Флагманът на руския Черноморски флот - ракетният крайцер "Москва"

Край бреговете на Украйна се провеждат мащабните маневри на НАТО Sea Breeze 2021

Русия отговори на НАТО със засилване на корабната си групировка в Черно море

9016 | 6 юли 2021 | 22:17

Флагманът на Черноморския флот, гвардейският ракетен крайцер „Москва“ и фрегатата „Адмирал Есен“, преминават от Средиземно море през проливите Дарданели и Босфора, за да се присъединят към флотилията


На фона на ученията на НАТО Русия ще засили корабната си групировка в Черно море с ракетния крайцер „Москва“ и фрегатата „Адмирал Есен“, които са въоръжени с крилати ракети „Калибър“, предават EA Daily и Агенция "Фокус".

„Флагманът на Черноморския флот, гвардейският ракетен крайцер „Москва“ и фрегатата „Адмирал Есен“, преминават през проливите Дарданели и Босфора“, съобщи Черноморският флот (ЧФ).

В момента корабите извършват преход от Средиземно море към постоянна база в Крим.

„След пристигането си в Севастопол корабите ще попълнят материални запаси, ще извършат планов технически преглед и ще продължат да изпълняват задачи по предназначение в съответствие с плана за бойна подготовка на силите на флота“, се казва в изявлението на Черноморския флот.

Понастоящем в Черно море се провеждат мащабните маневри на НАТО Sea Breeze 2021 с участието на американски кораби, други членове на Северноатлантическия алианс и партньори. В ученията са задействани 32 военни кораба, 40 самолета и 5000 военнослужещи от 17 страни членки на НАТО и партньори на Алианса. Общо се предвижда участие на военен персонал от 32 държави.

Според VI оперативен флот на САЩ (зоната на отговорност включва Средиземно море и прилежащите води на Атлантическия океан), сред задачите на ученията са бойни операции по море, по суша и във въздуха, включително десант, противоподводни и противовъздушни самолетни операции.

На 26 юни американският ракетен миноносец USS Ross навлезе в Черно море. Той може да носи до 56 крилати ракети Tomahawk с обсег от 1,6 хил. км. Британският миноносец Defender и холандската фрегата Evertsen също са в региона от 14 юни.

На 23 юни руските военни откриха предупредителен огън по хода на разрушителя Defender, който наруши границата на Крим в Черно море в близост до нос Фиолент. Лондон отрече тази информация. Според британския премиер Борис Джонсън разрушителят„легално е бил в международни води“ близо до полуостров Крим.

На 29 юни Министерство на отбраната на Нидерландия съобщи, че руски военни самолети са предприели „опасни действия“ в близост до фрегатата на холандския флот Евертсен в Черно море. Според военните на това европейско кралство инцидентът е станал на 24 юни, когато фрегата е била близо до Крим: руските изтребители са летели в продължение на няколко часа на „опасно близко разстояние“ до Евертсен.

Руските военни отрекоха това. Министерството на отбраната на Руската федерация заяви, че самолетите са вдигнати във въздуха, за да се предотврати нарушаване на държавната граница на Руската федерация, тъй като холандската фрегата се е насочила към Керченския проток.

 


Намери своята история

От категорията

Френският външен министър обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

-1604578385.jpg

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в подкрепа на ...

19 септ. 2021 | 12:49

Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с бустерна доза

-1630053543.jpg

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над ...

19 септ. 2021 | 11:50

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Сн. БГНЕС-1632077192.jpg

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния ...

19 септ. 2021 | 21:45

Сделката за ядрените подводници била договорена на срещата на Г-7 без знанието на Макрон

-1623651412.png

В петък френските посланици в САЩ и Австралия бяха отзовани за консултации в ...

19 септ. 2021 | 14:20