Владислав Гулевич

Най-действеният лост за германското влияние в България е икономиката

Руски експерт: Политиката на София като председател на ЕС ще се определя от Берлин

2954 | 12 ян. 2018 | 13:42

Бившият председател на Европарламента Ханс-Герт Пьотеринг ще следи на място в София за това "Обединените патриоти" да не внасят идеологически дисонанс в проевропейската политика на София


Владислав Гулевич*, Фонд за стратегическа култура, Русия

От 1 януари 2018 г. България зае поста председател на Съвета на ЕС, а през юли 2018 г. ще я смени Австрия. Като имаме предвид германското влияние в България, можем да разберем, че през 2018 г. председателството на Съвета на ЕС ще премине под знака на политиката на Берлин. Бившият председател на Европарламента Ханс-Герт Пьотеринг, председател на Фондация "Конрад Аденауер" и близък на Ангела Меркел, вече пое негласни задължения като съветник на българското правителство.

Заедно с това Берлин вече разполага червените знаменца, обозначавайки докъде е позволено на България да действа като председател. Пьотеринг вече призова българския премиер Бойко Борисов (от прозападната партия "Граждани за европейско развитие на България" – ГЕРБ) да дисциплинира партньорите от управляващата коалиция за продължаване на проевропейския курс. Това беше намек за членовете на съюза на евроскептиците-националисти "Обединени патриоти" (с 27 места в парламентеа), с които ГЕРБ (95 места) беше принудена да формира правителствена коалиция след парламентарните избори през 2017 г., за да се противопоставят заедно на Българската социалистическа партия (80 места).

Представители на "Обединени патриоти" в правителството са вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. И двамата са ярки критици на миграционната политика на Брюксел, при това Каракачанов заяви, че е готов да сдържа мигрантските потоци от Турция с помощта на военна сила.

Пьотеринг ще следи на място в София за това "Обединените патриоти" да не внасят идеологически дисонанс в проевропейската политика на София. ГЕРБ е член на Европейската народна партия (ЕНП), която е представена във всички политически институции на Европейския съюз и вътре в която най-силни позиции имат ХДС на Ангела Меркел и баварският ХСС.

ХДС се смята за учредител в сянка на фондация "Конрад Аденауер", където Пьотеринг е председател. Фондацията работи и с младежката структура на ГЕРБ, консултира министъра на външните работи на България Екатерина Захариева и много други български политици. Своето назначение като съветник на българското правителство Пьотеринг нарече "признание от страна на София за дейността на фондацията, работеща в България от 1994 г. и подкрепяща европейския курс на страната".

Най-действеният лост за германското влияние в България е икономиката. През 2016 г. тогавашният президент на България Росен Плевнелиев даде на икономическите отношения с Германия статут на стратегическо значение. През 2017 г. новият български президент Румен Радев продължи тази линия.

В България работят над 4500 германски фирми, 1200 от тях са открили свои представителства в страната, 60% възнамеряват да разширяват присъствието си в бъдеще. Евентуално тяхно излизане от българския пазар сериозно ще засегне българската икономика. А като главно достойнство на България германският капитал назовава евтината работна ръка.

България получи членство в Европейския съюз преди 11 години – достатъчно дълъг срок, за да покаже пред света успехите на европейската интеграция. Вместо това страната от година на година губи промишления си потенциал, превръщайки се в аграрна провинция на Европа.

По данни на Евростат, 40% от българите живеят в бедност; 45,6% от българските деца живеят при неблагоприятни икономически условия. Особено тежко е положението на възрастовата група под 16 години: за 42,4% от тях месото и рибата са прекалено скъпи продукти, а 40% не могат да си позволят всеки ден плодове и зеленчуци.

Затова пък изгодите за Германия са налице. За нея България е доставчик на евтина работна ръка (към края на 2016 г. в Германия работят 260 000 български мигранти) и производствен цех за стоки с ниска себестойност, от което германският капитал успешно се възползва. По себестойност на произведената продукция от западните фирми, която е едва 4,4 евро на час, България е извън конкуренцията сред другите страни от ЕС. Както и по размера на минималната работна заплана – едва 235 евро.

За България Германия (заедно с Австрия) е водещ търговски партньор, докато в списъка на германските търговски партньори България заема 45-о място. През 2016 г. Германия е изнесла в България стоки на стойност 3,5 млрд. евро.

Интересен е фактът, че членството в ЕС под опеката на Германия води до това, че "европеизацията" на България регресира. През 2007 г. България е на 51-о място по свобода на словото, докато през 2017 г. пада на 109-о (по данни на правозащитната организация "Репортери без граници").

Управлението на партия ГЕРБ, която присъства на политическата сцена на страната от 2006 г. и три пъти е печелила избори за Народно събрание, вече се назовава от някои като "ерата на олигарсите". При това във външната политика България на практика е лишена от самостоятелност.

"Ако германците имат ясна позиция, ние се съгласяваме с нея. При други обстоятелства действаме така, както пожелае Европейската комисия", обяснява външната политика на София бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

Заемайки поста председател на Съвета на ЕС, България обяви като един от приоритетите си съдействието за интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС. И направи това не без подсказване от Берлин. Пьотеринг също отбеляза важността на участието на София в западно-балканските дела.

Едновременно с това Западните Балкани са обект на повишен интерес от страна на Китай и Берлин въобще не се радва на това. И докато в Брюксел преценяват перспективите за приемане на западно-балканските държави в ЕС, Пекин им предлага изгодни икономически сделки.

През 2016 г. Китай взе в свои ръце управлението на гръцкото пристанище Пирея, за което предвижда ролята на логистичен център в Средиземноморието в рамките на проекта "Един пояс, един път".

В по-нататъшните планове на Пекин Балканите трябва да се превърнат във входен пункт за експорта на китайски стоки в Европа. Китай подписа споразумение за стратегическо партньорство със Сърбия, инвестира в транспортни проекти в Македония и в скоростна жп-линия Белград – Будапеща.

Еврокомисията вече започна разследване на последния проект, търсейки повод да го отнеме от китайците и да изисква провеждането спрямо Пекин на "единна европейска политика".


*Владислав Гулевич е политически анализатор, член на Съюза на журналистите в Украйна, наблюдател на в. "Час пик", член на експертния съвет на външнополитическото издание на МВнР на РФ "Международная жизнь", аналитик от Центъра за консервативни изследвания към МГУ.

 


От категорията

Тотев полетя от Вавилонската кула

Тотев полетя от Вавилонската кула -1547832296.jpg

Стартът на Пловдив 2019 е емблематичен пример как една прекрасна възможност за ...

18 ян. 2019 | 19:23

Ето интервюто на ген. Румен Радев в "Преса", което Цветанов размаха от парламентарната трибуна

Интервюто на Румен Радев като зам.-командир на ВВС от 18 декември 2012 г., публикувано във в. "Преса".-1547738939.png

Най-добре е правителството да купи нов "Ф/А 18 Супер Хорнет“ или ...

17 ян. 2019 | 17:42

Как Цветанов предизвика буря във фейсбук с интервю във в. "Преса"

Снимка "Канал 3"-1547733531.jpg

Ако някой се чуди защо са ни вестници - ето за това - за да има памет, за да ...

17 ян. 2019 | 15:57

Мирела Костадинова: Иван Андрейчин – некоронованият крал на модернистите и непризнатите

Иван Андрейчин-1547809978.jpg

Той е писател и поет, преводач, стилист и критик. Учителства цели тридесет ...

18 ян. 2019 | 12:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.