Промените са предизвикани от многобройните констатации за несъвършенствата му, обясниха от ГЕРБ

С кворум от 125 депутати започна обсъждането за отмяна на машинното гласуване

900 | 16 юли 2019 | 14:38

„По данни на експертите дължината на протокола от машинното гласуване ще достигне 10-15 метра“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова


С кворум от 125 народни представители от ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти" и "Воля" започна издвънредното пленарно заседание, предаде Новини.бг. Извънредното заседание бе свикано, след като в петък депутатите не успяха да съберат кворум.

Тогава от БСП и ДПС не се регистрираха и заседанието бе провалено. Дневният ред включва промените в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Промените са внесени от ПГ на ГЕРБ.

Предлаганите от нас промени в Изборния кодекс са продиктувани от многобройните констатации за несъвършенствата на машинното гласуване, каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на представянето на мотивите, предаде Агенция "Фокус". Тя уточни, че за евровота в 146 секции няма подаден глас през машина.

„В още 295 или 9,9 % машинно гласували под 10 гласоподаватели“, каза още д-р Дариткова. По думите й 72,3 % от са предпочели да гласуват с хартиена бюлетина, в това число и знакови защитници на машинното гласуване. Тя отчете, че местните ибори се провеждат в два тура и в две последователни недели и в случа на балотаж всички машини трябва да се върнат, сертифицират, изпратят обратно в секциите в изключително кратки срокове.

„По данни на експертите дължината на протокола от машинното гласуване ще достигне 10-15 метра“, посочи още д-р Дариткова.

Според нея отчитането на машинния и хартиения вот ще предизвика забавяния. Тя подчерта, че няма машинно преброяване на вота, а само машинно гласуване с ръчно преброяване на вота.

"На изборите за ЕП е отчетено некоректно преброяване на преференциите при машинно гласуване", посочи още д-р Дариткова.

"На местните избори съществува сериозна опасност да се нарушат изборните резултати и те да бъдат оспорвани", изтъкна още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Тя обърна внимание, че в повечето държави - членки на ЕС не се провежда машинно гласуване. Според нея се очертава риск от загуба на доверие в изборната система на България и затова ГЕРБ предлага на местните избори през 2019 г. да не се прилага машинно гласуване.

"Наистина, ако ценим демократичното право на всеки българин да гласува за свои представители в местната власт, трябва да преосмислим прилагането на машинното гласуване. Ще помоля защитниците му да не внушават фалшиви надежди, че това е панацея срещу купения и корпоративен вот", допълни д-р Дариткова.

"Не искаме да подложим на риск бъдещия местен вот", каза тя и посочи, че ГЕРБ, "Воля" и "Обединени патриоти" държат да се проведат избори с легитимен резултат.

 


От категорията

Партийните субсидии влязоха в задънена улица: Депутатите отхвърлиха 8 лева, но не приеха и 1 лев

-1573720961.jpg

Финансовият министър Владислав Горанов, който присъства на днешното пленарно ...

5 дек. 2019 | 18:37

Карадайъ: Разобличихме ГЕРБ и БСП в съглашателство и сега финансирането е справедливо - 0 лева

-1563519296.jpg

Това, което се предлагаше, обслужва само големите партии ГЕРБ и БСП и ощетява ...

5 дек. 2019 | 18:42

Йордан Цонев за партийните субсидии: Сега всеки да си сърба попарата от политическото поведение!

-1429781819.jpg

Едно предаване, решило да се превърне в политическа партия, проведе един ...

5 дек. 2019 | 18:56

Седем кандидати за шеф на БНР, Антон Митов и Александър Велев са сред тях

-1568541576.jpg

За поста кандидатства и Валерий Тодоров, който ръководи БНР два поредни мандата

5 дек. 2019 | 18:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.