Експериментът тръгва първоначално в пет руски региона

Русия пуска софтуер за разпознаване на лица и силуети на хора и автомобили

3432 | 24 юни 2021 | 22:15

Компанията Ntechlab представя платформа за многообективен видеоанализ, която показва видео потоци в реално време, разпознавайки силуетите на минувачите и автомобилите


Руските власти започнаха да прилагат нова система за разпознаване на лица и силуети на хора и автомобили в пет региона на Русия, заяви пред ТАСС Андрей Теленков, главен изпълнителен директор на компанията, разработила въпросния софтуер - Ntechlab, цитиран от Агенция "Фокус".

Ntechlab (технологичният партньор на „Ростек“) разработи система за разпознаване на лица, която вече се използва в редица региони на Руската федерация; сега компанията я комбинира с функцията за разпознаване на силуетите на хора и автомобили.

Компанията представя платформа за многообективен видеоанализ, която показва видео потоци в реално време, разпознавайки силуетите на минувачите и автомобилите.

"Решението за силует представлява голям интерес за нашите клиенти, имаме много заявки. Вече имаме приложение. Мога да кажа, че то [системата за разпознаване на лица и силуети] се използва от властите в пет региона на Русия и се използва и в чужбина ", каза Теленков. Той обаче не уточни за кои региони става думаг.

Технологията вече се използва в Латинска Америка в системата на обществения транспорт и в страните от ОНД в различни проекти, както и в Русия и в чужбина на строителни площадки и в спортните анализи, каза изпълнителният директор на Ntechlab. Според него страните от Близкия изток проявяват интерес към системата, а в близко бъдеще компанията ще проведе преговори с една от столиците в региона.

„В решението, което сега представихме, можете да проследявате траекторията на даден човек, да броите хората и да търсите хора по техните силуети, а възможностите на нашите алгоритми ни позволяват да разпознаваме силуети с много висока точност“, обясни Теленков. Той поясни, че алгоритъмът, когато разпознава външно подобни хора, взема предвид такива отличителни признаци като походка, височина и т.н., а също така ще позволи търсене по атрибути на външния вид, като очила, шапка или брада.

"Същото е и с автомобилите. Всички вече сме свикнали с факта, че автомобилите се регистрират от пътни камери, но няма толкова много такива камери и те се снимат само по градските пътища, магистралите. Ние също така сме в състояние да разпознаваме коли от камери, където не се виждат много ясно. където е невъзможно да се разпознаят регистрационните табели или се вижда част от автомобила “, добави ръководителят на компанията. Според Теленков алгоритъмът дава възможност да се идентифицира автомобил чрез определяне на цвета, марката и индивидуалните характеристики.

Основните области на приложение на технологията са регионални видео анализи, управление на транспорта, строителни проекти, търговия на дребно, търговски центрове.

По-рано беше съобщено, че системите за контрол на достъпа с разпознаване на лица Ntechlab са закупени от московските власти. "Ростек" предложи регионите на Руската федерация да използват технологията като част от борбата срещу разпространението на коронавирус. Системата беше използвана по време на Световното първенство по футбол през 2018 г., проведено в Русия. Ntechlab също съобщи, че редица страни в Латинска Америка, Югоизточна Азия, Европа и Близкия изток са се заинтересували от технологията.

"Комерсант" от своя страна писа, че NtechLab планира да инсталира мрежа за видеонаблюдение с функция за разпознаване на лица в Нижни Новгород, каквато вече работи в Москва.

 


Намери своята история

От категорията

Френският външен министър обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

-1604578385.jpg

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в подкрепа на ...

19 септ. 2021 | 12:49

Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с бустерна доза

-1630053543.jpg

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над ...

19 септ. 2021 | 11:50

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Сн. БГНЕС-1632077192.jpg

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния ...

19 септ. 2021 | 21:45

Сделката за ядрените подводници била договорена на срещата на Г-7 без знанието на Макрон

-1623651412.png

В петък френските посланици в САЩ и Австралия бяха отзовани за консултации в ...

19 септ. 2021 | 14:20