"Аврора“ е създадена по разработка на финландската компания „Йола“, съсобственик в която е руският милиардер Григорий Берьозкин

„Аврора“ е създадена на базата на Sailfish – разработка на финландската компания „Йола“

Руска операционна система може да бъде инсталирана в смартфоните на „Хуавей“

4324 | 12 юни 2019 | 10:32

Тази възможност е била обсъдена на срещата миналата седмица в Кремъл между президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин


На китайските смартфони „Хуавей“ може бъде инсталирана руската операционна система „Аврора“ на мястото на „Андроид“. Това съобщава интернет изданието The Bell, като се позовава на свои източници, предава кореспондентът на БНР от Москва.

Идеята е била обсъдена по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург от руския министър на цифровото развитие Константин Носков и изпълнителния директор на „Хуавей“ Го Пин.

За тази възможност е станало дума и на срещата миналата седмица в Кремъл между президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин. Тогава в присъствието на двамата лидери беше подписано споразумение между руския оператор МТС и „Хуавей“ за внедряването на 5G-мрежи в Русия.

При откриването на икономическия форум в Петербург министърът на финансите Антон Силуанов обеща допълнителни стимули за компаниите, пострадали от използването на санкции като инструмент на конкуренцията. Той посочи като пример „Хуавей“.

Президентът Тръмп обяви миналия месец китайската компания за заплаха за националната сигурност на Съединените щати, а американският технологичен гигант „Гугъл“ заплаши, че ще я лиши от правото да използва операционната система „Андроид“.

The Bell твърди, че се обсъжда не само евентуалното инсталиране на руската операционна система „Аврора“ на китайските смартфони, но и локализиране на част от производството им в Русия.

„Аврора“ е създадена на базата на операционната систем Sailfish – разработка на финландската компания „Йола“. През 2014 г. съсобственик на „Йола“ стана руският милиардер Григорий Берьозкин. През 2018-а той подписа с Министерството на комуникациите договор за създаването на национална мобилна операционна система. Проектът е на стойност 160 милиарда рубли или над два и половина милиарда долара.

 


От категорията

Проф. Атанас Тасев: Реалистично е първата част на „Балкански поток” да е готова в средата на 2020 г.

Кадър: Нова тв-1568904700.jpg

"Моделът е с гарантирана норма на възвращаемост от 8%. Строителят тегли ...

19 септ. 2019 | 17:51

БНБ отчита ръст на преките чужди инвестиции с 8 млн. евро

-1547579293.jpg

Балансът по текущата и капиталова сметка на България през юли е положителен и в ...

19 септ. 2019 | 17:50

Шефът на "Електронно управление": Системата на НАП е надграждана неправилно и от различни компании

-1563966768.jpg

На първото заседание на парламентарната комисия стана ясно, че приходната ...

19 септ. 2019 | 16:05

Бизнесът е недоволен от негативните новини в българските медии (ВИДЕО)

Снимка: Пресцентър на БСК-1568897063.jpg

Инициативата е провокирана от отказа от страна на електронните медии да ...

19 септ. 2019 | 15:43

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


12 юни 2019 | 13:16Руснаците Господ да ги по живи, но от ОС хал хабер си нямат. Опитаха се да правят телефони, резултатът беше силен смех на цената на нов айфон. Те разбират от оръжие, дървен материал, алкохол и титаниеви сплави. Всичко остало е недоправено, грубо и неефективно.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


13 юни 2019 | 15:17На другарите, които се изтичаха да хвалят руските технологии ще обясня само, че 20г. живея с тия хора, и знам на какво са способни. Давам само пример, на 30км от родното място на ВВП има населени места без газификация, а тръбите за топлата вода са още съветски...постоянно течове и аварии. А на всички ни е ясно, че това е най богатата на ресурси страна в света.


NIkola Ge6ev


12 юни 2019 | 20:46Още 1942 43 година руснаците вече имат изработени първите прототипи на съвременните мобилни телефони .... Само , че това са били с доста по големи размери ...... Единствено те са притежавали и са ползвали тази технология ... Ползвана е в армията за специална връзка между Кремъл, командващите фронтове и армии .... По тази връзка се е говорило като по съвремените мобилни телефони, разговорите са били кодирани и е било невъзможно да се послушват .... В армията тогава е извества като ВЧ връзка ..... Отворете мемоарите на който и да е съветски генерал или маршал и ще намерите поде 100 пъти упоменаване за разговори по ВЧ телефона .....


NIkola Ge6ev


12 юни 2019 | 20:38Хал хабер си нямаш ти ........ Всичкото руско високотехнологично оръжие е с руски хардуер и софтуер ...само вариантите за износ се правят с чужди схеми и ОС ...... Само, че руснаците са достатъчно хитри да си пазят тайните за да имат предимство във въоръжението , а за ежедневни нужди си купуват обикновените чужди железа ... Да не си мислите , че радари, РЕБ, самолети, космическа техника и др. са със западни схеми и ОС !!!!!! Даже не споменавайте някъде такова рещо , щото ще ви се смеят много


zmei15


12 юни 2019 | 15:39Ще поживеем , ще видим!