Споразумението в рамките на "ОПЕК +" бе постигнато миналия месец

Руските петролни производители обмислят да запазят договорените съкращения и след юни

2038 | 27 май 2020 | 11:22

Петролът поевтинява с 2% на фона на напрежението между САЩ и Китай заради Хонконг


Най-големите руски петролни компании обмислят да поддържат текущото ниво на съкращаване на производството с 2,5 млн. барела на ден и след края на юни, когато трябва да изтече договореното във формата "ОПЕК +" споразумение, съобщава агенция ТАСС, позовавайки се на неназован източник от една от фирмите.

Евентуално удължаване на периода на намаляване на производството ще бъде осъществено въпреки постепенното завръщане на Русия към пълния производствен капацитет, което се очаква да стане след края на юни.

ТАСС също така съобщава, че въпросът е бил повдигнат на среща между основните производители на петрол в страната и министъра на енергетиката Александър Новак.

Друг източник на руската агенция пък отбеляза, че ОПЕК обсъжда "по-интензивни" съкращения в рамките на съюза с останалите производители, начело с Русия.

През миналия месец беше постигнато споразумение във формата "ОПЕК +" за съвместно съкращаване на петролното производство с близо 10 млн. барела на ден през месеците май и юни, за да се подкрепят цените и търсенето на суров петрол в световен план, които пострадаха сериозно от коронавирусната пандемия.

По-рано този месец се заговори, че "ОПЕК +" желае да запази съществуващите съкращения и след юни, когато групата следва да се срещне, след което текущото намаляване на добивите да бъде отслабено до 8 млн. барела на ден в сила до декември 2020 година.

Междувременно петролните фючърси бележат понижения по време на търговията в сряда с оглед на продължаващото напрежение между САЩ и Китай по отношение на предложеното от Пекин законодателство за националната сигурност на Хонконг. Има и опасения до колко бързо търсенето на суров петрол ще се възстанови на фона на постепенното облекчаване на карантинните мерки по света, които бяха предприети за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юли поевтиняват с 2% към $ 35,45 за барел, след като вчера поскъпнаха над $ 36 за барел. През първото тримесечие на годината те се сринаха с цели 65% с оглед на драматично свиване на глобалното търсене на петрол с около 30% заради коронавирусната криза, която ограничи рязко пътуванията, а глобалната икономическа активност почти спря.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI също се понижават с близо 2% към $ 33,70 за барел, заличавайки част от поскъпването във вторник към $34,35 за барел.

Източник: БНР

 


ОЗК

От категорията

От идната седмица: По-високи цени на таксиметровите услуги

-1604822162.jpg

Акo дo мoмeнтa в Coфия мacoвитe цeни нa първoнaчaлнaтa тaкca бяхa oкoлo 70 cт., ...

24 ян. 2021 | 20:25

Лъчезар Борисов: България единствена в ЕС запази потреблението си по време на криза

-1609402885.jpg

От утре започва разплащането за 8163 компании, които са заявили подкрепа от ...

24 ян. 2021 | 10:58

Доклад на „Оксфам“: COVID-19 осъди най-бедните на поне десетилетие мизерия

-1536578100.jpg

Рецесията приключи за най-богатите. Десетимата най-заможни в света общо са ...

25 ян. 2021 | 11:44

„Топлофикация-Плевен“ произвежда чиста енергия с екологични горива и нови мощности

Топлофикация-Плевен-1611566102.jpg

Всяка година през летните месеци извършваме планови ремонтни дейности. Тяхната ...

25 ян. 2021 | 11:13