Гражданите на страните-членки на Съюза така и не се почувстваха единна общност

Руско издание: Европейският парламент против Европа

1934 | 29 май 2019 | 11:02

Като цяло се получава тъжна картина за привържениците на запазването на ЕС. Радикалите настъпват


Изборите за Европейски парламент завършиха с прогнозирани, ни печални за перспективите на „общия европейски дом“ резултати. Позициите на привържениците на единството на Европа отслабнаха. Радикалите, които обективно работят за разпадането на това интеграционно обединение, напротив, подобриха положението си. Европейците демонстрираха убедително, че проектът „Европейски съюз“, поне в този вид, в който е в момента, никак не им харесва, пише електронното издание на руското официозно списание „Експерт“ в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Изборите, проведени в страните от ЕС от 23 до 26 май, наистина могат да се нарекат исторически. В Европейския парламент за първи път след края на Студената война балансът на силите се промени. Дясната Европейска народна партия (ЕНП) и Прогресивният алианс на социалистите и демократите (ПЕС) загубиха мнозинството си и ще трябва да се договорят за коалиция с други фракции.

Дясноцентристите и социалистите не стигнаха до победа съвсем за малко. Те получиха 331, а не необходимите им 376 мандата за болшинство. Разбира се, част от гласовете на двете партии отидоха при евроскептиците. „Европейският алианс на народите и нациите“ (Бившата партия „Европа на нациите и свободите“), където тонът задават пратениците на Марин льо Пен, и „Европа за свобода и пряка демокрация“, в която влиза и партията на Найджъл Фарадж с говорещото само за себе си име Брекзит, получиха 111 депутати срещу 78 на миналите избори за Европейски парламент.

Но само по себе си това засилване на принципните противници на обединена Европа едва ли би попречило на социалистите и дясноцентристите да запазят мнозинството, ако не бяха принципните поддръжници на европейското единство.Те бяха вдъхновени от френския президент Еманюел Макрон. В часа, когато евроскептиците атакуваха, той направи призив за увеличаване на правомощията на ЕС - дори публикува статия, в която очерта плана си за реформа на Европейския съюз.

Популярността на Макрон сред евро-оптимистите се е увеличила драстично. Следователно неговото движение „Република напред“, обединено на тези избори с „Алианса на либералите и демократите за Европа“ (те са традиционните поддръжници на укрепването на ЕС), взе 105 места, тоест третото място.

Засилиха позициите си и Зелените (69 срещу 52 места на последните избори). Това също е знак, че Европа я очаква промяна. За Зелените традиционно гласуват не само тези, които се занимават с проблемите на околната среда, но и онези, които искат да протестират срещу "системните" партии.

Като цяло се получава тъжна картина за привържениците на запазването на ЕС. Радикалите настъпват. Едните искат ЕС да го няма и не крият особено това. Другите се стремят да направят така, че ЕС постепенно да еволюира в посока на конфедерация. И двата пътя не обещават нищо добро на Съюза.

От края на „Студената война“ в Европа се случиха много промени. Каквото и да се говори за ЕС, той стана най-успешния интеграционен проект в света. От неговите институции сега зависи благосъстоянието и икономиката на милиони европейци, както и това на ръководителите на транснационалните корпорации, и, да кажем, обикновения фермер, който е зависим от субсидиите на Брюксел. Неслучайно на тези избори за Европейски парламент имаше рекорден брой участници. Обикновеният, средностатистически избирател, който преди това възприемаше властите на ЕС като нещо далечно и нещо, което не го засягаше лично, започна да ги приема по-сериозно.

Онези, които смятаха, че структурите и правилата на Европейския съюз са само малко и незначително приложение към безвизовия режим между европейските страни, окончателно промениха мнението си чрез примера на Великобритания. Брекзит, за условията на който британските парламентаристи не могат да се съгласят изобщо, показа, че каквито и да са неудобствата от това да бъдеш в единна Европа, да се разделиш с нея може да излезе и по-скъпо. В същото време броят на проблемите нараства, които, както разбират все повече европейци, е по-лесно да се разрешат единно: миграционната криза и отношенията със САЩ и Русия.

Но за времето на съществуването на Европейския съюз не се случи едно нещо: гражданите на страните-членки на Съюза така и не се почувстваха единна общност. Интересите на тяхната страна за тях все още са по-важни от интересите на Европа. Опитите да се наруши, дори в името на общото благо, националният суверенитет, като цяло се възприемат като еднакво болезнени във всички страни от ЕС. Тук Литва не се различава много от Великобритания. Резултатите от изборите за Европейски парламент, с успехите на евроскептиците и с „протестното“ гласуване, показаха, че Европа може да бъде обединена само до известна степен. Която ръководството на ЕС е принудено да преминава от време на време - отново за общото благо.

В резултат на това европейският истаблишмънт е принуден да си блъска главата над това, как да съвмести несъвместимото. Впрочем, демокрацията въобще е система за разрешаване на противоречията, които при друга форма на организация на обществото биха били неразрешими. И, за щастие, Европа няма да се откаже от демокрацията, въпреки авторитарните тенденции в отделните страни от ЕС.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Защо USA не случиха на лобисти

-1460718675.jpg

Отцеругателството, което усърдно практикуват, вътрешно ги разяжда, прави ги ...

17 февр. 2020 | 10:03

Проф. Стив Ханке: Падането на борда ще унищожи 15% от спестяванията на българите

-1546679016.jpg

Проблемът на прокуратурата и на съдебната система в България е, че вълкът вече ...

16 февр. 2020 | 18:36

Акад. Косев: Заслугата на Левски е, че направи от покорните българи народ, борещ се за държава

Акад. Косев: Заслугата на Левски е, че направи от покорните българи народ, борещ се за държава -1582010957.jpg

Историческата заслуга на Васил Левски за България е, че от покорните българи, ...

18 февр. 2020 | 09:23

Искра Михайлова: Призовавам кабинета да събере научната мисъл и да изработи план за Зеления пакт

Искра Михайлова: Призовавам кабинета да събере цялата научна мисъл у нас и да изработи план за Зеления пакт-1581951013.jpg

Конфронтациите на дребно между държавните мъже във времена, когато има големи ...

17 февр. 2020 | 17:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


1 юни 2019 | 07:09Обективен и верен анализ за европейските лидери.Само още едно доказателство ,че елита върви против Европа е следния!САЩ вече открито настоява Брекзит да не се отлага .Това е голямата цел на янките за да подчинят напълно Великобритания и ЕС по отделно ,защото стават по слаби!Умното решение ние го дава Дж.Корбин с неговите министри лейбъристи ,втори референдум и оставане на Великобритания в ЕС! Там реформите следва да станат с участието на британците и никакъв Брекзит не трябва да има !Само потоци начин Може да се очакват по справедливи търговски и балансирани отношения със САЩ и Европа !Другият път води до пълно колонизиране на Стария континент за вечни времена като това се отнася и за Острова!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


29 май 2019 | 22:47Няма място за злорадстване от руската страна, абсолютно никакво! СССР също беше обединен само до известна степен и по...насилствен начин.Днес СССР го няма и няма да го има.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


29 май 2019 | 11:18Или една федеративна държава начело с Германия или постепенен, но необратим разпад и връщане към националните държави. Това е бъдещето. За източно европейските държави (включително България) пълното и безвъзвратно разделяне с националния суверенитет и превръщането им в региони на новата федерация навярно би било сравнително лесно. Обикновените хора ще го подкрепят срещу обещания за благоденствие и продължаване на свободното преселване. Това са бедни държави, народите на които няма какво да губят. За по големите западноевропейски държави това би било анатема.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.