Румен Радев

Не бива да взимаме самолет за авиошоу. Силно се надявам, че българското правителство няма да допусне това, иначе би било безотговорно

Президентът Радев: Офертата на САЩ за F-16 е 3, 45 млрд лв със 100% авансово плащане!

37071 | 28 юни 2019 | 21:10

Този самолет няма целеви способности, той е по-слаб от Су-25. Тази сделка е на гърба на ВВС, на летците и техниците, които ще трябва да изпълняват задачи с оборудването на този самолет, подчерта върховният главнокомандващ.

Румен Радев-1561744575.jpgРумен Радев-1561744681.jpg

3, 45 млрд.лв. с ДДС и със 100% авансово плащане. Това е офертата на САЩ за новите ни изтребители. Няма преговори за сваляне на цената. Ако се свали цената, това означава орязване жестоко на пакета.

Този самолет няма целеви способности, той е по-слаб от Су-25. Силно се съмнявам, че българското правителство ще вземе самолет без способности, още повече че този самолет ще е с 1 милиард повече. Рискуваме и неговата поддръжка. Офертата е на гърба на ВВС.

 

Това заяви президентът Румен Радев пред "Панорама" по БНТ. Той се изказа изключително остро за способностите на българското правителство да води компетентни преговори с американската страна.

 

Припомняме, че решението на парламента за закупувате на 8 броя Ф-16 бе за 1,8 млрд. лв без ДДС, а преди седмица премиерът Борисов обяви, че офертата на САЩ е за 2,2 млрд. лева.

 

"Дебатът за изтребителите F-16 бе опорочен. Сега се движим към скъпи самолети с жестоко орязано оборудване. F-16 е самолет с високи бойни способности, но е само върхът на айсберга", каза президентът.

 

"Реалностите разкриват непрекъснато наивността на българското правителство по отношение на програмата. За нашите минимални изисквания, офертата беше над 3,4 млрд. лв. и то при 100% авансово плащане", разкри Радев.

По думите му, ако един компонент не е пълноценен, бойните умения драстично се свиват. "При тази програма преговори за сваляне на цената няма. Единственият начин за сваляне на цената е да се откажеш от нещо. Правителството предприе ход за сваляне на цената чрез орязване на пакета", подчерта Радев.

Беше ни обещано, че ще вземем много добър военен самолет, а не играчка, продължи Радев с критиката си към правителството. 

По думите му, изграждането на базата за Ф-16 в базата в Граф Игнатиево ще е изцяло за българска сметка. Освен това се била изпарила и бройката на ракетите "въздух-въздух" и имало заложен скрит разход от още 1 млрд. лв. за постигане на пълното въоръжение.

 

"Нека да припомня обаче какви бяха обещанията - че ще достигнем приемлива цена, близка до първоначалната финансова рамка, че ще има разсрочено плащане, силен обсег индустриално сътрудничество, че ще вземем самолет с големи, съвременни бойни способности, а не някаква играчка, спомняте си, самолет, с който ще можем да водим война и да можем да нанасяме високоточни удари по земни цели и че единствено при F-16 ще имаме пълен пакет въоръжение - от-до, пълен боекомплект и че единствено при F-16 няма да има никакви скрити разходи.

Но реалностите разкриват непрекъснато, бих казал, наивността и неподготвеността на българското правителство по отношение на американското законодателство и програмата FMS (Foreign Military Sales). Мога да кажа, че тази програма е ясна, прозрачна, с много установени и точни процедури и с нея се работи така - ако ти искаш 8 самолета с точно такива способности да летят по толкова часа на година, задължително трябва да придобиеш този пакет от оборудване, обучение и услуги, и той струва точно толкова.

И в началото на юни американското правителство отправи своята публична оферта към България на стойност за нашите минимални задължителни изисквания 3,45 млрд. с ДДС и то при 100-процентово авансово плащане.

И тук започна най-лошото. Искам да кажа нещо много важно, по тази програма FMS преговори за сваляне на цената няма, въпреки че се представиха някакви такива пози, че видите ли водим някакви пазарлъци, преговори. Единственият начин за сваляне от този ясен ценоразпис е да се откажеш от нещо и най-лошото е, че за да влезем в някаква приемлива цена, правителството предприе ход за сваляне на цената чрез единствения възможен начин - орязване и то жестоко на пакета. Миналата седмица ние получихме вече предложение за проекто-договор. Цената вече я обяви дори и премиерът, но този пакет е значително орязан, като започнем от бройка двигатели, брой контейнери за целеоказване на шлемна система за целеуказване, брой на летци и техници за подготовка, интегрираната логистична поддръжка, запасните части, всичко това е орязано, тренажорният комплекс също е с намалени параметри, да не говорим, че оборудването за оперативно летище го няма. Изграждането инфраструктурата многомилионна в авиобаза "Граф Игнатиево" е изцяло за наша сметка, така е и за транспорта и още нещо - ракетите въздух-въздух са сведени до символична бройка, а високоточните оръжия за действие върху земна цел, т.е. основният мотив многоцелеви способности се е изпарил. Няма нито един високоточен боеприпас, само няколко и то символично на брой свободно падащи бомби, които се хвърляха Втората световна война", разкри неприятната картина  върховният главнокомандващ. 


Той подчерта, че Су-25, които и в момента са на въоръжение в родните ВВС, са по-добри самолети.

"Тази сделка е на гърба на ВВС, на летците и техниците, които ще трябва да изпълняват задачи с оборудването на този самолет. Българският народ ще плаща много, но няма да има защита. Управляващите, които се самоопределят за европейското развитие, избягаха от дебатите. Ние губим мощен инструмент да интегрираме нашата отбранителна индустрия наука", нападна остро правителството Радев.

Силно се надявам, че българското правителство няма да допусне това, иначе би било безотговорно. За да бъдем пълноценни съюзници трябва да имаме боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу", коментира президентът, показвайки неспособността на кабинета да води преговори в защита на националния интерес. 

 

Летците и техниците ще трябва да изпълняват невъзможни задачи с това осакатено оборудване“, предупреди Радев.

 

За мен България винаги е била на първо място и дори съм рискувал живота си за родината, но мнозина у нас няма да разберат това, подчерта Радев.

 

Гоце Делчев е бележит български революционер, подчерта президентът, коментирайки днешния скандал с Македония на тази тема. Договорът между България и Македония е декларация с добри намерения, а между Македония и Гърция с конкретни ангажименти. За нас е важно да се  пресече кражбата на българската история и тази комисия няма да се справи с този проблем. Винаги ще подкрепяме Македония по нейния европейски път, но това не може да е безусловно, каза той.

 

България я няма на инвестиционната карта на Китай, подчерта Радев в навечерието на посещението си в Поднебесната империя. 

 

Нашите отношения не трябва да почиват на благодарността, а на истината, каза президентът в отговор на въпрос защо България е по-благодарна на Русия, отколкото Русия на България.

„През последните 30 години беше направено немалко тази истина да бъде изопачена и забравена. И затова сега лекуваме раните и на двете страни“, коментира президентът. Румен Радев категорично заяви, че България трябва да отстоява своето място на цивилизационната карта на Европа, както и историческата истина.

„А тя е, че България е била важен фактор в европейската култура. И България е дала духовното начало на Русия - така, както го твърди акад. Дмитрий Лихачов – и писмеността, и православната вяра, и старобългарския църковнославянски език. И аз тези неща неслучайно ги цитирам, цитирах ги и на форума. Когато казах тези думи на форума, аз съм ги взел от него. Това е признание“, посочи държавният глава.

Попитан не е ли моментът сега публично да отрече всякаква намеса на руско задкулисие в избора му за президент, Румен Радев отговори:

„Интригите на това задкулисие са насочени срещу мен, а то си има и своите поддръжници в България. Няма да се впускам в конспирология кое е това задкулисие, кои са му поддръжниците. Мога само да кажа, че – да, има хора, които се прокрадват в политиката с външни зависимости и на гърба на България, но аз съм възпитаван в съвсем други идеали. За мен България винаги е била на първо място и никога не съм постигал нещо за сметка на страната си. Напротив, много пъти съм рискувал живота си за нея“.

 

"Определени кръгове внушават, че гледам прекалено на Изток. А не гледам ли на Запад, когато съм там по покана на президентите на Германия, Португалия, Австрия, Швейцария, на аудиенция при английската кралица и краля на Белгия?

На президента Путин ясно поставих въпроса за цената на газа. Получих поздравления не само от политици, а от ръководители на огромни корпорации от САЩ, Япония, Канада", изтъкна Румен Радев.

 

В никакъв случай партийната субсидия не трябва да бъде на стойността, каквато е в момента, отчитайки бедността в България, коментира още държавният глава.

Партийната субсидия не може и да бъде прекалено ниска, защото рискът го споделят всички - зависимост на партиите от външни интереси. И в хода на предизборната кампания, и във встъпителното си слово пред Народното събрание ясно съм изразявал своята позиция по този въпрос - че субсидиите трябва да бъдат намалени, и то чувствително, но все пак да имат едно разумно ниво. Така че партиите да не изпадат в зависимости от бизнес кръгове и интереси“, посочи президентът.

В отговор на въпрос защо за никой партиен лидер не е казал думите за подкрепа, както за лидера на БСП Корнелия Нинова, след като загуби изборите и преди партийния конгрес, Радев коментира: „Защото става въпрос за опозицията. Всяка една опозиция е жизненоважна за демокрацията във всяка държава“.

„При утвърждаващия се авторитаризъм в България е жизненоважно да имаме силна опозиция. Винаги опозицията е залог за демокрацията“, обърна внимание държавният глава.

„За да имаме демокрация, трябва да имаме гражданска активност. Но има и друго - историята на политическия процес сочи, че когато в дълъг период има апатия и отчаяние, обикновено малка искра може да детонира мощна вълна срещу статуквото. Тогава търсенето на справедливост и нов път често излиза извън рамките и механизмите на закона. Това е опасното, трябва да бъдем много внимателни“, каза още Румен Радев.

„Ако бях избрал да следвам мнозинството, досега щях да имам спокоен и много безгрижен мандат, но винаги съм избирал да следвам убежденията си. Не съжалявам за това и благодаря за подкрепата на хората“, изтъкна държавният глава.

 


От категорията

Радев в Израел: България не допусна нито един български евреин да бъде пратен в лагерите на смъртта

Снимка Прессекретариат на президента-1579785577.jpg

Държавният глава присъства на възпоменателната церемония в мемориалния комплекс ...

23 ян. 2020 | 15:16

Борисов: Аз съм болен левскар, но нищо няма да крия! Който не си плаща таксите, остава без лиценз!

-1579769064.jpg

"Възложил съм на Менда Стоянова и финансовия министър в закона да се ...

23 ян. 2020 | 10:42

Проф. Кълвачев, вирусолог: Коронавирус има способността да се разпространява безкрайно

-1579797146.jpg

Коронавирусите се разпространяват по базисните начини за вирусите - чрез ниска ...

23 ян. 2020 | 18:29

Валери Симеонов: Комисията по хазарта е купена! И предишната - също! Истината ще лъсне!

Валери Симеонов: Комисията по хазарта е купена! И предишната - също! Истината ще лъсне!-1579798349.jpg

Пълни простотии са, че искам да отнема бизнеса на този толкова честен и почтен ...

23 ян. 2020 | 18:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Майстор Бг


29 юни 2019 | 07:54Когато бе се пе управлява,в България настъпва национална катастрофа.Затова никога бсп на власт.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


29 юни 2019 | 08:42Щом още ги делиш на бсп и други, то 30 години нищо не си разбрал, намери си някакво хоби и там твори


Николай Попколев


29 юни 2019 | 07:11Боже Господи! Единият бил пРезидент, другият журналист?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Antikiller


29 юни 2019 | 15:29А дядо ти бил поп?!?


Стършел


29 юни 2019 | 05:08Силни думи на умен човек.Ама има ли кой да чуе?Простотията на управляващите ще унищожи държавата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


29 юни 2019 | 08:43На държавата и трябват мъдри, а не умни!


Mari Paunova


29 юни 2019 | 00:12Точно и ясно казано, както винаги, можем само да се гордеем с нашия достоен Президент!!! Сделката за F 16 трябва да бъде спряна след ,което да се потърси отговорност на националните предатели и да не се позволява на шайката герб повече да управлява ,за да я има България!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


geritamin999


29 юни 2019 | 00:03Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !https: bit.ly 2HKWzdH


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


28 юни 2019 | 23:24Излишъка е 2.7 млр нов дълг 400 млн хоп 3.45 с ддс което не се брои


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


28 юни 2019 | 22:43Точен!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Томахавката


28 юни 2019 | 22:10Господин Президент,много Ви моля спрете този грабеж и тези самолети. Във Вас ни е надеждата за бъдещето на България...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


28 юни 2019 | 21:45Браво!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


28 юни 2019 | 21:42За първи път от както си президент, да чуя нещо свястно от теб по работна тема!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


28 юни 2019 | 22:42Явно си бил разсеян и не си слушал внимателно!


Иванов


28 юни 2019 | 21:28НАЙ ГОЛЯМАТА ЗАСЛУГА НА НИНОВА Е, ЧЕ ВМЕСТО МАЙКАТА НА НАЦИЯТА ДОКАРА ТОЗИ РЯДЪК БЪЛГАРИН. Е КАК ЩЯХМЕ ДА СИ ЖИВЕЕМ С ЦЕЦКА ЦАЧЕВА, КОЯТО СЕ ПОКРИ КАТО ХЛЕБАРКА САМО ЗА ДА ОПАЗИ АПАРТАМЕНТЧЕТО СИ. ЧЕСТ ЛИ , ДОСТОИНСТВО ЛИ, ОТРЕПКИ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


смърт за сорос


28 юни 2019 | 21:30ПОДКРЕПЯМ на 1000%


Иванов


28 юни 2019 | 21:25ОСТАНА ЛИ НЯКОЙ , КОЙТО ДА СЕ СЪМНЯВА В ЛУДАТА ПРОДАЖНОСТ НА БОЙКО И ШАЙКА. СОЛОМОНЧО ЛИ ДА СЛУШАМЕ, ЧЕ Ф 16 БИЛ НАЙ ДОБРИЯ САМОЛЕТ. И НАЙ ВАЖНОТО СУ 25 Е САМО 11 МИЛИОНА ( ДЕСЕТ ПЪТИ ПО ЕВТИНО) https: bg.wikipedia.org wiki Су 25 НЯМА ЛИ ДА СЕ НАДИГНЕ ТОЯ НАРОД ЗА НЕЩО ТОЛКОВА ВАЖНО, НЕ САМО , ЧЕ НИ ОГРАБВАТ, ПОКАЗВАМЕ НА СВЕТА, ЧЕ ПО ТЪПИ ОТ НАС НЯМА.. НАЦИОНАЛНО ДОСТОИНСТВО ЛИ, НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ЛИ , ОНЯ ИДИОТ ПЛЕВНАЛИЕВ ЛИ ДА СЛУШАМЕ, КОЙТО ЗАБОГАТЯ КАТО ПРОДАВАШЕ РАБОТНИЦИ В ГЕРМАНИЯ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


умопомрачен


29 юни 2019 | 14:18Не е важно колко са скъпи Ф16 ,важното е че на парада на 6 май бойко ще покаже голямата мощ на България с 8 самолета.


zmei15


28 юни 2019 | 22:41Иванов какви 11 пъти ? Моля те раздели 3,45 милиарда на 8 самолета Ф 16 и виж какво се получава.Тези копелета ни го продават по скъп от Ф 35. Тоест около 40 пъти по скъпо от СУ 25.