Проектозаконът съдържа мерки, които да гарантират руския сегмент в интернет и да го защитят от кибератаки

Русия иска да изгради интернет, независим от чуждестранни сървъри

2041 | 12 февр. 2019 | 14:55

Проектът бе критикуван от руската Сметна палата заради разходите, свързани с изпълнението му, оценявани на над 20 милиарда рубли, или 270 милиона евро


Руските депутати от днес обсъждат проектозакон, чиято цел е в страната да бъде изграден "суверенен интернет", способен да действа независимо, ако Русия бъде откъсната от големи световни сървъри, предаде Франс прес.

 

Проектозаконът, който се обсъжда на първо четене в Думата, долната камара на парламента, съдържа редица мерки, чиято цел е да се гарантира функционирането на руския сегмент в интернет и той да бъде защитен от евентуални кибератаки.

 

Той е представян като отговор на "войнствения характер на новата американска стратегия в областта на киберсигурността, приета през септември 2018 година", в която Русия се посочва като заплаха.

 

Предвижда се по-конкретно да бъде създадена "инфраструктура, която позволява да се гарантира функционирането на руските интернет ресурси, в случай че руските оператори се окажат лишени от възможността да се свързват с чуждестранни интернет сървъри", предава БТА.

 

Руските доставчици на интернет освен това ще трябва да гарантират, че техните мрежи имат технически средства, които позволяват "централизиран контрол на трафика", за да дадат отпор на евентуални заплахи.

 

Тези "технически средства", чието съдържание не се уточнява, ще бъдат предоставени на операторите от руския регулатор на телекомуникациите и медиите Роскомнадзор, който ще получи разширени правомощия с този текст.

 

Проектът бе критикуван от руската Сметна палата заради разходите, свързани с изпълнението му, оценявани на над 20 милиарда рубли, или 270 милиона евро. Упреци се чуха и от правителството, което се пита как ще бъдат осигурени финансите за прилагането му и защо ще има разширени правомощия на Роскомнадзор.

 

Те предвиждат агенцията да може да се намесва пряко в управлението на мрежата в случай на заплаха и да може, благодарение на тази технология, да блокира директно забранено в Русия съдържание. В момента това е задача на самите оператори, които се справят с нея с променлив успех.

 

Предаването към чужбина на данни, разменяни в интернет между руски потребители, ще трябва също да бъде "минимализирано", като те ще преминават основно през сървъри, включени в специален регистър, изготвен от Роскомнадзор.

 

В петък работна група, обединяваща основните руски телекомоператори, принципно подкрепи проектозакона, но предложи да бъдат направени тестове, за да се види какви реални заплахи застрашават мрежата. 


От категорията

Путин внесе в Държавната дума предложение за конституционни промени

-1579111010.jpg

Долната камара на парламента ще разгледа законопроекта на държавния глава на ...

20 ян. 2020 | 17:18

Путин сменя генералния прокурор на Русия, новият обвинител №1 е Игор Краснов

Генерал-лейтенант Игор Краснов Снимка: Следствен комитет на РФ-1579522331.png

Досега той беше заместник-председател на Следствения комитет на Руската ...

20 ян. 2020 | 14:10

Най-богата жена в Африка натрупала имането си като ограбила собствената си страна

Най-богатата жена в Африка натрупала имането си като ограбила собствената си страна-1579553118.jpg

Исабел душ Сантош е получила достъп до изгодни сделки, свързани със земя, нефт, ...

20 ян. 2020 | 22:40

Тръмп: Обвиненията за импийчмънт са оскърбление към конституцията

-1570426588.jpg

Според защитата му президентът не е излязъл от рамките на правомощията си, ...

20 ян. 2020 | 21:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


12 февр. 2019 | 16:19Аналогията е много лесна, представете си, че Тиквата прави електронно правителство, и то все не тръгва и не тръгва. Мине не мине, и увисне я Търговския регистър, я друг държавен сайт. Та и руснаците толкова ги бива в тия работи...пускат електронна услуга, и след няколко месеца я изключват...щото бабичките из отделите не могат да се оправят с елементарни неща. Гледах я една бабиера в пощите им как 15 минути писа с един пръст име и фамилия на латиница...обърка ги, и й беше по лесно да изтрие всичко, и да почне отново.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гражданин


12 февр. 2019 | 16:17Аз не виждам нещо притеснително. Доколкото си спомням всички трасета за нет и входната точка за България е само една и са собственост на Виваком. Т.че, ако Русия още не го е направила . . . . . .много е опоздала . Друго, по време на костовата приватизация, всички контролни височини, включително и на военните, са собственост пак на Виваком. Едно време Дончев разправяше, как държавата за свои нужди ще си пусни собствени трасета . . . . . не съм чул, а май използват под наем


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.