Сн. Министерство на туризма

Всички свързват мястото с Баба Ванга. Тя сама избира да се засели тук, заради тайнственото спокойствие, което витае във въздуха

Рупите - тайнствените знаци на миналото

4168 | 19 май 2021 | 11:59

Тук ще се отърсите от забързаното ежедневие и ще се докоснете до изначалните корени на живота, на паметта и рода. А и духът на Ванга, който се усеща навсякъде в този край, ще ви върне към корените на българщината

Сн. Министерство на туризма-1621414962.jpgСн. Министерство на туризма-1621414984.jpgСн. Министерство на туризма-1621414976.jpgСн. Министерство на туризма-1621414968.jpgСн. Министерство на туризма-1621414955.jpgСн. Министерство на туризма-1621414947.jpgСн. Министерство на туризма-1621414941.jpgСн. Министерство на туризма-1621414935.jpg

Родопа планина крие умело своите тайни. За тази част на страната ни се носят най-много легенди, коя от коя по-мистични.

        

В самия западен край, почти до македонската граница, пък е сгушено малкото селце, заредено с огромна енергия – Рупите. Всички свързват мястото с най-известната пророчица по нашите земи, Баба Ванга.  Тя сама избира да се засели тук, заради тайнственото спокойствие, което витае във въздуха.

 

Село Рупите е разположено в Петричко-Санданската котловина. Отстои на около 8 километра северно от общинския център Петрич. На 2 километра източно от селото се намира вулканското възвишение Кожух. В източното подножие на възвишението в землището на селото е разположена местността Рупите, известна с лечебните си минерални извори с температура 75 °C.

 

На 2 километра източно от селото в местността Кожух се намират руините от един от най-големите антични градове по долината на Струма, съществувал от IV в. пр. Хр. до VI в. сл. Хр. В досегашните исторически изследвания този град се свързваше с античната Петра. Откритият тук през 2002 година латински надпис от 308 година сл. Хр. доказва, че край село Рупите се е намирал античният град Хераклея Синтика, споменат многократно от античните автори. Дотогава този град е локализиран на юг от Беласица.

 

Днес местността е известна с комплекса, свързан с името на българската пророчица Баба Ванга. Началото е поставено от Ванга с построяване на къщата ѝ през 1970 г. и на храма „Св. Петка Българска“ през 1994 г.

 

В едноетажната къщичка на 6 септември 1984 г. Ванга публично завеща цялото си движимо и недвижимо имущество но Българската държава. Тук на 4 декември 1994 г. Ванга учредява фондацията, носеща нейното име, и дарява на фондацията построения от нея храм.

 

След смъртта на Пророчицата по идея и инициатива на Димитър Вълчев – почетен председател на фондация „Ванга“, е създаден комплекс „Ванга“ с площ от 230 дка. Изграждането е осъществено в периода 1997 -2014 г. с труда на членовете на фондацията, с щедростта на дарители и поклонници.

 

Знаковите места в комплекс „Ванга“ са: къщичката на Ванга; Храмът с манастирската част към него; гробът на Ванга; паметникът на Ванга; документалната зала; свещения дом за кръщаване и венчаване; мемориалният кръст, вграден в лавата на угасналия вулкан“ Кожух“;  паркът със зоните за отдих и медитация; чешмата с минерална вода; скулптурата „Белият гълъб“; термалните извори;  любимите токачки на Ванга, гьолът с водни костенурки и риби.

 

В комплекса има безплатен паркинг за автомобили и автобуси. Безплатно е и посещението, разглеждането и заснемането. До храма има магазинче, в което се продават книги за Ванга, DVD с филма на Тома Томов „Тъй рече Ванга“, икони и сувенири, свързани с Храма, Рупите и Ванга.

 

Ето и малко повече информация за всеки от обектите в комплекса:

 

През 1991 г. Ванга споделя с Димитър Вълчев и Светлин Русев желанието си да построи черква в памет на Света Петка Българска. Идеята се приема и скоро проектът е изработен безвъзмездно от арх. Богдан Томалевски и арх. Лозан Лозанов.

 

В началото на май 1992 г. проектът е одобрен от Неврокопския митрополит Пимен и на 31 май с негова благословия е направена първата копка в местността Рупите.

Строителството се извършва от наета фирма и с доброволния труд на признателни хора.

 

Изографисването на храма Ванга поверява на Светлин Русев и той изпълнава волята ѝ да изрисува страдащи и измъчени хора, каквито ежедневно търсят нейната помощ.

 

Храмът е осветен тържествено на 14 октомври 1994 г. Хиляди миряни от България и Македония идват да целунат ръка на Ванга и да я поздравят за святото дело.

 

Всеки петък, събота и неделя, а също така и на официалните църковни празници, свещеник изнася служба в Храма. Извършват се всички религиозни обреди.

 

На 31 май 2002 година започва строителството на манастирската част към храма. Изграждането е изпълнено за няколко години и понастоящем там са отворени за посетители: Документална зала, Свещен дом за кръщаване и венчаване и Експозиция на дарени икони.

 

Тук може да оставите цветя или да се поклоните пред гроба на Ванга се намира на метри от храма. Там всеки ден има запалени свещи, оставени от поклонници на Пророчицата и саксии с цветя. Хората вярват, че духът на Ванга живее в Рупите и се молят да им помага и от Отвъдното.

 

В чест на 100-годишнината от рождението на пророчицата на 3 октомври 2011 г. в комплекса в Рупите е открит паметник на Ванга. Двуметровата скулптура е изработена и дарена от проф. Емил Попов. Внушителната фигура на Ванга, изработена от метал, пресъздава озарената от Бога жена, седнала на пейката пред къщата си, с ръка, опипваща сякаш захарта, и лице, повдигнато към Небето. Паметникът е поставен вляво от храма преди мостчето и носи усещането за мощния дух на Ванга, за нейните послания към хората и спомена за болката, минала през нейното сърце.

 

Изложбената зала „Ванга“ е част от манастирския комплекс, разположен зад храма „Св. Петка Българска“. Открита е на 14 октомври 2012 г. Изградена е по проект на Светлин Русев. Съдържа фотографии от различни периоди от живота на Ванга, нейни знакови мисли и послания към хората.

 

В преддверието на залата се прожектира документалният филм на журналиста Тома Томов „Тъй рече Ванга“. Направен е от фондация „Ванга“ през 2009 г. по заръка на Пророчицата в памет на загиналите от вулкана Кожух.

 

Мнозина свързват мястото с издълбания в подножието на планината кръст. Кръстът, с размери 30 м дължина и 15 м ширина, е вграден в изстиналата лава на вулкана. Автор и изпълнител на проекта е скулпторът Иван Русев.

 

Близо до „Кръста“, в горната част на комплекса, се намират минералните извори. Водата, която извира там, е 75 градуса със силно съдържание на сяра. Лекува кожни болести, дископатии, жлъчка и бъбреци (пие се в умерени количества). Ванга съветва хората да се потапят в изворите за здраве. В горещите им целебни води плуват водни костенурки и рибки.

 

Зоната с токачките се намира близо до горещите минерални извори. Токачките са диви кокошки. Тези мили създания били любимите птици на Ванга, приживе тя обича „да си говори“ с тях понеже и те „са тъжни като нея“. В Рупите след смъртта ѝ токачките се отглеждат като свещени птици.

 

Паркът, където е разположен комплексът, се разпростира върху 230 декара. Залесен е с над 5000 дръвчета от сто дървесни вида. Поставени са беседки и пейки. Оформени са кътчета за медитация и вглъбение, за разговор със себе си и с Бог. Цветните градини, дръвчетата, бамбуковата горичка пред храма, яворите, кестените, алеите с туи – целият ансамбъл от зеленина и цветя променят напълно облика на Рупите и от голо и пусто място, то се превръща в оазис на спокойствието, хармонията и красотата

 

Както споменахме, мястото е избрано от самата Ванга. Според нея „то е много особено”.

 

„Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна”, казвала тя.

 

По нейни думи в подножието на този хребет (планина Кожух) е съществувал голям град, който е потънал от огън. Тези думи звучат доста правдоподобно, понеже Кожух е реално угаснал вулкан и е напълно възможно той да е погълнал в огън града. Също така, тук са открити останки на древен град, съществувал между 4 в. пр.н.е. и 6 в. Учени смятат, че става въпрос за Хераклея Синтика – древен тракийски град.

 

Като част от Рупите, Кожух планина е интересна природна забележителност обявена официално за такава през 1962 г., поради интересния си произход и изключителното биоразнообразие. Тук се срещат много редки видове, а самата планина е защитен резерват за влечуги. Ако решите да го изкачвате (281 м), имайте това предвид. Също така, знайте, че въпреки малката височина върхът е труден за изкачване. За това се препоръчва начинанието да бъде направено от източната страна, защото е по-полегата и е по-лесно за неопитни туристи. Хубаво е, обаче, да се предприеме такова изкачване, защото гледката отгоре, въпреки всичко, е завладяваща.

 

Вулканичният произход на местността е причина там да се образуват извори с гореща минерална вода с лечебни свойства. Температурата им е 75 градуса по Целзий и помага за проблеми на храносмилателната система, заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, неврологични, кожни и ендокринно-обменни заболявания. В момента има обособени дамски и мъжки кът с душове и минерални басейни.

 

Предлагаме ви да посетите това място през май или юни, когато не е толкова горещо. Пролетта сътворява чудеса със зеленината тук, а песента на птичките и омайните аромати на овошките пренасят в друг свят. Тук ще се отърсите от забързаното ежедневие и ще се докоснете до изначалните корени на живота, на паметта и рода. А и духът на Ванга, който се усеща навсякъде в този край, ще ви върне към корените на българщината.


Намери своята история

От категорията

Състоянието на Пеле се стабилизира, скоро го местят в обикновена болнична стая (Снимка)

-1426950076.jpg

Проблемът е бил открит при рутинни медицински прегледи. Бизнес мениджърът на ...

14 септ. 2021 | 14:25

Григор Димитров със сериозен срив в световната ранглиста

-1601569423.jpg

№1 в света продължава да бъде загубилият на финала на US Open Новак Джокович, ...

13 септ. 2021 | 11:52

Борислав Михайлов беше предложен за президент на БФС от "Локомотив" София

-1422025868.jpg

Като основен конкурент на Михайлов се очертава Димитър Бербатов. Неговата ...

23 септ. 2021 | 15:08

Бербатов: 20 дни преди конгреса няма правила за провеждането му

-1619529987.png

За съжаление това, което предвижда уставът на федерацията, не е достатъчно, за ...

23 септ. 2021 | 15:04