С част от парите в бъдещия парк ще има люлки, въртележки, сцена и арка

С дарението от Делян Пеевски: Проектът гората на Црънча да стане парк готов

2719 | 4 юли 2020 | 19:01

Още в понеделник главният архитект на Пазарджик и още двама служители на общината ще го обсъдят с кмета на селото Ангел Руков


Проектът, с който гората на Црънча ще се превърне в парк благодарение на дарението на Делян Пеевски, вече е готов.

Още в понеделник главният архитект на Пазарджик и още двама служители на общината ще го обсъдят с кмета на селото Ангел Руков.

Това стана ясно от думите на градоначалника на Пазарджик Тодор Попов, който днес отиде в селото, за да се срещне с жителите на Црънча и да им представи как точно ще бъде използвано дарението от 700 000 лева, дадено от Делян Пеевски.

 

По волята на дарителя, половината от тях трябва да отидат за създаването и облагородяването на бъдещия парк и други дейности, свързани със селото, а останалите за волейболния клуб „Хебър“.

От срещата стана ясно, че с част от парите в бъдещия парк ще има люлки, въртележки, сцена и арка, а най-вероятно и декоративна ограда, като ще бъдат оформени и алеи и направено осветление. А с останалата част ще бъде направено нормално футболно игрище за местния клуб с поливна система и седалки.

 

Пред жителите на Црънча Тодор Попов обясни, че е дошъл, за да се спрат спекулациите, че проектът се бави.

 

„Дойдох, за да изразя своята подкрепа за кмета и за селото, за да не вървят спекулации. Нямаше развитие досега за дарението, тъй като имаше почти 2 месеца епидемична обстановка. Освен това трябваше да се огледа от специалисти гората – смесен фонд и да не се пречи на частните интереси. Проектът е готов, другата седмица ще изпратя на кмета снимков материал“, заяви той. Градоначалникът на Пазарджик обясни, че в рамките на изтеклия един месец той и хората от екипа му са се запознали с нуждите на селото от различни от парка придобивки. След това се е срещнал и с дарителя Делян Пеевски, за да го попита дали е възможно част от средствата да бъдат пренасочени към други дейности. След като получил съгласието му, веднага уведомил Руков и така се стигнало до днешната среща, на която присъстваха и представители на Инициативния комитет за развитие на Црънча.


„Ще обсъдим с кмета на селото да се направи декоративна ограда. Ще се разширят навесите, ще се изчисти пътеката, ще се направят парапети и осветление за през нощта. Искаме това място да стане красиво за отдих на хората от Црънча“, категоричен бе Попов и допълни, че е било обсъдено и с местния футболен клуб да се направи поливна система на стадиона и да се монтират седалки. Ще се купи и косачка, за да се поддържа теренът.

 

„Идеята е да направим футболно игрище, както и 2 детски площадки. Ще се оправят 2 стаи и ще се подновят тоалетните. От понеделник в Црънча ще бъдат изпратени главният архитект и още 2 служители при кмета Ангел Руков, за да се огледат нещата. Смятам до края на лятото да сме готови. Имам одобрението от дарителя, част от средствата да се изразходват за други неща – които да са полезни за селото. Не бива да се правят интриги и спекулации. Някои търсят под вола теле – няма и няма да има” – заяви на срещата Попов.

До дарението на Делян Пеевски се стигна, след като навръх Гергьовден жителите на с. Црънча се вдигнаха на протест срещу взето седмица преди това решение на общинския съвет на Пазарджик да продаде гората в землището на селото, за да попълни дупки в бюджета. В свое писмо до общинските съветници и кмета на Пазарджик депутатът и издател на „Телеграф медиа“ посочи, че гневът на црънчани е напълно оправдан и породен от „закономерно чувство за несправедливост в хора, водени единствено от желанието да запазят едни от най-големите ценности на родното си място – природното и културното си богатство“. Затова Делян Пеевски, който е и едноличен собственик на капитала на „Интръст“ ЕАД, заяви в писмото си, че фирмата ще дари 700 000 лева на община Пазарджик, за да й помогне финансово и да не се стига до продажбата на гората.

В резултат на това, на 11 май, на извънредно заседание, общинските съветници в Пазарджик отмениха решението си гората да отиде на търг.

 


От категорията

Томислав Дончев: При всички случаи след 2 месеца и половина отиваме на избори

Томислав Дончев: При всички случаи след 2 месеца и половина отиваме на избори-1596693664.jpg

Този, който мисли за доброто на държавата, винаги е готов да направи крачка ...

6 авг. 2020 | 08:50

Радев: Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от него илюзорен свят (Видео)

Кадър Нова телевизия-1596697949.png

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и може да се ...

6 авг. 2020 | 10:10

Патриарх Неофит освети грозде на Преображение

Снимка БПЦ-1596707533.jpg

Духовното тържество завърши с многолетие за Българския патриарх и Светия Синод

6 авг. 2020 | 12:51

Ново огнище на коронавирус в шивашки цех в Разлог, заразени са 60 работници

-1594974807.jpg

Заразените са хора от общините Разлог и Белица. Цехът е затворен, извършва се ...

6 авг. 2020 | 12:19