Със Северна Македония отношенията ни се развиват много добре. Ние трябва да продължим да подкрепяме Северна Македония за членство в ЕС. Това е наш дълг. Но, ако Северна Македония иска наистина да стане член на ЕС, трябва да спазва добросъседските отношения. Трябва да изчистим всичко от миналото, което ни раздалечава. Това не може да продължава до безкрай. Имаме много работа по книгите, учебниците. Ситуацията в Западните Балкани е много сложна. Работим всички. Не трябва нашето малцинство в Западните покрайнини да се превръща в залог за каквото и да е било", категоричен беше Радев.

"Отношенията ни със САЩ се развиват много добре и така трябва да продължава. Искам да изчистя нещо, с което се спекулира. Президентът не е срещу F-16, както се опитват да твърдят някои. Президентът не коментира самолети, въпреки че съм летял и на трите. Президентът иска не само да си купим изтребители от нашите партньори, но и тези изтребители да вършат своята работа. F-16 е прекрасен самолет, но за него на земята са необходими адски много услуги - инфраструктура, персонал, оръжие, защото основната цел на един изтребител е да носи оръжие. Нещата са страшно много. Когато едно от тях ги няма, това представлява заплаха за проекта. Със сигурност ще има много разходи. Аз разбирам правителството, защото цената вече излезе много извън поставената рамка. Сега трябва да се говори за скритите разходи по тази сделка и аз настоявам за прозрачност. Искам пак да повторя, че това няма нищо общо с отношенията ни със САЩ. Това си е наш вътрешен проблем", заяви президентът.

"Отношенията ни с Русия започват да стъпват на една прагматична основна. Крайно време е българското правителство да се пребори за по-ниска цена на газа. При посещението ми в Русия и срещата ми с президента Владимир Путин стана ясно, че Русия дава картбланш за това", обяви държавният глава.

"Относно Китай - говорим за бизнес и инвестиции, но към момента те липсват. Към момента България се посещава от 20 000 туристи, а Хърватска от 200 000. Трябва да работим в тази насока. Трябва да се отвори клон на китайска банка у нас. Трябва да поставим отношенията си с Китай на пистата на високите технологии. Трябва да преоценим по-бързо нашата политика. Трябва да видим какви позиции загубихме в Африка, Близкия Изток, Средна Азия, Латинска Америка. България трябва да се отваря все повече към света", категоричен беше Радев.

 

140 години българската дипломация отстоява националния интерес и допринася за просперитета на държавата. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница.

 

Той благодари на дипломатите, че продължават със всеотдайност да работят за България.

 

Според него работата в Европа е огромна, но България е направила така, че гласът й да се чува. „Аз силно се надявам, че тази разширена фрагментация, така, да я направим от слабост в сила. Ние виждаме колко трудно се конфигурират ръководствата на ЕС“, поясни той.

 

Президентът заяви, че европейските граждани имат повече права и че това ще допринесе за подобряване на доверието. „Гласът на България трябва да се чува, ние трябва да се борим и да имаме своите позиции. Съюзът е силен, когато се чуват всички позиции“, уточни държавният глава.

 

Според него най-голямата слабост на Европейския съюз е скоростта, с която се вземат решенията. Той отправи апел към българските посланици и дипломати да работят за подобряване на скоростта при взимането на важни и ръководни решения. „Аз се надявам, че ще работите по всички аспекти“, добави той.

 

Президентът Радев посочи също, че ще настоява да бъде изработен общ европейски механизъм за миграцията.

 


От категорията

Румен Радев за Гешев: Ще се произнеса, когато реша, ултиматуми не приемам!

Кадър: Новини.бг-1574154117.png

Всички отговори са в Конституцията”, каза още държавният глава. Обърнах се към ...

19 ноем. 2019 | 10:52

Борисов за избора на Гешев: Не избираме булка! Стъпили сме на професионалните качества

-1574154419.jpg

Искаха да ме вкарат в капан аз да излъча кандидат, да го избера и след това да ...

19 ноем. 2019 | 10:57

Атанас Запрянов: Бюджетът за отбрана през следващите години ще нараства, както е планирано

Сн. Пресцентър-1574176792.jpg

Заместник-министър Запрянов подчерта, че политическото ръководство на ...

19 ноем. 2019 | 17:19

Марияна Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

Снимки Пресцентър на МС-1574176710.jpg

Тя обсъди развитието на двустранните икономически отношения с министъра на ...

19 ноем. 2019 | 17:12

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


19 юли 2019 | 08:29Гсподин Президент , как ще настояваме за спазване на финансовата рамка , когато в ущърб на собствената си страна , в противоречие с решението на НС и по собствените му признания , т.н. премиер на България е поискал да платим за самолетите не разсрочено , а цялата сума накуп и то близо четири години преди да получим първия самолет. Въпросът е дали Прокуратурата ще назначи проверка на случая и наказателно преследване за нанесени щети на страната , защото заради това плащане изтеглихме заем ,чиито лихви трябва да плащаме.. И още : кой лъже : дни наред палетата на Бойко ни убеждаваха ,че да се плати накуп ,защото такова било законодателството им , а и за пръв път сме им клиенти. Той май за пореден път се изплю в очите им .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


19 юли 2019 | 07:21продажни ГАДОВЕ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Георги Прокопов


18 юли 2019 | 23:12Георги Прокопов Господин президент, В Лисабонският договор се казва, че ако има нерешени и неизчистени отношения между съседни държави, кандидатката за член на ЕС няма право на това до изчистване на въпроса. А ние имаме такива и със Северна Македония, и за Западните покрайнини със Сърбия, да не говорим с Гърция, Турция, и Румъния. Политиците ибрикчии не защитават достатъчно интересите на страната ни. Румен Радев вероятно се " съобразява " със статуквото и с ибрткчийте? Вероятно? А не трябва.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


18 юли 2019 | 19:52КОМЕНТАР НА МАРИЯ ЗАХАРОВА ПО ПОВОД ОПАСЕНИЯТА ЗА ВЪЗМОЖНО РАЗПОЛАГАНЕ НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ В БЪЛГАРИЯ https: bgr.news front.info 2019 07 18 komentar na mariya zaharova po povod opaseniyata za vzmozhno razpolagane na yadreno orzhie v blgariya F 16, които ще купува България, могат да носят ядрено оръжие. Това една от опасностите, които почти никой не иска до коментира публично. Обяснение защо именно F 16 от този тип и в такава обстановка ни се натрапва, даде преди дни инженерът от българските ВВС , години работил като военен разузнавач, полковник Чавдар Борачев. Инфраструктурата, която се подготвя на наша територия може да бъде използвана за съхранение на ядрени боеприпаси.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


19 юли 2019 | 00:03Това време с народния съд мина отдавна. Вече е по вероятно да режат нашите, разни новобългари с дълги бради и главорезни наклонности. Това е мечтата на америка, турция и мутрьо пръстовете, за да им освободим територията.


Димитър Степанов


18 юли 2019 | 21:02Ами, ако продължаваме да сме дебили ще ни складират и ядрени боеприпаси и в един момент , както в миналото ще има народен съд и ревове после за лошите комунисти.


zahari savov


18 юли 2019 | 19:32Добре говорите, господин Президент! Но тези, които са взели комисионите за тази угробваща сделка с американските самолети няма да Ви чуят!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


18 юли 2019 | 19:57СЕКРЕТНИЯТ ПЛАН НА САЩ ЗА СТРОЕЖ НА ЯДРЕН СКЛАД ВЪВ БЪЛГАРИЯ И СДЕЛКАТА ЗА F 16. КАКВО НЕ ЗНАЕМ? https: bgr.news front.info 2019 07 17 sekretniyat plan na sashh za stroezh na yadren sklad vv blgariya i sdelkata za f 16 kakvo ne znaem 17 юли 2019 Нюз Фронт.