Снимка: Уикипедия

Израелските батареи се смятат за изключително ефективни за тактическа отбрана

Руско издание: САЩ може да разположат противоракетни системи „Железен купол“ в Украйна

4683 | 15 септ. 2021 | 22:19

Първата система Iron Dome, разработена от израелската компания Rafael, се появи в Израел през 2011 г. и се утвърди като надеждно средство за защита срещу ракети


От март до септември 2021 г. Украйна е получила 275 милиона долара военна помощ от Америка. Това обаче не е достатъчно за някои конгресмени и те включиха във военния бюджет за 22-ра година изискването за продажба или прехвърляне на ракети и системи за противоракетна отбрана на Киев безплатно. Сред тези оръжия може да се окажат батареи „Железен купол“, тактическа система за противоракетна отбрана, предназначена за защита от неуправляеми ракети с обсег от 4 до 70 км. Всяка батарея „Железен купол“ е в състояние да защити 150 квадратни километра. Според Politico доставките едва ли ще се осъществят в близко бъдеще. Допълнението към бюджета бе предложено от републиканския сенатор от Флорида Скот Франклин, пише руското издание „Експерт“, цитирано от Агенция "Фокус".

При вземането на решение за доставката на ракетни системи на Украйна, американските законодатели, разбира се, няма как да не знаят, че това допълнително ще усложни и без това изключително напрегнатите отношения с Русия, която може да оцени доставките на системите като провокация. „Експерт“ припомня, че Москва отдавна се оплаква от наличието на американски системи за противоракетна отбрана в Румъния, които могат да се използват за офанзивни цели.

Първата система Iron Dome, разработена от израелската компания Rafael, се появи в Израел през 2011 г. и се утвърди като надеждно средство за защита срещу ракети. Според израелската армия през последните години „Железен купол“ са свалили до 90% от вражеските ракети, изстреляни по израелска територия.

През 2019 г. по заповед на Конгреса бяха закупени две системи Iron Dome за тестване. Те са готови да поемат бойно дежурство през следващата година, но има трудности при интегрирането им в американските системи за ПВО.

В бюджета за отбрана за следващата година, одобрен от Конгреса на 2 септември, не е посочено точно кои ракетни системи трябва да бъдат прехвърлени на украинците, но Politico пише, позовавайки се на източници, че „Железните куполи“ са основните кандидати. Киев също изрази желание да се въоръжи с израелските системи за ПРО. Предишният министър на отбраната на Украйна Андрий Таран вече говори по въпроса.

Вярно е, че няколко израелски и украински медии писаха през пролетта, че уж Киев планира да закупи системата Iron Dome от Тел Авив, но подобна сделка няма да бъде лесна, защото израелското правителство ще се нуждае от разрешението на Вашингтон. Факт е, че компанията Rafael разработи „Железен купол“ съвместно с американската компания Raytheon и сега трябва да получи разрешение, когато системата се продава на трети страни. Освен това Тел Авив има добри отношения с Москва, които израелците не искат да развалят, освен ако не е крайно необходимо. Израел и Русия се договориха да не продават оръжия на страни като Иран и Украйна.

И в Пентагона, въпреки проблемите с интегрирането на Железните куполи в американската система за противоракетна отбрана, не всеки е нетърпелив да се отърве от тях.

През юни администрацията на Байдън подготви нов пакет военна помощ от 100 милиона долара за Украйна, но след изтеглянето на руските войски от границата с Украйна, където те бяха на обучение, Белият дом реши да не бърза. Пакетът от юни включва отбранителни ракетни комплекси с малък обсег, стрелкови оръжия и противотанкови оръжия. Така окончателното отклонение от политиката на Барак Обама да не предава смъртоносни оръжия в Украйна беше формализирано.

 


Намери своята история

От категорията

Марк Зукърбърг: Правят се координирани опити да се оклевети Фейсбук

-1532670666.jpg

По-рано редица световни медии публикуваха нова поредица от разследвания. Те ...

26 окт. 2021 | 10:20

Климатичните промени заплашват да спрат производсвото на шотландско уиски към 2080 г

-1635233634.jpg

Проучване на Юнивърсити Колидж Лондон установи, че задаващата се топлина и ...

26 окт. 2021 | 10:31

Нова Зеландия въвежда задължителна Covid ваксинация във всички фирми

Джасинда Ардърн-1614591689.jpg

Ардърн отбеляза, че няма да има религиозни изключения от това правило, като ...

26 окт. 2021 | 10:45

Съпругата на Болдуин с първи думи след трагедията: Сърцата ни са разбити

Сн. БГНЕС-1635234206.jpg

Сърцето ми е с Галина, с нейния съпруг, 9-годишния й син, тяхното семейство и ...

26 окт. 2021 | 10:42