Страната е напът да изпревари Саудитска Арабия по резерви

Русия променя баланса на силите на петролната сцена

2496 | 13 авг. 2019 | 12:46

Кремъл все повече се превръща в решаващия глас при преговорите със страните от ОПЕК


Променящият се баланс на силите в петролния свят се обръща към нов показател – резервите на централните банки.

За първи път от осем години резервите на Руската централна банка от пари, злато и други активи са напът да изпреварят тези на Саудитската централна банка – сигурен знак за нарастващото влияние на Москва в преговорите с водещите петролни производители за това колко да бъде свит добива на „черно злато“, посочва Bloomberg в свой материал.

И докато Саудитска Арабия пресушава своите резерви, за да покрие разходите си за социални плащания на фона на по-евтиния петрол, то Русия затяга колана, успявайки да постигне бюджетен излишък на фона на страхове от нови санкции. Кремъл все повече се превръща в решаващия глас при преговорите със страните от ОПЕК, а финансовите изменения са само поредния сигнал за променящите се сили между големите играчи на петролната сцена.

„ОПЕК вече не може да пренебрегва Русия заради важността й като износителка на петрол и нейната икономика“, посочва Елина Рибакова, заместник-главен икономист към Института за международни финанси във Вашингтон.

Цената на международния бенчмарк Брент поевтиня с над 20% от началото на април насам и след края на борсовата сесия в САЩ в понеделник цената му достигна далеч под стойността, от която повечето страни от ОПЕК, включително Саудитска Арабия, се нуждаят, за да покрият нуждите си. Картелът и неговите партньори обещаха през декември да свият добива си, като руският президент Владимир Путин вече даде знак, че е доволен от стойността на „черното злато“ на сегашните й нива.

Руските резерви нараснаха с внушителните 45% през последните четири години до общо 518 млрд. долара през юни. Саудитска Арабия обаче се движи по противоположната траектория, като резервите на страната намаляват до 527 млрд. до юни.

Това разминаване означава, че Русия е напът да изпревари Саудитска Арабия като страната с четвъртия по големина размер на резервите си.

Въпреки това до голяма степен финансите на кралството са по-стабилни. Макар Fitch да увеличи рейтинга на Русия до второто най-ниско инвестиционно равнище в петък, то и трите водещи световни кредитни агенции оценяват Саудитска Арабия с поне четири нива по-високо.

Кремъл обаче се готви за още по-ниски цени на петрола. Русия, която сега базира бюджета си на цена от около 40 долара за барел – близо половината на базовото ниво за Саудитска Арабия, по всяка вероятност ще може да увеличава още средствата си „за черни дни“.

„Путин е решен да сведе до минимум рисковете за рефинансирането за Русия, така че подкрепя отговорната фискална политика“, посочва Чарлс Робъртсън, главен международен икономист към Renaissance Capital.

Източник Инвестор.бг

Оригиналната публикация може да прочетете ТУК

 


От категорията

EДИНЕНИЕ: Държавата се разпада, властта е неадекватна! Почваме действия за спасяване на България

-1543333247.jpg

Сегашната българска демокрация не предлага решения – изборите, все ...

21 ян. 2020 | 14:15

The Times: Доналд Тръмп надхитри световния елит в Давос

Снимка: Фейсбук-1579717279.jpg

Американският лидер смрази стотиците бизнес и политически лидери с думите, че ...

22 ян. 2020 | 20:20

„Лидерът на народа“ срещу „човек от народа“. Кой ще надделее след трите години на "Дондуков" 2?

-1552319015.jpg

Президентът Радев се изгради като алтернативен образ без оперативна власт. ...

22 ян. 2020 | 16:32

Германска тв: Милиони от ЕС потъват в строителство на ненужни стадиони в България

Факсимиле: "Тагесшау"-1579697890.jpg

"Съоръженията са малко посещавани, но за сметка на това се нуждаят от ...

22 ян. 2020 | 14:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


14 авг. 2019 | 22:00"За първи път от осем години резервите на Руската централна банка от пари, злато и други активи са напът да изпреварят тези на Саудитската централна банка...", НО Росстат казва следното:"Плохое начало: бедных стало больше Росстат зафиксировал рост уровня бедности Отдел «Бизнес» 29.07.2019, 20:27"...https: www.gazeta.ru business 2019 07 29 12541783.shtml


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.