Румен Радев. Кадър: БНТ

Не ме притесняват срещите на Борисов с лидери на страни от Балканите, каза той

Румен Радев: Изборът на новия изтребител не е предопределен, намесват се и лобисти

3250 | 12 окт. 2017 | 19:06

Началникът на кабинета на президента Иво Христов не е имал достъп до нито един класифициран документ


В никакъв случай не е предопределен и тук има сериозно отношение на лобисти. Мога да заява категорично, че трите самолета отговарят на изискванията на алианса. Всичко друго е спекулации. Трябва да търсим оптималното, а не предубедено решение“. Това заяви президентът Румен Радев по повод скандала с търга за доставка на нов изтребител и парламентарната комисия „Грипен“.

 

„Тук управляващите демонстрираха въпиюща некомпетентност по въпроса. Те дори се отметнаха от собствените си срокове. Учудвам се от техните желания да се изявяват в различни области в този процес. Никой не иска от тях да са експерти по съвременна авиационна техника, но те трябва да имат базови знания по управлението на този процес. Това не е процедура за водния цикъл в Добрич или поредния лот за Хемус. Това е изключително интензивна работа и срещи с експерти - става дума за световни стандарти, а не махленска тема. Що се отнася до посланиците, абсолютно не приемам те да изказват мнение за работата на българските институции“, каза той.

 

„Най-важното е да се намери баланса и да има яснота за какво е военната експертиза и как се взема политическо решение. Мога да дам пример от Швейцария - военната експертиза класира самолетите на първи, втори и трети. Политиците казват, че оценяват усилията на военните, но им казват, че смятат, че избират самолет номер 3, защото това е важно за държавата. Това е честното“, коментира Румен Радев скандала с Грипените.

 

Ако мнението на военните не съвпада с това на политиците, те започват да притискат хората с пагон, докато не извадят тяхното решение, разкри президентът.  На въпрос дали изборът не е предопределен, Радев отговори, че особено сега изборът е въпрос на суверинитет. Лесно и неангажиращо и печелившо е да се говори за пенсии, но изборите минаха, а обещанията останаха неизпълнени. Но, за да има пенсии в една държава, тя трябва да е стабилна и суверенна. Модернизацията на армията трябва да е разумна. Аз защитавам безпристрастния и изключително добре организиран процес на избор. Защото хората с пагон ще летят на тези самолети, ще залагат живота си, а не лобистите, посочи той. 

 

Миговете са приети на въоръжение през 88-ма, 89 година, а средната възраст на парка в западните страни е 26-27 години, посочи Радев.

 

Всички видове въоръжени сили и родове войски имат нужда от модернизация, но приоритет трябва да бъде даден на попълване на щатовете и увеличаването на заплатите на военните, както и достатъчната подготовка. Ремонтът на миговете е необходим, но обхватът трябва да е след като се оцени кой изтребител ще се избере. Ако се дадат пари, това ще изяде огромен ресурс за нов самолет. И няма да имаме нов самолет, а ще имаме такъв, който далеч не може да постигне способностите, които може да даде един нов самолет, посочи Радев. 

 

За началника на кабинета Иво Христов

 

Работата му не изисква работа с класифицирана информация и той не е подавал документи. Това са спекулации, манипулации и недоказани внушения. Категорично г-н Христов не е имал достъп до нито един класифициран документ, убеден съм, че това ще го покаже и проверката на ДАНС. Ако преценя, че характерът на неговата дейност налага да има достъп, ще приподаде искане за документи.

 

За скандала в Хасково

 

Недопустимо е да бъдем в родово-общинен строй, необходимо е конкурсно начало. След като този модел е порочен, трябва да се борим да го променяме, независимо от партията, която го налага.

 

За новия ВСС и новия председател на ВАС


„Очаквам ВСС да покаже професионализъм, затова и върнах указа за назначението на г-н Чолаков“, каза още държавният глава. "Не искам да коментирам дали да има комисия по досиетата или не, допълни Радев и допълни, че Антон Тодоров би я ползвал за натиск, ако бил избран за неин шеф.

 

Няма състезание. Не ме притесняват срещите на г-н Борисов. Има едно допълване. По време на моите срещи бе вкараха кохезиционната политика, която не вигурираше в текстовете в Рим. Българското правителство може да стъпи на нея. Прекрасно е това, което се случва тук, на Балканите. Срещите бяха подготовка за изпълнение на конкретни проекти, както и за Западните Балкани. Това е взаимно допълване. Отдавам фокус на срещите с Близкия Изток и централна Азия, където сме имали добри позиции. Трябва да създадем условия за бизнес. Това, което искат да видят хората е, че си има нива. Президент - президент, министър-председател - министър-председател. Много българи не знаят имената на президентите, този на Австрия, например или на Гърция. На много места президентите имат по-малки функции. Затова не се вижда какво върши той, когато премиерът има повече функции, коментира Радев.

 

За срещата с Бил Клинтън

 

Нямам притеснение от срещата с Бил Клинтън, защото България не може да бъде зрител в световната политика. Трябва да станем фактор, затова трябва да каним личности. Защо Клинтън да не се срещне с българските студенти и те да не му зададат въпроси за обстановката на Балканите по това време. Защо падаха бомби, защо не бе избегнато това и как може да се предотврати, такива въпроси трябва да задават студентите ни, обяви още президентът. 

 

Не считайте, че от визитата ми веднага ще потече азерски газ, но необходимите добри контакти и връзки може да доведат до това, заяви президентът. 


От категорията

Бойко Борисов: Ще положим всички усилия да помогнем на клиентите на „Олимпик“ (снимки)

Снимка: Министерски съвет-1534676356.jpg

Още утре премиерът ще свика среща с финансовия министър Владислав Горанов и ...

19 авг. 2018 | 13:56

Корнелия Нинова: Държавата да плати на измамените от "Олимпик"

-1531939764.png

Заради блокажа в електронните системи БСП иска извънредно заседание на ...

19 авг. 2018 | 13:09

Цачева пази в дълбока тайна имената на 72-ма избягали затворници

Бягството на затворниците Владимир Пелов (застрелян по-късно в Ботевград) и Радослав Колев.-1523644130.jpg

Министерството на правосъдието не можело да ги оповести публично, без да пита ...

19 авг. 2018 | 21:49

Меркел натиска Борисов да взимаме мигранти, той отказва?

-1529480680.jpg

В прав текст канцлерът на Германия е настояла пред премиера България да започне ...

19 авг. 2018 | 20:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


13 окт. 2017 | 07:33Да не забравя: вторият ревностен участник в тази комисия беше хроникьорът от Раднево Тончо Тодоров. Той беше второто лице, което се изказа след подп. о.р. ЕМИЛ ХРИСТОВ относно самолетите , по конкретно по омаскаряването на бившия генерал от авиацията и сега президент Р.Радев. То гербаджиите затова го взеха Тончо да се рови в архивите и сетне да се изкаже, изговаряйки полуистини и сетне добавяйки голям брой полулъжи..


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


13 окт. 2017 | 07:32Камарилата на Баце в НС формира комисия ,която да изпълни нареждането на краварите и виновен се оказа ген.Радев. Такъв безцеремонен начин на прехвърляне на отговорност може да измислят само двама умове тези на бившия сикаджия ББ и на бившия възпитаник на Помощното училище сетеншен ФИЗКУЛТУРНИК Цуци Цветанов. Намериха свои послушни членове за анкетна комисия, един танкист о.р. пък се нави да напише решение , сравнявайки изтребителите с танковете от карловската бригада и се оказа, че F16 са най близо до танковете Т72 по възраст . Комисията препоръча тези танкове, оопс тези самолети.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.