Су-30 на руските ВВС

Според нидерландската страна бойните самолети са създали "опасна ситуация"

Руски изтребители прехванаха нидерландски военен кораб в Черно море, Амстердам протестира

5175 | 29 юни 2021 | 21:57

Фрегатата се движеше към Керченския проток и за да се предотврати нарушаването на границата на Руската федерация, бяха вдигнати във въздуха изтребители и бомбардировачи, съобщиха от руското министерство на отбраната


Руски изтребители са "заплашвали в продължение на няколко часа" кораба на нидерландския военен флот "Евертсен" в Черно море, съобщи нидерландското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости и Агенция "Фокус".

Ведомството се оплака, че военните самолети са създали „опасна ситуация“ за нидерландския екипаж.

"Това се случи миналия четвъртък, когато военният кораб беше на югоизток от Крим", се казва в изявление на Министерството на отбраната на Кралство Нидерландия.

Според изявлението изтребителите са "летяли опасно ниско и близо" до кораба и "са били оборудвани с бомби и така наречените ракети въздух-земя, които са предназначени да атакуват цели от въздуха.

След "няколко часа сплашване" и "симулирани атаки", „Евертсен“ започва да изпитва прекъсвания в работата на електронното оборудване, според ведомството. Нидерландското министерство на отбраната обвини Русия в нарушаване на правото на „свободно използване на открито море“.

Фрегатата на Нидерландия се движеше към Керченския проток и за да се предотврати нарушаването на границата на Руската федерация, бяха вдигнати във въздуха изтребители и бомбардировачи на Руската федерация, съобщиха в отговор от руското министерство на отбраната.

Инцидентът е станал на следващия ден, след като британският разрушител "Дифендър" наруши руската граница в Черно море.

„На 24 юни 2021 г., чрез обективен контрол на Черноморския флот над действията на корабите на НАТО в Черно море, беше установено, че фрегатата „Евертсен“ на нидерландския флот, която е била в неутрални води, е променила курса си и е започнала да се движи в посока Керченския проток. За да се предотврати нарушаването на границата на териториалните води на Руската федерация, са били вдигнати във въздуха изтребители Су-30 и бомбардировачи Су-24 от дежурните сили, които са летели на безопасно разстояние от кораба на нидерландския флот,“ Подчертава се, че след прелитането на руските самолети фрегатата незабавно е сменила курса и е продължила по предишния си маршрут.

Руските изтребители Су-30 и бомбардировачи Су-24, които са летели на безопасно разстояние от кораба на нидерландския флот, са действали строго в съответствие с международните правила, добави руското министерство на отбраната.

„Полетите на руски самолети бяха извършени в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство“, подчертаха от ведомството.

Отбелязва се, че след изпълнение на задачата, руските самолети са се върнали в летищата си на базиране.

 


Намери своята история

От категорията

Френският външен министър обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

-1604578385.jpg

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в подкрепа на ...

19 септ. 2021 | 12:49

Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с бустерна доза

-1630053543.jpg

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над ...

19 септ. 2021 | 11:50

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Сн. БГНЕС-1632077192.jpg

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния ...

19 септ. 2021 | 21:45

Сделката за ядрените подводници била договорена на срещата на Г-7 без знанието на Макрон

-1623651412.png

В петък френските посланици в САЩ и Австралия бяха отзовани за консултации в ...

19 септ. 2021 | 14:20