Руският патриарх Кирил

Не се предвижда намаляване броя на вярващите по време на богослужение

Руската църква няма да затваря храмовете за Великден, въпреки опасността от коронавирус

1056 | 18 март 2020 | 15:38

Патриарх Кирил е заповядал да не се целува кръста след завършване на литургията и строги санитарни правила при извършване на тайнствата кръщене и причастие


Руската православна църква /РПЦ/ не планира да затваря храмовете и да ограничава броя на вярващите по време на Великденските богослужения заради разпространяването на коронавируса. Това заяви председателят на Синодалния отдел за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Волокамски Иларион, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

„Свещеноначалието на Руската православна църква не разглежда никакви варианти за борба с коронавируса, които да предвиждат затварянето на храмовете, принудителното намаляване на броя на вярващите по време на богослужение или преминаването на богослуженията изцяло онлайн. И в течение на Великия пост, и на Великден ще се провеждат реални богослужения с участието на реални вярващи“, каза митрополит Иларион в интервю за „Российская газета“.

На 17 март патриархът на Москва и цяла Русия Кирил утвърди инструкции за провеждането на богослужения и извършването на тайнствата във връзка със заплахата от разпространението на коронавируса.

Документът предвижда отказ от целуване на кръста след завършване на литургията, а също така ожесточаване на санитарните правила при извършване на тайнствата кръщене и причастие.

В същото време официалните санитарни власти призоваха да не се организират масови мероприятия, за да се попречи на разпространението на ужасната болест.

 


От категорията

Джонсън с емоционално писмо до британците: Моля, настоявам, останете си в къщи! Спасете живот!

Джонсън с емоционално писмо до британците-1586208886.jpg

"Зная, че много от вас ще бъдат дълбоко разтревожени относно финансовия ...

7 апр. 2020 | 00:30

Урсула фон дер Лайен: България показва, че солидарността все още е в сърцето на ЕС

-1473342982.jpg

Никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия. Всичко ...

7 апр. 2020 | 06:43

Броят на смъртните случаи от Covid-19 в Испания се увеличи до 13 798 след 5 дни на спад

-1585831973.jpg

Общо случаите на заразените нараснаха до 140 510 във вторник от 135 032 в ...

7 апр. 2020 | 13:31

Йоханес Хан: Правомощията на Орбан будят загриженост

-1445784642.jpg

Според него не може да се говори, че парламентът забавя процеса на вземане на ...

7 апр. 2020 | 13:21

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.