Демаршът на София за изгонване на дипломати на Руската федерация, разбира се, няма да остане без симетричен отговор от руска страна, заяви Леонид Слуцки.

Двамата изгонени служители на Търговското представителство са Сергей Николашин и Вадим Биков

Москва за изгонването на руските дипломати: Ще има "огледален" отговор

10644 | 23 септ. 2020 | 20:06

Доказателства не са представени, мисията на Москва със съжаление е принудена да констатира, че безоснователно изгонване не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения

Демаршът на София за изгонване на дипломати на Руската федерация, разбира се, няма да остане без симетричен отговор от руска страна, заяви  Леонид Слуцки.-1600887951.jpgСнимка: Фейсбук-1600880826.jpg

Решението на българските власти да изгонят руски дипломати няма да остане без отговор, то също така уронва отношенията между двете страни.
Това заяви днес пред журналисти в Москва председателят на комисията за международни отношения в Държавната дума Леонид Слуцки.

"Демаршът на София за изгонване на дипломати на Руската федерация, разбира се, няма да остане без симетричен отговор от руска страна. Остава да съжаляваме, че по този начин се нанася съществена вреда на руско-българските отношения", каза Слуцки.

Той коментира, че България е "попълнила списъка на държавите, раздуващи шпионски скандали срещу Русия".

Позицията на външното ни министерство

 

Българското министерство на външните работи обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата.

Руското посолство е уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат България.

По-рано през деня в МВнР е получено писмо от прокуратурата с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

Позицията на руското посолство в София

Руското посолство също излезе с прессъобщение, което гласи:

"На 23 септември т.г. Пълномощният министър на Посолството на Русия в София беше поканен във Външното министерство, където му беше връчена вербална нота за обявяване на служители на Търговското представителство за "personaе non grataе" в съответствие с чл.9, пар.1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.

Доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им, не бяха представени.

Със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователно изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения.

Въпросните служители ще напуснат страната в посочения в нотата срок.

Руската страна си запазва право за ответни "огледални" мерки."

 

Двамата изгонени дипломати са Сергей Николашин и Вадим Биков, предаде БНТ. 


Те са подозирани за шпионаж и саботажи в български военни заводи, съобщава "По света и у нас", като се позовава на свои източници.

Данни на ДАНС сочели че двамата събирали нерегламентирана информация за сделката за новите бойни самолети F 16/Блок 70, както и за намеренията България да закупи бойни дронове.

Разследването е събрало и доказателства, които водят до обосновано предположение, че е възможно да са свързани и със зачестили странни инциденти в български военни заводи.


 Според прокуратурата те са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.


За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

 

Това е пореден случай по разкриване на шпионаж от чужди граждани на българска територия. Само в рамките на година станахме свидетели на три шпионски скандала, свързани с Русия, припомня БНТ.

Ето и хронологията:

- На 10 септември 2019 г. беше повдигнато обвинение за шпионаж срещу лидера на Национално движение "Русофили" Николай Малинов. На бившия генерал от КГБ Леонид Решетников беше забранено да влиза у нас за 10 години. Такава забрана получи и руският бизнесмен Константин Малофеев.

- На 4 ноември в Москва Николай Малинов получи лично от руския президент Владимир Путин орден "Дружба". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че "би имало пагубни последици" за България, ако "Малинов бъде наказан".

В края на октомври избухна друг шпионски скандал между България и Русия.

- На 28 октомври - прокуратурата обяви, че има разследване за шпионаж срещу дипломат, заемащ поста първи секретар в Посолството на Руската федерация в София. Два дни по-късно украински медии съобщават, че името на изгонения шпионин е Владимир Русяев.

- На 1 ноември премиерът Борисов разкри, че изгоненият дипломат се е опитал да вербува директор на българска служба с достъп до класифицирана информация.

- В края на януари тази година двама руски дипломати бяха изгонени от страната ни след сигнал на ДАНС, че е направен опит да достигнат до информация, която е държавна тайна. От външно министерство съобщиха тогава, че става въпрос за първия секретар в консулския отдел и служител в Търговското представителство.

 


От категорията

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с Covid-19, Радев се самоизолира

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с Covid-19, Радев се самоизолира-1603974657.jpg

Президентът и служителите, с които е бил в контакт, преминават в самоизолация и ...

29 окт. 2020 | 14:28

Само прокурори влизат в Европрокуратурата, стават част от държавното обвинение в България

Само прокурори влизат в Европрокуратурата -1603973864.jpg

Европейските делегирани прокурори ще бъдат единствено магистрати, част от ...

29 окт. 2020 | 14:10

Премиерът: Разпоредил съм да се разгледа възможността ДДС за храната по домовете също да стане 9%

Сн. Фейбсук-1604003627.jpg

Вече четвърти ден, в който съм болен, но мога да си изпълнявам задълженията, ...

29 окт. 2020 | 22:31

Борисов пред лидерите от ЕС: Настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксини

Сн. фейсбук-1603999455.jpg

Трябва да се стремим да осигурим лесен достъп до ваксините за всички европейски ...

29 окт. 2020 | 21:23