Нанси Пелоси се реши да поиска импийчмънт на президента Доналд Тръмп

Явно Нанси Пелоси смята, че има шансове Америка да бъде избавена от "ужасния" президент

Руско издание: Импийчмънт! Хванаха Тръмп неподготвен, но демократите нямат големи шансове

3059 | 26 септ. 2019 | 15:06

В случай на неуспех Доналд Тръмп може да излезе от тази история с още по-висок рейтинг, а по репутацията, авторитета и популярността на Демократическата партия ще бъде нанесен тежък удар


На президента на САЩ Доналд Тръмп не му провървя, защото неговият втори по сила противник след Байдън – председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси отлично разбира как работят и с какво се занимават спецслужбите, защото е работила четвърт век в Комисията по разузнаване на долната палата на Конгреса. Тя се съпротивляваше на исканията на демократите да започнат процедура по импийчмънт срещу държавния глава цели четири месеца и се реши на това чак сега, когато прецени според собствения си опит, че има шансове да се постигне успех и да избави Америка от „ужасния“, според мнението на демократите, президент, пише руското официозно списание „Експерт“ в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Пелоси и ръководството на Демократическата партия, разбира се, разбират риска от започване на процедура по импийчмънт в предизборна година. В случай на неуспех Доналд Тръмп може да излезе от тази история с още по-висок рейтинг, а по репутацията, авторитета и популярността на демократите ще бъде нанесен тежък удар.

Председателят Пелоси счита, че натискът, който Тръмп е оказал върху украинския президент Владимир Зеленски с цел да го принуди да разследва семейство Байдън и последвалите опити на президента да скрие жалбата на източника от разузнавателните служби, с която започна може би най-гръмкият политически скандал в Америка за последните години, са достатъчни, за да се направи опит да бъде свален Тръмп.

Джо Байдън, между другото, повече акцентира върху личната неприязън. Той, например, нарече „трагедия за тази страна това, че нашият президент поставя личните си дела над свещената клетва“.

Ако демократите начело с Нанси Пелоси обвинят Тръмп в нарушение на Конституцията и, като минимум, в злоупотреба с власт и превишаване на пълномощията, то републиканците, на свой ред, могат да обвинят председателя на Камарата на представителите в превишаване на пълномощията в провеждането на процедура по импийчмънт.

Апропо, през 1998 година Пелоси е един от авторите на закона, който защитава така наречените whistleblowers (разобличители), работещи в специалните служби. В момента демократите, освен другото, обвиняват президента в нарушаването на този закон.

Конгресмените в сряда най-накрая видяха жалбата на разобличителя, която се счита за секретна. Възможно е нещо да се изясни от показанията на директора на Националната разузнавателна служба Джоузеф Магуайър, който ще се яви в четвъртък на заседание на Комисията по разузнаване на Палатата на представителите.
В жалбата се говори не само за телефонния разговор между Тръмп и Зеленски, но и за това, как са правени записите на тази беседа от служителите на Белия Дом.

Много демократи считат представената от Тръмп версия за непълна и не изключват възможността помощниците на президента да са записвали само това, което са счели за важно, или, че той е бил „редактиран“ изцяло, преди да бъде публикуван на сайта на Белия Дом.

Създава се впечатление, че започването на процедура по импийчмънт хваща президента Тръмп неподготвен. Във вторник сутринта по време на телефонен разговор с Пелоси той заяви, че не крие жалбата на служителя на разузнаването и сам е предложил да се публикува запис от телефонния разговор със Зеленски, но това впоследствие не спря председателя на Палатата на представителите и тя обяви започването на процедура по отстраняване на президента.

На пресконференция Тръмп отхвърли въпросите на журналистите какво мисли за импийчмънта и го нарече „шега“ и „лов на вещици“, но лицето и гласът му показаха, че ако не се страхува, то поне приема сериозно заплахата.

Това бе още по-забележимо по неговия напрегнат и явно недоволен вид на съвместната пресконференция с Владимир Зеленски след срещата им в Ню Йорк в кулоарите на Общото събрание на ООН.

„Лов на вещици“ и „тормоз на президента“ са любимите коментари на президента Тръмп, когато го попитат за постоянните нападки на демократите.

Най-вероятно ще се изясни, че държавният глава действително се е опитал с помощта на украинския си колега да премахне от пътя си основния, както изглежда в момента, противник на президентските избори през 2020 година. Има множество индикации за това, включително и информацията, че той е звънял в Киев буквално три часа след обявяването на резултатите от изборите в Украйна и победата на Зеленски, за да помоли/поиска да разследват семейство Байдън. За това говорят и съобщенията с позовавания на високопоставени украински чиновници, включително един от помощниците на Зеленски, че съгласието на последния да обсъди „проблема с Байдън“ е било задължително условие, за да се съгласи Тръмп да говори с него.

Основният въпрос сега, разбира се, е колко големи са шансовете на демократите, водени от Пелоси и Джо Байдън, да свалят Тръмп. Разбира се, такива има, иначе Нанси Пелоси не би започнала процедура по импийчмънт сега.

И все пак те не изглеждат много високи за постигане на краен успех. Ако в долната камара на Конгреса – Палатата на представителите, където за да бъде признат Тръмп за виновен, е нужно просто аритметическо мнозинство, шансовете за победа на демократите са високи, защото те са мнозинство в нея; то в Горната камара – Сената, чието съгласие също е необходимо за свалянето на президента от длъжност, картината е противоположна.

Сенаторите републиканци едва ли ще позволят на демократите да свалят техния съпартиец, независимо от това, че има недоволни от Тръмп и в собствената му партия. Това означава, че за запазването на президентското кресло ще му е достатъчно да обезпечи лоялността на по-голямата част от Републиканската партия.
Изглежда, че тази задача е изцяло по силите му, особено предвид това, че за да бъде признат президентът за виновен, е необходимо съгласието на минимум две трети от сенаторите.

 


От категорията

Валерия Велева: ГЕРБ, вразумете се! Спрете гаврата с Конституцията!

-1448546816.jpg

Да приемем за нормално, че ГЕРБ настоват да си изкарат мандата, защото до ...

1 окт. 2020 | 15:59

Франсис Фанън: За САЩ "Турски поток" през България е инструмент на Русия за изнудване

Франсис Фанън-1601559675.jpg

"За нас най-добрият сигнал за отвореност е да привлечете американски ...

1 окт. 2020 | 16:38

Георги Димов: Петрол и газ са в основата на конфликта в Нагорни Карабах – доставките са през Кавказ

-1489388560.png

Турция е самотна и изолирана. Все още в района тежката си дума не е казала ...

1 окт. 2020 | 15:16

БСП преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби!

Не само ГЕРБ, БСП също преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби -1601468871.jpg

БКП единствена от ръководните партии - държави от бившия соцалистически блок не ...

30 септ. 2020 | 18:29