Румяна Арнаудова. Снимка: Архив

Депутатът от ГЕРБ Борис Кърчев не е платил ДДС в размер на над 320 хил. лева, каза Румяна Арнаудова

Прокуратурата: Офшорката на Йончева е използвана за превод на средства с престъпен произход

11497 | 8 ноем. 2018 | 16:12

24 млн. лева са натрупаните задължения докато Георги Михайлов от БСП е бил директор на хематологичната болница. Ако НС разреши, на депутатите от „Воля“ ще бъде повдигнато още едно обвинение, каза говорителят на прокуратурата

Румяна Арнаудова. Снимка: Архив-1507727911.jpg-1539107127.jpg

Със сигурност сме установили, че през 2012 година е взето решение от едноличния собственик на „Авторска телевизия“ Елена Йончева за създаване на съвместно дружество с офшорна компания, регистрирана на Британските Верджински остови. Това каза на брифинг говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова, предаде агенция „Фокус“.

 

„Имаме доказателства, че офшорната компания е използвана за превеждане на средства с престъпен произход“, заяви тя. „Установили сме, че новообразуваното дружество е открило сметка в КТБ.

 

Единственият правоимащ да оперира с тези средства е Елена Йончева“, обясни Румяна Арнаудова. „От уговорения валутен превод са постъпили 171 хил. евро. Как са разходвани средствата, използвани ли са по предназначение или се касае за престъпна форма, разследването не може да установи, докато не бъде снет имунитетът й“, каза още говорителят на главния прокурор.

 

Имаме основание да считаме, че Елена Йончева знае или предполага, от гласни доказателствени средства на този етап, каза Арнаудова в отговор на въпрос има ли доказателства, че Елена Йончева е знаела, че парите, които ѝ предоставя новообразуваното дружество са придобити по престъпен начин. „Гласните доказателствени средства са в малък обем, защото Прокуратурата не би си позволила да извършва действия, които да доведат до навлизане в правната сфера на лице с имунитет“, посочи тя и уточни, че тези доказателства са извън подадените от депутатите от ГЕРБ в сигнала срещу Йончева.

 

„Самоличността на свидетелите няма да бъде разкривана към този момент“, заяви Румяна Арнаудова. „Имаме индикации, че се касае за длъжностно присвояване в особено големи размери. Имаме индикации и за това, че не са платени необходимите дължими данъци. Всички тези хипотези не можем да ги твърдим с убеденост“, обясни тя. „Можем да правим изводи от доказателства по делото „КТБ“, че зад офшорната компания стои едно от подсъдимите по делото лица“, обяви говорителят на главния прокурор. Попитана Цветан Василев ли е това лице, Арнаудова коментира: „Само мога да кажа към момента. Следва да установим данните по надлежен ред“.

 

В отговор на въпрос сега ли излизат съмненията, свързани с Елена Йончева, или още по делото „КТБ“, тя уточни: „Доказателствата са събрани по сигнала на народните представители от ГЕРБ“.

 

„Според доказателствата средствата на офшорната компания са присвоени от длъжностни лица на КТБ. Това са средства, които не са собственост на КТБ или на длъжностните лица, а на гражданите, имали влогове там“, заяви Румяна Арнаудова.

 

„Предстои разкриване на данъчна и банкова тайна, което ще засегне правата на народните представители“, посочи тя. „За да се отговори по безспорен начин е необходимо да имаме право да събираме доказателства, за да стигнем до верни и обосновани изводи- има ли престъпление от лице с имунитет“, каза още Румяна Арнаудова.

 

Ако НС даде разрешение за възбуждане на наказателно производство, ще бъдат повдигнати по още едно обвинение на тримата депутати от „Воля“. Без да се изменя вече повдигнатото им обвинение за изнудване. Това каза на брифинг говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова.

 

„За депутатите от „Воля“ това е едно и също съдебно производство. Същото, за което миналата година тримата дадоха съгласие да се провежда наказателно производство“, обясни тя. „Бяха разпитани още свидетели, собственици на аптеки, които потвърдиха за упражнена спрямо тях принуда“, заяви Румяна Арнаудова.

 

„В момента не сме изправени пред изменение на обвинението. Касае се за същото обвинение с ново престъпление“, посочи говорителят на главния прокурор.

 

„За това главният прокурор внесе искане за снемане на имунитетите им“, коментира Румяна Арнаудова. „За тези престъпления се предвижда повече от 3 години „лишаване от свобода“, каза още тя.

 

Докато изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София е бил Георги Михайлов от БСП са натрупани задължения в размер на повече от 24 млн. лева, каза още говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова.

 

„Приложени са и договори само и единствено подписвани от него. Договорите са оценени като явно неизгодни сделки“, заяви тя. „Има извършена безстопанственост, действията му не защитават в пълна степен интересите на болничното заведение“, посочи прокурор Румяна Арнаудова и уточни, че за да продължи разследването е необходимо снемането на имунитета на Георги Михайлов.

 

Главният прокурор иска да бъде снет имунитетът и на депутата от ПГ на ГЕРБ Борис Кърчев по обвинение за избягване плащането на данъци в размер на 320 хил. лева с ДДС и използване на документи с невярно съдържание. В парламента той заяви, че ще даде имунитета си, защото никога не се е крил зад него.

 

Считаме, че народният представител Борис Кърчев чрез документи с невярно съдържание е успял да не плати данъчни задължения в особено големи размери - ДДС за над 320 хил. лева, заяви още Арнаудова.

 

„За депутата от ГЕРБ Борис Кърчев сигналите са от НПО и граждани с твърдения, че докато е бил съдружник във фирма, е осъществявал престъпни схеми, довели до ощетяване на фиска на Република България“, заяви тя.

 

„Установени са достатъчно доказателства за две данъчни престъпления“, обяви Румяна Арнаудова. „От него е приложена същата схема, но като управител на друго дружество“, каза още говорителят на главния прокурор.

 

 Обвиненията на Прокуратурата не са следствие на изказвания или гласувания на народни представители, а в следствие на събрани доказателства, заяви Румяна Арнаудова.

 

„От политиците можем да очакваме само политически изказвания, политическо обяснение на действията на Прокуратурата. Прокуратурата действа спрямо закона и доказателствата, които е събрала“, заяви тя.

 

„Не мога да приема твърденията, че Прокуратурата действа, защото народните представители са правили изказвания“, обяви Румяна Арнаудова и уточни, че на всеки сигнал, подаден в Прокуратурата, се реагира по аналогичен начин. „Проверките за Георги Михайлов и Борис Кърчев приключиха първи. Два дни по-късно приключи тази за Елена Йончева. А два дни преди нея за тази за Веселин Марешки и другите двама депутати. Целта е да не се залива НС всеки ден с искания за имунитет“, каза още говорителят на главния прокурор.

 

 

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемането на имунитетите на шестима депутати. На депутата от БСП Георги Михайлов по обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори като директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. На депутата Елена Йончева, обвинена в изпиране на пари в особено големи размери, както и за финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“, прикривани чрез офшорна компания. В парламента двамата обявиха, че се отказват от имунитетите си.

 

На лидера на „Воля“ Веселин Марешки, както и на депутатите Кръстина Таскова и Пламен Христов по обвинение за отправени заплахи към собственици на аптеки, с цел да ги принудят да закупуват лекарства и лекарствени средства само от една фирма. Веселин Марешки е бил съдружник и управител на фирмата, Кръстина Таскова и Пламен Христов са били регионални мениджъри. Лидерът на „Воля“ посочи в Народното събрание, че тримата още не са решили дали да дадат имунитетите си.


От категорията

Антимафиоти влязоха във фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Компютърният специалист е обвиняем за кибератаката срещу НАП-1563774437.jpg

От компанията вече обявиха, че застават зад своя служител и не смятат да ...

23 юли 2019 | 16:35

Автомобил с газова уредба се запали в тунел "Витиня", има обгазени (Обновена)

-1513847513.jpg

Шофьорът на запалената кола е 35-годишен мъж, той е с обгаряния на двете ръце

23 юли 2019 | 09:21

Глоба в размер на 500 лева, ако сам си ремонтираш колата

Глоба в размер на 500 лева, ако сам си ремонтираш колата-1563912186.jpg

Проектът предвижда още първата регистрация на автомобили да се извършва не от ...

23 юли 2019 | 23:01

Арестуваният зам.шеф на фонд "Земеделие" Калоян Костадинов е върнат като "началник на отдел"

Арестуваният зам.шеф на фонд "Земеделие" Калоян Костадинов е върнат като "началник на отдел" -1563911465.jpg

От фонда коментираха, че мярката за неотклонение на Костадинов, постановена от ...

23 юли 2019 | 22:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


9 ноем. 2018 | 10:29Мутрите не прощават. Елена Йончева осъди Мутрата в съда. Разкри го като лъжец на дребно. Мишкар. Ясно заяви, че ще направи журналистическо разследване за къщата на Мутрата в Барселона, където в заточение и под силна охрана стоят жената и детето на Мутрата. Купена с източени обществени пари. Маскирана зад номиналната собственост на посочени от Мутрата десетници, назначени в работещи частни предприятия с обвинени от прокуратурата собственици. И реакцията не закъснява. Другата мутра, по някаква перверзия облечен в силата на главен прокурор, се разправя с Йончева по заръка на най първата Мутра. Само да кажа, че това, за което на Елена Йончева Специализираната прокуратура й повдига обвинение, само преди месец беше извършено в собственика на БТК в размер около 1000 ПЪТИ над изпраните от Йончева средства. С пасивното одобрение на всички държавни институции. И под носа на запора, уж наложен от КОНПИ. При пълната пасивност на КПКОНПИ и прокуратура


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Орда Капичева


9 ноем. 2018 | 10:28http: skandalno.net българия скочи в защита на елена йонче 181605


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


9 ноем. 2018 | 09:18И Сибанк (точена от Костов, Цветелина), и КТБ бяха банки на властта, откъдето се спонсорираше под масата правилната политическа схема. Помня до ден днешен, как ни се заявяваше по бойковите времена, че пари по обществена поръчка ще получим, след като си открием сметка в КТБ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


9 ноем. 2018 | 09:14Ако Елена е кривнала, марш в затвора. Но искаме да видим и офшорните схеми на Винету, Чехъла, Сокола и останалата крадлива сволоч, която ГРОБ прикрива вече 10 години. Защото вече се промъкват оправдани съмнения, че заради незаконни практики в миналото (разбирай дръзки кражби и пране на пари), американските служби управляват като марионетки прегрешилите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Кондев 12


8 ноем. 2018 | 19:10Цацаров "по безспорен и неоспорим начин е установено, че суджук до Борисов не е стигнал". Изказване направено 24 часа след началото на скандала "суджук гейт" те така се работи, бързо, безпристрастно и наколенкаджийски.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Marta


8 ноем. 2018 | 18:03КТБ я ограбиха трите прасета, и само в България се правят на ощипани. Цял свят вече им разбра схемите. Магнитски чука на вратата и си търсят жертви, но няма да им се получи номера


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


8 ноем. 2018 | 18:01Арнаутката, може ли да обясни___в какво се заключава т.н. "престъпление", да оперираш с парите на дружеството? Ммм?___Арнауткатаааа, .....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


8 ноем. 2018 | 17:57Бойко вече е заложник! Зависи от обстоятелствата,от едни хора от миналото му, от поне 3 външни сили, от Цв.Цв., и от КОЙ ли не. А съвсем скоро ще зависи и от улицата....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


8 ноем. 2018 | 16:54Алооо ЕПИЦЕНТЪР !!! Освен 171 хил. евро в сметката на как' Ленче са постъпили и 320 хил. лева. Въпросните общо 660 хил лева,. които как' Ленче е излапала., са пари на вложители на КТБ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


8 ноем. 2018 | 18:00Вложители на КТБ, ама друг път. И що така великата риба цаца не привика БАЙ Х..Й, Местанчо, Доганчо, Прасчо и т.н., които източиха КТБ, ами взел да вика Ленчето? Ммм?___Що така бе Миме?


ПИДАЛ от Банкя


8 ноем. 2018 | 16:32Цацаратурата МУ е с отдавна изминал срок на годност.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.