Разривът настъпва заради позволението му Украйна да има независима църква

Руската православна църква прекъсна отношенията си с вселенския патриарх

2460 | 16 септ. 2018 | 09:06

Вселенската патриаршия на Константинопол наруши каноничната територия на Московската патриаршия като изпрати екзарх в Киев", заяви митрополит Иларион, ръководител на международните дела на руската църква


Руската православна църква прекъсна "дипломатическите си взаимоотношения" с Вартоломей I - духовният лидер на православните християни, който се намира в Истанбул. Причината за разкола е позволението му украинската църква да обяви независимост, съобщи БГНЕС, цитирана от Нова телевизия.

Като вселенски патриарх от Вартоломей се очаква да ръководи молбата на Киев за прекратяване на духовните връзки с Москва, заради военния конфликт в източната част на Украйна.

 

Той изпрати двама свои представители в бившата съветска страна този месец, което разпали гнева на Русия.

Така ръководителите на Руската патриаршия решиха да прекратят връзките си базирания в Истанбул съперник по време на извънредна среща в петък.

"Вселенската патриаршия на Константинопол наруши каноничната територия на Московската патриаршия като изпрати екзарх в Киев", заяви митрополит Иларион, ръководител на международните дела на руската църква.

Той говори, след като Светия синод на руската църква реши, че повече няма да осъществява общи служби с патриарха на Константинопол и патриарх Кирил ще спре да споменава Вартоломей в молитвите си.

Руската православна църква повече няма да бъде част от епископалните асамблеи и всички други комисии и структури, в които участват представители на Вартоломей.

 

Ако от Вселенската патриаршия продължат със своите "неканонични дейности" връзките ще бъдат прекъснати изцяло.

"Пълната отговорност от тази схизма ще лежи върху патриарх Вартоломей и свещениците, които го подкрепят", се казва в изявление на руската патриаршия.

Руският патриарх Кирил, който е виждан като силен съюзник на президента на страната Владимир Путин иска да предотврати създаването на независима украинска църква.

Подобен ход може да доведе до сериозен удар върху авторитета на Руската православна църква в православния свят.

Въпреки че Вселенската патриаршия в Константинопол е най-старата православна църква, базираната в Москва Руска патриаршия е най-силна с най-голям брой поклонници.

 

 


От категорията

Ирония на съдбата

Bloomberg: Тръмп помага на Путин да върне изнесените в чужбина капитали

-1485636058.jpg

Заради санкциите и непредвидимото поведение на западните власти руските ...

22 септ. 2018 | 22:55

Зоран Заев: Няма друга Македония, освен нашата!

-1529478919.jpg

Ратификацията на договора за името ще доведе до това "македонският ...

22 септ. 2018 | 10:03

Внесен е иск в ЕСПЧ

Сорос съди Унгария в Страсбург

-1505455324.jpg

През юли страната въведе 25-процентов данък върху финансовата и материалната ...

24 септ. 2018 | 20:18

ЦИК не е установила нарушения

Партията на Путин с две загуби на регионалните избори

Единна Русия-1537781796.jpg

„Единна Русия“ губи вота във Владиирска област и в Хабаровския край в руския ...

24 септ. 2018 | 12:35

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Михаил Апостолов


16 септ. 2018 | 20:00И ние трябва да прекъснем общението си с този заблуден еретичестващ човек как охули България българския патриарх и народа ни като беше поканен от такива заблудили се хора у нас


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.