Румяна Арнаудова и Ивайло Спиридонов

Срещу него има 4 досъдебни производства - в София, Благоевград, Дупница и Варна

Румяна Арнаудова: Спас Василев е задържан, повдигнато му е обвинение за измама

1321 | 13 окт. 2017 | 16:37

Работата в ГДБОП по случая е започнала към края на август по подадена жалба, към момента има над 40 пострадали, коментира шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов


"Осъществихме контакт с ГДБОП, които са започнали преди месец проверка по този сигнал. По разпореждане на главния прокурор започна проверка дали има досъдебни производства по подобни измами. До този момент сме установили, че има 4 досъдебни производства по този повод в страната - в София, Благоевград, Дупница и Варна. По всички досъдебни производства лицето не е било открито, а още от 2012 г. е обявено за общодържавно издирване за установяване на адрес. Междувременно, след проверка установихме, че 2016 г., по искане на Софийска районна прокуратура, лицето е било заложено за издирване в Шенгенската информационна система.“ Това сподели говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг на прокуратурата и ГДБОП по казуса с измамника Александър-Спас, предава БЛИЦ.

"Днес лицето е установено от ГДБОП и е задържано за 24 часа първоначално. До този момент можем да кажем, че лицето Спас Василев е задържан и е отведен в Софийска районна прокуратура и му е повдигнато обвинение за измама. Междувременно две от досъдебните производства вече са пристигнали в Софийска районна прокуратура, където предстои сливане. Спас Василев е привлечен за измама. Днес ГДБОП официално сезираха Софийска районна прокуратура и събраха всички данни, с които доказват, че именно лицето Спас Василев е виновен за тези действия", допълни тя.

"Факт е, че в продължение на пет години лицето се е укривало успешно. Призовавам отново всички български граждани, които знаят за подобни разследвания, да подадат сигнал, защото е възможно да не знаем за всички случаи. Лицето е задържано и приведено в 4-то РПУ в София", разкри още Румяна Арнаудова.

"Работата в ГДБОП започна към края на август по подадена жалба. Към момента имаме над 40 пострадали, доста по-малко от тях са разпитани. Има свидетели, които все още не са дошли при нас по простата причина, че живеят в различни краища на страната. Продължаваме работата и по факти и обстоятелства, по които колегите тепърва трябва да получат отговори от други институции, за да сме на 100% сигурни, че въпросният Спас седи зад профила. Това, което можем да кажем, е, че лицето го разглеждаме като заподозрян по простата причина, че не сме събрали необходимите доказателства поради обществения натиск", коментира шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

"Към момента няма жалби от лица, които живеят в чужбина. Днес са постъпили нови жалби, продължават да се подават нови и нови сигнали. Няма информация за съществуващи досъдебни производства на територията на други държави срещу съответното лице. Няма пострадали прокурори. Разпространената по този повод информация не отговаря на истината. По едното разследване е установено, че има трима служители на прокуратурата - от администрацията и служител на IT", разкри още Румяна Арнаудова.

 


Още по темата

МВР-шефът към излъганите от Александър: Който иска да мине метър, да страда!

-1499847076.jpg

Легалният начин да си купиш билет и всичко останало и по правилата е на друго ...

13 окт. 2017 | 13:11

Все още издирват Александър-Спас, който измами десетки в социалните мрежи

Снимката, с която Спас се представя за Александър Николов-1507718913.jpg

ГДБОП извършва предварителна проверка и до този момент са стигнали до 40 ...

12 окт. 2017 | 11:43

Измамник в социалните мрежи: Как престъпник примамва жертви с фалшив профил? (Видео)

Александър Николов, както се представя в социалните мрежи Снимки: бТВ-1507631751.jpg

Десетки са станали жертва на Александър Николов, сред тях е мениджър в банка, ...

10 окт. 2017 | 13:33

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


centurion


14 окт. 2017 | 06:39Моля някои от "Епицентър" да се свърже с мен на личния ми телефон 02 8594032, да му разкажа за "моя" интернет измамник, който е истински Паганини в измамите и измъкването му от заплетените ситуации, които сам си създава. С подставено лице установих, че същия продължава да приема "поръчки" от потенциални жертви, които няма намерение да извърши.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.