сн: БГНЕС

Той си отиде на 68 години

С много цветя колеги и приятели изпратиха Асен Гаргов в последния му път

1318 | 11 авг. 2017 | 15:56

Опелото бе в храма „Света Неделя” и там дойдоха любими на много поколения българи певци


 

С много цветя в горещия августовски ден десетки колеги и приятели изпратиха днес естрадната легенда Асен Гаргов, който си отиде на 68 г., в последния му път и изказаха съболезнования на близките му, предаде БГНЕС.

 

Опелото бе в храма „Света Неделя” и там дойдоха любими на много поколения българи певци като Йорданка Христова, Константин Марков, Развигор Попов, композитори, автори на текстове на песни, актьори като Светослав Пеев и много негови почитатели.

 

„С Асен се познаваме от 1966 г., а първата група „Фактор” направихме заедно през 1968 г. с Жоро Алексиев- солист на „Бандараците”, да не забравяме, че „Щурците” тръгнаха оттам. И свирихме много хубаво с него, а Асен бе изключително честен човек, а като музикант нямаше по онова време такъв като него”, разказа с топли думи за приятеля си Веселин Тодоров от рок група „Фактор”. Тогава всички ние бяхме самоуки рок музиканти, докато Асен вече имаше школа в Чили, където баща му беше работил като дипломат, знаеше над 300 латиноамерикански песни, допълни той. Така че той започна сериозно кариерата си във „Фактор”- бяхме аз, Асен, Валди Тотев, Тенко Славов, Марсел Барух и по-късно- с Емил Димитров, а там го хареса и Вили Казасян. Винаги с Асен сме били приятели и ако той има 2 лв. в джоба последни пари, ще ви ги даде, ако се нуждаете- беше човек, който се раздаваше, не само в музиката, беше истински рок музикант, сподели Веселин Тодоров. Тъжно е днес, за съжаление, често ни се случва напоследък да се събираме по такива поводи, а Асен Гаргов беше един прекрасен човек, голям музикант и композитор, каза с голяма болка за него и авторът на едни от най-красивите текстове за песни Александър Петров. Заедно с него направихме преди 30 г. една емблематична песен- „Развод ми дай” и имам много хубави спомени с него за общата ни работа, допълни той.

 

„Ние трябва да се почитаме- ако ни задминават разни управници и държавници, ние държим на гилдията”, бе категорична естрадната ни звезда от близкото минало Йорданка Христова, която също бе тук в памет на колегата. „Асен Гаргов е достоен музикант и композитор, една голяма фигура с българската поп музика. Неговите песни идват от миналото, но със сигурност ще продължат напред. Много ни е мъчно, че го няма”, сподели и Константин Марков от „Тангра”.

 

„Бяхме близки с Асен, бяхме от едната страна на барикадата през 90-те години”, заговори за приятеля си с насълзени очи актьорът Светослав Пеев. Беше слънчев човек и заради това, което написа, всички се усмихваха тогава. А беше остроумен, земен и истински човек, светла личност, добави той. Припомняме , че Асен Гаргов е роден на 24 юли 1949г. Като малък свири на цигулка, а след като заминава заедно с родителите си в Чили, там се учи да свири на китара. Започва като музикант в група „Фактор”, после минава във вокалната формация "Студио В", където е поканен за солист от Вили Казасян.От 1975 до 1991 работи с Лили Иванова- той не е само нейн вокален, а и партньор в живота. За нея той пише много известни песни, сред тях е един от големите й хитове - "Детелини". През 90-те Гаргов има ново семейство, а последните години от живота си прекарва в софийското с. Габър.

 

 

 

 

 


От категорията

Българското посолство в Никозия отбеляза 145 години от гибелта на Васил Левски (Снимки)

Българското посолство в Никозия отбеляза 145 години от гибелта на Васил Левски (Снимки)-1519035999.jpg

В словото си посланик Георгиев посочи, че Васил Левски е част от България – ...

19 февр. 2018 | 12:25

"Три билборда извън града" на Мартин Макдона е големият победител на БАФТА

Сн. Инстаграм-1519030177.jpg

На червения килим и в залата се виждаха много жени, облечени в черно, ...

19 февр. 2018 | 10:49

Недялко Йорданов и неговите "67 сутрини" във фейсбук книга

Недялко Йорданов и неговите "67 сутрини" във фейсбук книга-1519047257.jpg

Отначало ме беше обзела паниката от отлитащото време.../ И от там – неистовото ...

19 февр. 2018 | 15:23

Членове на клуб “Млади възрожденци“ изнесоха рецитал “Съединението прави силата“ (Снимки)

Членове на клуб “Млади възрожденци“ изнесоха рецитал “Съединението прави силата“ (Снимки)-1519044249.jpg

Анжела Бонева, Мартин Тодоров, Едже Север Юмер, Тина Мушехян и Аглая Анави ...

19 февр. 2018 | 14:43

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018