Ако Тръмп се договори с Путин, заобикаляйки ЕС, в Брюксел ще изглеждат като завършени глупаци

Руско списание: Русия vs САЩ – Упорития срещу Прагматичния

4615 | 10 юли 2018 | 11:36

Страховете на Запада, че ще загуби позиции заради действията на Тръмп, не са безпочвени. Но Европа може да обвинява за това само себе си


Срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп на 16 юли не предвещава пробив в двустранните отношения. Вероятно е дори локалните компромиси да останат извън рамките на заключителното комюнике. Самата среща на върха изключително много напомня неотдавнашната среща между същия Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, когато страните предсказуемо си размениха безсъдържателни обещания за деескалация на конфликта, но затова пък оставиха след себе си внушителен геополитически резонанс за регионалните политически играчи. Същото е и този път: Тръмп и Путин все още не са си стиснали ръцете, а на Изток и Запад вече изчисляват своите ползи и загуби от срещата, пише в кратък редакционен материал на електронното издание на руското списание „Експерт“.

Най-напрегнати са европейците. Медиите в Стария Свят са пълни със статии и карикатури и червени линии, в които прозира мисълта, че капризното американско детенце се среща с политическия мастодонт от Кремъл, който леко ще завърти Тръмп, ще използва емоциите му и ще удържи тотална победа. А срещата на върха ще представлява капитулация на Запада пред Кремъл. Разбира се, в това има частица истина. Но, повече от ясно е, че Тръмп изобщо не е непредсказуем хлапак, американският президент със сигурност е последователен, умен и прагматичен. А страховете на Запада, че ще загуби позиции заради действията на Тръмп, не са безпочвени. Но Европа може да обвинява за това само себе си.

Страните търсят компромис само тогава, когато разберат, че не могат да победят по друг начин. Прагматикът Тръмп отдавна е разбрал, че, казано на езика на сенатора Джон Кенеди, няма да се получи Русия „да бъде пречупена“. Санкциите не проработиха, заплахите също. А това значи, че с Кремъл трябва да се постигне договорка – именно с това се опитва да се занимае Тръмп.

Европейските лидери не са толкова гъвкави: те се страхуват да променят рязко външнополитическия курс, защото поставят собствените си кариери и имена по-високо от националните интереси. Те и до момента смятат, че с Русия трябва да се примирят само тогава, когато Западът постигне консенсус за похода си спрямо Москва. Но американският президент показа ясно, че не се интересува от консенсуси, че позициите на съюзниците не са важни за него и той може да ги пожертва с готовност, когато сметне за нужно. Ако Тръмп се договори с Путин, заобикаляйки Европа, тогава в Брюксел ще изглеждат като завършени глупаци – нали не е тайна, че именно под натиска на САЩ Европа въведе и поддържа антируските санкции.

Другите държави по света, напротив, всячески приветстват срещата и очакват с нетърпение тя да завърши успешно. Например, Израел, който е заинтересуван много повече от Тръмп в сделка между САЩ и Русия за ограничаване на влиянието на Иран в Сирия. „За Бенямин Нетаняху именно Иран е основният проблем в сирийския конфликт. Асад не е. Израелтяните живеят от десетилетия с този съсед и знаят как да се справят с него“, пише Bloomberg. А също така знаят как да се договарят – до началото на сирийската гражданска война Асад и Нетаняху водиха секретните преговори за решаването на въпроса с Голанските възвишения и последващо сключване на мирен договор. Колкото по-малко е присъствието на Иран в Сирия, толкова по-лесно Тел Авив ще възобнови преговорния процес.

Още една от заинтересованите страни е Япония. Токио отдавна системно се опитва да изгради отношения с Русия, порсто защото отдавна се опасява от прекаленото засилване на Китай. Изострените отношения между Москва и Запада бяха от полза на Пекин, защото това обърна Русия на Изток – фактически към Китай. Японците се опитаха да диверсифицират това обръщане и именно затова започнаха процес на сближаване с Русия. И сега той зацикли заради редица прегради, една от които е лошите отношения между Москва и Вашингтон.

Ако сега американците сами започнат процес на стабилизация на отношенията с Русия и спрат да пречат на японците да развиват партньорство с Москва (както след срещата на върха в Сингапур частично прекратиха да пречат на сближаването между Южна и Северна Корея), в Токио ще бъдат много щастливи от такъв обрат.

Източник: Агенция "Фокус"

 


От категорията

Симеон Николов: Кой иска да превърне Европа в ядрено бойно поле, отваряйки кутията на Пандора

-1472586819.jpg

Европейските лидери до последния момент така и не разбраха, че отказът от ...

21 февр. 2019 | 18:54

Politico: Проблемът на Източна Европа не е Русия

-1550777499.jpg

Докато там съществуват дълбоко вкоренени вътрешни проблеми, недоброжелателите, ...

21 февр. 2019 | 21:28

Йордан Величков: От Филип Димитров до Борисов – всички са виновни за днешния погром

-1468925964.jpg

Не външни сили, българските политици са виновни за бедите ни през последните 30 ...

22 февр. 2019 | 18:42

Георги Йорданов за Дечко Узунов: Един духовен проповедник, чиято осанка излъчваше достолепие...

С акад. Дечко Узунов и Олга Узунова, 1982 г.-1550834744.jpg

Неговото жилище, в близост до квартала на дъновистите, беше своеобразен духовен ...

22 февр. 2019 | 18:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.