Тази власт ни води към разпад на държавността, към корупция, бедност, отбеляза президентът

Румен Радев: С тези избори трябва да бъде сменен порочният управленски модел. Залогът е огромен!

10649 | 17 февр. 2021 | 14:38

Радев се обърна към кандидатите за парламентарната власт и с въпросите дали ще направят необходимото, за да имаме свобода на словото и дали ще предприемат решителна политика за прозрачност в управлението и пресичането на кражбите

-1595579198.jpgСнимка Прессекретариат на президента-1613569519.pngСнимка БГНЕС-1613569319.jpg

Не съм изненадан, че парламентът отхвърли ветото ми върху НПК. Това каза пред журналисти в Самоков президентът Румен Радев, предаде Агенция „Фокус“.

Вие изненадани ли сте от този факт? Аз не съм, но това е временно решение явно под натиска на някаква конюнктура. Аз съм убеден, че няма да просъществува в бъдеще, защото е в противоречие с Конституцията и основни човешки права“, допълни той.

Попитан да коментира случая, в който 16-годишно момче почина в София от токов удар, президентът посочи, че отдавна е направил изводите си, че липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в едно управление водят дотам, че институциите започват да работят за определени кръгове, а не в интерес на обществото. По думите му оттам се стига и до такива уродливи инциденти.

Президентът изказа съболезнования си към родителите на починалото от токов удар в София 16-годишно момче.

 

Оценката за управлението в кризата я дадоха протестите на бизнеса и гражданите, а те са редовни, каза Радев.


„Вижте за какви срокове на отреагиране става въпрос. В други европейски държави тези неща става в рамките на седмица-две. При нас отнемат половин година и повече. Помощта се обезсмисля. Всички теми са важни, но най-важната тема в момента безспорно са предстоящите парламентарни избори. Залогът е огромен. Той не е дали да се смени, или продължи сегашната власт. Той е дали да продължим със сегашния управленски модел, който води към разпад на държавността, към корупция, бедност, разхищение и ниска ефективност на управлението и все по-осезаемо изоставане на страната от другите държави в ЕС“, допълни той.

По думите му редица партии не се фокусират върху този основен проблем, а вместо това се „хлъзгат“ върху примамливи обещания за заплати, пенсии и социални придобивки.


„Точно затова в началото на месеца с г-жа Йотова излязохме с нашето послание за нова България с ясно формулирани принципи и приоритети, с ясно формулирана най-важна и непосредствена национална цел – укрепване на държавността.

 

Затова очакваме и партиите да се произнесат по тези въпроси: ще приемат ли като своя непосредствена задача в новия парламент реформата на изборното законодателство така, че да се гарантират честни и достъпни избори, ще успеят ли да надмогнат тяснопартийните си интереси и да формулират и приложат пакт за почтеност, професионализъм и компетентност при излъчване на управляващите на най-високо ниво, ще предприемат ли решителни конституционни, законови промени така, че да се укрепи върховенството на правото, да се извърши адекватна съдебна реформа, да има оптимизация в законотворческия процес.

 

Ще намерят ли сила да започнат най-сетне реална борба с корупцията, защото ако това не се случи, възпроизводството на този порочен управленски модел ни е гарантирано“, посочи държавният глава.

Румен Радев се обърна към кандидатите за парламентарната власт и с въпросите дали ще направят необходимото, за да имаме свобода на словото и дали ще предприемат решителна политика за прозрачност в управлението и пресичането на кражбите.


„По тези въпроси е необходимо партиите да се позиционират и ангажират сега. След изборите ще бъде късно и можем да преживеем поредните разочарования. Затова каквито и да е икономически, социални и всякакви други политики да се предприемат, те отново ще бъдат обречени на провал, както показаха и годините досега, защото тези политики, ако не стъпят на здрава основа, не могат да се реализират, а здравата основа е здравата държавност. От това трябва да започнем“, подчерта държавният глава.

 

Радев призова политическите сили в новия парламент да сключат Пакт за почтеност, професионализъм и компетентност при излъчването на управленски кадри. Радев се обяви още за реформа на изборното законодателство, върховенство на закона, реална борба с корупцията и оптимизация на целия процес по създаване и приемане на нови закони.

"Каквито и икономически, социални и други политики да се предприемат, те ще са обречени на провал. Здравата основа е здравата държавност", категоричен беше президентът.

По повод факта, че репликата му "Мутри, вън!" се превърна в част от наименованието на коалицията на Мая Манолова и "Отровното трио"за парламентарния вот, Радев заяви: "Аз очаквам повече и граждани, и политически партии да отстояват тази позиция - че не може да има управление в този порочен модел", каза държавният глава.

 

Крайно време е България, както и в другите европейски държави, да може да бъдат обвързани печалбите от бизнеса на местно ниво и приходите на хората с общинския бюджет, заяви Радев.

По думите му това е единственият начин, по който може да се постигне устойчива и резултатна местна политика, която да не зависи само от конюнктурата на централно ниво.


„Искам да благодаря на г-н Георгиев – кмета на Самоков, за поканата. Да поздравя него и неговия екип за усилията и резултатите, които постигат в преодоляването на предизвикателствата от кризата и в общото развитие на общината. Разбира се, за да могат той и неговият екип да реализират пълноценно смелата си визия за развитие на Община Самоков е необходимо да имаме най-сетне финансова децентрализация, да имаме повишени правомощия и отговорности“, допълни Румен Радев.

Държавният глава благодари на Българската православна църква за отправената покана да посети храм „Успение на Св. Богородица“, който по думите му е символ на възрожденската история на България.Радев се обърна към кандидатите за парламентарната власт и с въпросите дали ще направят необходимото, за да имаме свобода на словото и дали ще предприемат решителна политика за прозрачност в управлението и пресичането на кражбите

От категорията

Петков и Василев с благословия от президента за партията им: Радев ни каза: Правете, действайте!

Кирил Петков и Асен Василев представят политическата си формация -1632039140.jpg

Те дадоха заявка да постигат леви цели с десни инструменти и отрекоха ...

19 септ. 2021 | 10:33

Тренд: ГЕРБ си връща първото място с 24.4%, следват ИТН със 17.5% и БСП - 16.6%

-1622027314.png

В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% ...

19 септ. 2021 | 10:15

Христо Проданов за Петков и Василев: Зад всичко стои секретарят на Радев

-1627459062.png

За всяка политическа формация е важно да печели своите гласове, избиратели, ...

19 септ. 2021 | 16:12

Илхан Кючюк: Санкциите по "Магнитски" на Пеевски са напълно несъстоятелни

-1631977673.jpg

Другото ни съмнение идва от това, че близки хора от кръга „Капитал“ няколко дни ...

19 септ. 2021 | 16:06