Българска фирма е поискала да купи част от акциите на централата

Руска, корейска и китайска компания с интерес към АЕЦ "Белене"

1238 | 20 авг. 2019 | 07:47

Американската „Дженерал илектрик“ и френската „Фраматом“ могат да доставят част от оборудването


Руската държавна корпорация „Росатом“, Корейската хидроядрена компания и китайската Си Ен Ен Си са подали заявления за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“. Днес (б.р. - 19 август) е крайният срок за това.

 

По информация на БНР освен тях интерес за заявили и американската „Дженерал илектрик“ и френската „Фраматом“, които могат да доставят част от техническото оборудване. Да закупи акции от централата е поискала пък българска фирма. Официално компаниите, проявили интерес към АЕЦ „Белене“, ще бъдат обявени утре.

Министерството на енергетиката вече е уведомило Европейската комисия за началото на процедурата, съобщи изпълнителният секретар на Българския ядрен форум БУЛАТОМ Станислав Георгиев:

„От технологична гледна точка проектът е 1:1 към този, който беше прекратен през 2012 г. Комисията не би трябвало да има някакви забележки. Ще трябва да се уточнява пред комисията, каква ще бъде финансовата схема за изпълнение на проекта и комисията би трябвало да даде зелена светлина или не“.

Изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ се очаква да отнеме около 1 година.

Станислав Георгиев коментира още, че промени в условията на процедурата няма да има и държавата няма да дава гаранции за изкупуване на тока:

"Процедурата е обявена преди няколко месеца. Включва 9 етапа, а това е само първия. Това не е търг. Първият етап е просто заявления, че "имам намерение да участвам". Според мен и тримата потенциални инвеститори, които споменахте, ще бъдат в краткия списък, ще се започнат разговори, ще се поискат оферти и вече в зависимост от това, което конкретно се предлага в офертите, които трябва да дойдат, някъде на третия-четвъртия етап от процедурата, ще има съответните разговори. Както знаете, процедурата беше обявена, че ще продължи малко повече от една година", каза той.

 


От категорията

Проф. Даниела Бобева: Следващите две години ще са много трудни за българската икономика

Проф.Даниела Бобева: Следващите две години ще са много трудни за българската икономиката-1591074946.jpg

Валутният механизъм не е "чакалня" и това е фундаментална грешка, ...

2 юни 2020 | 08:14

Комисията по енергетика одобри създаването на държавни бензиностанции

-1576593408.jpg

Новите бензиностанции ще доведат до повече конкуренция на пазара и до по-добри ...

2 юни 2020 | 20:42

Румен Гълъбинов: Намаляването на ДДС за ресторанти и хотели е полезна антикризисна мярка (ВИДЕО)

Румен Гълъбинов и Лъчезар Богданов-1591113794.jpg

Гълъбинов уточни, че е необходима ускорена амортизация – в предприемачите ще ...

2 юни 2020 | 19:00

Агенцията по храните проверява къде са българските продукти в големите вериги (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1591088979.jpg

Санкциите за търговците са от 15 000 до 25 000 лева за първо нарушение, а при ...

2 юни 2020 | 12:09

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.