Разривът настъпва заради позволението му Украйна да има независима църква

Руската православна църква прекъсна отношенията си с вселенския патриарх

2938 | 16 септ. 2018 | 09:06

Вселенската патриаршия на Константинопол наруши каноничната територия на Московската патриаршия като изпрати екзарх в Киев", заяви митрополит Иларион, ръководител на международните дела на руската църква


Руската православна църква прекъсна "дипломатическите си взаимоотношения" с Вартоломей I - духовният лидер на православните християни, който се намира в Истанбул. Причината за разкола е позволението му украинската църква да обяви независимост, съобщи БГНЕС, цитирана от Нова телевизия.

Като вселенски патриарх от Вартоломей се очаква да ръководи молбата на Киев за прекратяване на духовните връзки с Москва, заради военния конфликт в източната част на Украйна.

 

Той изпрати двама свои представители в бившата съветска страна този месец, което разпали гнева на Русия.

Така ръководителите на Руската патриаршия решиха да прекратят връзките си базирания в Истанбул съперник по време на извънредна среща в петък.

"Вселенската патриаршия на Константинопол наруши каноничната територия на Московската патриаршия като изпрати екзарх в Киев", заяви митрополит Иларион, ръководител на международните дела на руската църква.

Той говори, след като Светия синод на руската църква реши, че повече няма да осъществява общи служби с патриарха на Константинопол и патриарх Кирил ще спре да споменава Вартоломей в молитвите си.

Руската православна църква повече няма да бъде част от епископалните асамблеи и всички други комисии и структури, в които участват представители на Вартоломей.

 

Ако от Вселенската патриаршия продължат със своите "неканонични дейности" връзките ще бъдат прекъснати изцяло.

"Пълната отговорност от тази схизма ще лежи върху патриарх Вартоломей и свещениците, които го подкрепят", се казва в изявление на руската патриаршия.

Руският патриарх Кирил, който е виждан като силен съюзник на президента на страната Владимир Путин иска да предотврати създаването на независима украинска църква.

Подобен ход може да доведе до сериозен удар върху авторитета на Руската православна църква в православния свят.

Въпреки че Вселенската патриаршия в Константинопол е най-старата православна църква, базираната в Москва Руска патриаршия е най-силна с най-голям брой поклонници.

 

 


От категорията

Папа Франциск призова вярващите да се съпротивляват на блясъка на богатството

Папа Франциск призова вярващите да се съпротивляват на блясъка на богатството-1555826488.jpg

"Грехът прелъстява, обещава нещата бързо и лесно, благоденствие и успех, ...

21 апр. 2019 | 09:00

Президентски избори в Украйна

-1554831451.jpg

Според допитванията 41-годишният комик има всички шансове да замени 53-годишния ...

21 апр. 2019 | 08:51

Партията на Ердоган пак иска отмяна на резултатите от изборите в Истанбул

-1490001903.jpg

Заместник-председателят на ПСР Али Ихсан Явуз поясни, че в избирателните ...

21 апр. 2019 | 15:34

Сред загиналите в Шри Ланка чужденци има граждани на САЩ, Великобритания, Холандия, Португалия

Снимка БГНЕС-1555849783.jpg

При осмата експлозия, дело на камикадзе, са убити трима полицаи

21 апр. 2019 | 15:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Михаил Апостолов


16 септ. 2018 | 20:00И ние трябва да прекъснем общението си с този заблуден еретичестващ човек как охули България българския патриарх и народа ни като беше поканен от такива заблудили се хора у нас


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.