Снимка БГНЕС

Целта не е да затваряме държавата, каза той на спешната среща заради COVID-19

Радев: България е изправена пред редица кризи, включително и политическа

10143 | 6 авг. 2021 | 13:09

Президентът критикува остро здравния министър Стойчо Кацаров: Очаквам пълна мобилизация на МЗ за ковид-вълната, а не а не издаване на разрешителни по бърза процедура на нова частна мегаболница, каквато се подготвя и строи близо до Казичене

Снимка БГНЕС-1628249096.png-1628245098.pngРумен Радев-1628244672.png

България е изправена пред редица кризи, включително и политическа. Целта не е да затваряме държавата, целта не е да затваряме бизнеси. Това каза президентът Румен Радев на спешна среща с част от служебния кабинет заради COVID-19.

 

Според мнозина здравни експерти сме на прага на следваща COVID вълна. В тази връзка е изключително важно да има ясни мерки и действия на правителството за справяне с пандемията. Вече видяхме какво е да се управлява неадекватно, с хаос и некомпетентно, без критерии и без план в лицето на предишната власт, заяви Радев в началото.

,Искам да поздравя служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, че не само за кратко време се извърши един задълбочен анализ, но и за първи път имаме подробен план с ясни критерии и показатели какви мреки трябва да се прилагат и как да се разгърне здравната система, за да се минимизират щетите от евентуална нова вълна'', допълни държавният глава.

България е на 3-то място в ЕС по смъртност и на 8-о място в света, което е много тревожно. Хиляди български загубиха живота си, затова е важно да имаме ясна информационна кампания, за да знаят хората и институциите кое и как се прави. Целта не е да затваряме бизнеса и държавата, а какво може да се направи, така че да остане в максимална степен да функционират държавни учреждения и бизнеси и системата на образованието, подчерта президентът Радев.

,,Очаквам да чуя каква е готовността на здравната система – като леглова база, екипи, осигуреност с медикаменти, с консумативи, необходими оборудвания. При евентуална нова вълна всеки българин трябва да може да намери в аптечната мрежа необходимите медикаменти, предписани от неговия лекар. Всеки българин трябва да може да стигне с нашата бърза Спешна медицинска помощ до съответното здравно заведение.

 

Всеки българин трябва да може да бъде настанен в болница при необходимост. Това най-важното условие, за да се справим с тази криза. Ще искам да чуя и личната гаранция от здравния министър за осигуряване на спокойни и нормални условия за работа на лекарите и медицинските специалисти. Искам да знам как те ще чувстват оценени – морално и материално'', допълни той.

По думите му лекарите са доказали, че са най-силното ни оръжие в борбата с COVID-19, че за тях здравето и живота на българите са кауза, от която те не отстъпват.

 

Радев отправи тежка критика към здравния министър Стойчо Кацаров.


"Очаквам пълна мобилизация на Министерството на здравеопазването,  посветена изцяло на посрещането на евентуална нова вълна на COVID-19, а не издаване на разрешителни по бърза процедура на нова частна мегаболница, каквато се подготвя и строи близо до Казичене – това очаква президентът Румен Радев от здравното ведомство, стана ясно днес от изказване на държавния глава на среща с правителството.“


Румен Радев подчерта, че също така е важно българите да знаят какво ще се случи, ако не се актуализира бюджетът.

,,Искам да чуя и действията по ликвидиране на последствията от пожарите, помощта към хората, загубили имущество, покъщина, изгорели домове и компенсацията към тези мъже, които загубиха живота си в борбата с огнената стихия. Аз като президент не мога да се съглася, че тази компенсация се измерва с 540 лв. Очаквам да знам дали има нужда от актуализация на нормативната база и как държавата подобаващо да подходи в този случай за помощ към тези хора.

 

Евентуалната COVID криза се застъпва с много други кризи. В момента имаме криза с пожарите, на вратата чука и евентуална политическа криза, евентуална мигрантска криза. Правителството работи в една изключително сложна обстановка. Имах разговори с комисар Николов, който в момента е на границата в Република Северна Македония.

 

Овладени са всички пожари на територията на страната. Най-голямата заплаха към момента е от територията на Република Северна Македония. Искам да благодаря на всички огнеборци, военни, служители на МВР, горски служители на местните власти за самоотвержената борба за овладяване на поредната стихия'', коментира държавният глава.

 

На срещата се обсъждат необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна.


В рамките на срещата своите доклади по темата представят министър-председателят Стефан Янев, вицепремиерът и министър на социалната политика Гълъб Донев, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и финансовият министър Асен Василев.
Румен Радев провежда спешна среща с част от служебния кабинет заради COVID-19 (На живо)

Президентът критикува остро здравния министър Стойчо Кацаров: Очаквам пълна мобилизация на МЗ за ковид-вълната, а не а не издаване на разрешителни по бърза процедура на нова частна мегаболница, каквато се подготвя и строи близо до Казичене

От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Преговорите за кабинет: България запазва "единната си позиция" по отношение на РС Македония
(Видео)

 Кирил Петков заяви, че е обнадежден, че след 4 години България няма да изглежда по този начин.-1638051554.jpg

На практика решението означава, че и занапред България ще се придържа към ...

27 ноем. 2021 | 23:55

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари, актуализация - през юли
(Видео)

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари-1638051413.png

От "БСП за Бъглария" предложиха още въвеждане на семейно подоходно ...

28 ноем. 2021 | 00:12

Румен Гечев: Политиците сме притиснати до стената. Трябва да взезем в 2022 г. с правителство
(Видео)

-1633069402.png

Преговорите не са театър. Най-важният ефект е, че се опознаваме, посочва той

27 ноем. 2021 | 20:51