Доживяхме ГЕРБ да иска вето върху закон, изтъква президентът

Румен Радев в Първомай: Надявам се БСП да състави кабинет

7963 | 1 май 2021 | 11:33

Ще назнача служебно правителство, само и единствено ако стигнем до такава ситуация, категоричен е държавният глава


Ще назнача служебно правителство, само и единствено ако стигнем до такава ситуация.

Това каза президентът Румен Радев по време на посещението си в Първомай по случай празника на града и откриването на Майските културни тържества, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство, едва ако партиите в парламента не успеят да съставят редовно правителство. От началото на своя мандат аз изпълнявам своите конституционни задължения, ще го направя и този път, само и единствено ако стигнем до такава ситуация“, заяви Радев.

„Днес е важен ден за Българската социалистическа партия, която съвсем заслужено получи третия мандат предвид свето трето място в изборите и днес те трябва да решат как ще процедират. Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това го очакват избирателите в ляво и всички демократи. Доколкото знаем това е партия, която взема колективни решения. Не можем да кажем нищо, преди да минат решенията“, посочи той.

 

"Доживяхме ГЕРБ да призовава Радев да наложи вето - нечувано, невиждано", коментира Радев в отговор на журналистически въпрос защо е публикувал толкова бързо промените в Изборния кодекс. От ГЕРБ го призоваха да наложи вето.

"Взех това решение, защото честните избори са приоритет. Няма основание да се бавят промените. Вие какво искате - бавене и хаос, или организация", продължи президентът.

Според него най-важното сега е да се направи така, че новата Централна избирателна комисия да встъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание, което ще стане, ако БСП не успее да състави правителство с третия мандат.

"Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива права над нея са евтина пропаганда. Той не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от НС. Не мога нито да предложа, нито избера когото и да било за член", подчерта Румен Радев, цитиран от "Дневник".

Попитан за дата на евентуални нови избори президентът каза, че тя не зависи от него, а от хода на конституционната процедура за съставяне на правителство.

В началото на изказването си пред журналистите Румен Радев поздрави българите с деня на труда 1 май. Той изрази съжаление, че в България пътят към успеха минава не през труда, а през корупцията и клиентелизма.
"Такова общество е обречено на постоянна криза", допълни президентът. Той благодари на всички българи, които с почетен труд съграждат и пазят България.


От категорията

Правителството реши: Бойко Рашков отново ще отговаря за провеждането на изборите

-1624003235.jpg

„Има редица мероприятия, които изискват координация между ЦИК и изпълнителната ...

23 септ. 2021 | 12:23

Пеканов с нулев интерес към проекта Петков/Василев, притеснен за европарите: Брюксел не отстъпва

-1627195554.png

„Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата ...

23 септ. 2021 | 08:36

Асен Василев: До две седмици ще представим програмата си, няма да пипаме данъци

Асен Василев: До две седмици ще представим програмата си, няма да пипаме данъци-1632416976.jpg

"Построихме "Турски поток" за 3 милиарда, но не сме построили ...

23 септ. 2021 | 20:08

Обрат: Кирил Петков готов да подпише предизборно споразумение с ДБ и ИБГНИ

Обрат: Кирил Петков готов да подпише предизборно споразумение с ДБ и ИБГНИ-1632416168.jpg

Преди три дни Христо Иванов и Манолова предложиха подобна коалиция, но от ПП ...

23 септ. 2021 | 19:47