Ръководство на СГС. Снимка: Преса

С оставки реформи не се правят

4784 | 23 дек. 2014 | 13:00

Макар и под натиск, ВСС реши дълго отлагани проблеми по разпределянето на делата


На 17 декември цялото ръководство на Софийския градски съд даде обяснения пред ВСС за случайното разпределяне на делата.


Уж годината минаваше рутинно под знака на спорове около предстоящата съдебна реформа, а в самия й край няколко събития отключиха тежки противоречия. И макар че отметна доста работа, родната Темида ще се сбогува с 2014 г. оръфана от критики.

 

Съмнения за манипулации, тръгнали около разпределянето на многозначителното дело за фалита на КТБ, накараха близо 40 съдии от общо 300 да поискат оставката на ръководството на Софийския градски съд. Посланици на 7 държави от Европейския съюз се подписаха под писмо, с което подкрепят съдиите, поискали оставката на ръководството на Софийския градски съд (СГС). Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан пък от синия екран без никаква дипломатичност заключи, че в българската съдебна система има „гнили ябълки“. Подсказа схеми, които превръщат правосъдието в разменна монета на нечисти интереси, назова поименно съдия Румяна Ченалова, която по думите му вместо правосъдие е осигурявала фалит на две дружества, дъщерни на френската фирма „Белведере“. Съдия Ченалова отхвърли нападките, изнесе факти от делото и защити позицията си, че не е „фалирала“, а е „спасявала“ двете фирми.

 

Отзвукът не закъсня - Съюзът на съдиите поиска от ВСС незабавно решение срещу опасностите от манипулации при случайното разпределяне на делата, от другия съдийски съюз призоваха да не се посяга на независимостта на съдебната система. И т.н., и т.н. Общественият шум мобилизира купища органи - прокуратура, ВСС, два инспектората, които се заеха да покажат, че в кошницата на българската съдебна система повечето ябълки са здрави.

 

Разковничето

 

Изненадващо лидерът на ДСБ Радан Кънев видя разковниче за проблемите в оставката на ВСС заради неспособността му да управлява съдебната власт. Като недостатък притури и злополучните инциденти с Лозан Панов.

 

Вярно, политическите сили в парламента, който избира 11 от членовете на ВСС, може да отправят подобни апели. Въпросът е дали разпускането на ВСС би било решение на проблемите, или ще се превърне в част от тях. И то в навечерието на критичен доклад от Брюксел по мониторинга, отворена процедура за избор на съдия №1 и отпушена от правителството програма за съдебна реформа. Очевидно г-н Кънев не се кани да дава отговори, макар че е редно да предлага алтернативи, когато иска драстични промени.

 

В зората на демокрацията под мотото „Вън идиоти и полуидиоти от ръководството на съдебната власт“ (незабравим повик на Георги Марков, бивш конституционен съдия) висшите съдебни съвети хвърчаха като тапи. За последните 25 години под натиска най-вече на сини управници три пъти предсрочно бяха прекратявани 5-годишните мандати на т.нар. правителства на съдебната власт. Главното предимство на новите не беше умението им да правят реформи, а фактът, че са протежета на новата власт. Онези маниери безпардонно сваляха и качваха съмнително пригодни „наши“ хора по върховете на съдебната власт. Някои от тях осигуриха такива „забавления“ на обществото, че няма как да не се стряскаме от спомените.

 

Наложената тогава традиция бе знак за магистратите - успехи в кариерата ще имат, ако се държат здраво за онези, които са на власт. Бавно и полека цяла армия от тоги се нагоди към повика, а двойните стандарти пуснаха здрави корени в правосъдието.

 

На всичко това е време да се каже „сбогом“. Час по час реформаторите се оплакват, че са пренебрегвани от големия брат (ГЕРБ) в управлението. Но те самите доказват, че са риба, рак и щука. След призива на Радан Кънев за оставка на ВСС вицепремиерът Меглена Кунева - лидер на ДБГ, отсече: „Никакви оставки, има нужда от работещ ВСС.“

 

Реформаторите припознаха Христо Иванов за правосъден министър в кабинета „Борисов 2“. Но разнобой и по тази линия не липсва. „Това би било форма на политически натиск и е вреден сигнал за системата“, коментира Иванов повика за оставка. „Ако искаме следващият състав на ВСС да започне с по-високо чувство на независимост, този трябва да си довърши мандата.“

 

Успехът е и
в маниерите

 

Христо Иванов и екипът му написаха стратегия за реформите в съдебната власт, която получи и критики, и одобрение в юридическата общност. Не е маловажно, че в сложни политически времена Брюксел даде подкрепа на идеите. Министърът обаче нито веднъж не пропусна да отбележи, че довършва труда и на предходни правителства. Христо Иванов не беше прав да иронизира ВСС за бонусите, които отпусна за Коледа на магистратите; дето се вика, не успя да защити бюджета им за 2015 г. Но по възлови спорове съумя да съхрани професионалното достойнство на много от опонентите си. Някои от предложенията в стратегията бяха посрещнати на нож, но министърът не нападна никого. Даже остави поле за изява там, където недоверието бе най-конфликтно. И се решиха купища взривоопасни въпроси, а за първи път реформите в прокуратурата ще се извършват със самата прокуратура. Главният прокурор дори изненада министерството със сериозни предложения, които допълниха идеите за разделяне на ВСС, пряко избиране на членовете в него, даже предложи специален дисциплинарен съд да отсъжда по делата на прегрешилите в системата. За първи път главен прокурор се отказа от цялата власт в прокуратурата и предложи нейната децентрализация. Нещо, което получи одобрение и в Европа.

 

Моженето е налице, когато нещата се случват, а не когато политиците се държат като френетични ултраси. Реформите в съдебната власт, които предстоят, няма да направят отведнъж нещата красиви и лесни. Важно е обаче, когато избухват нелицеприятни казуси, да има кой да ги решава. След скандалите за случайното разпределяне на делата някои представители на ВСС се обидиха, задето са поставени под „безпрецедентен натиск“. Но е факт, че проблемите, отпушени около делата за КТБ и „Белведере“, които пък раждат едни други съмнения за „неслучаен“ интерес, не са от вчера. И се оказа, че дългото им отлагане намери бързо и професионално решение от същия ВСС - от средата на януари догодина ще бъдат въведени две подобрени системи, от които се очаква да сведта до минимум възможностите за манипулации. До края на 2015 г. ще задейства единна централизирана система с максимална степен на сигурност.

 

А имаше времена, когато бе

 

немислимо
дори да се попита

 

защо този или онзи съдия гледа това или онова дело. Времена, когато на коляно се правеха поправки в законите, за да не бъдат наказани магистрати, близки до високите етажи в прокуратурата. Впрочем в действащия съдебен съвет има дисциплинарни дела, които годинясват. Кой по-добре от юристите знае, че няма нищо по-разочароващо от мудни процедури срещу поставени под съмнение магистрати?

 

Вярно е обаче, че ВСС полага огромни усилия да се справи с тежки и наследени проблеми - бавно и полека започват да дават резултати усилията да се установи норма за натовареност на съдиите, прокурорите и следователите. Търсят се механизми за промени в процеса на атестирането, от което пропищяха магистратите. Текат непрестанни кадрови назначения, повишения и прочее. Не е случайно, че един от критиците на ВСС - съдия Нели Куцкова, също се противопостави на идеята за преждевременното им разпускане. „По-добре под обществен натиск настоящият ВСС да си върши работата, не можем да не признаем, че се наблюдава активизиране“, коментира тя. Професионалистите знаят, че с оставки реформи не се правят.

 

Иначе е вярно - всеки народ заслужава съдебна система, в която има доверие.


 


От категорията

Гешев: Има сериозен спад на престъпността през 2020 г. в резултат на работата на ПРБ и МВР

-1613461698.png

Убеден съм, че успешните съвместни действия ще продължат, защото отдавна го ...

4 март 2021 | 15:42

ПРБ и МВР набелязаха мерки за опазване на сигурността на предстоящите парламентарни избори
(Видео)

Сн. Прокуратура-1614860774.png

В съвещанието участваха Иван Гешев, зам.-главни прокурори, говорителят на ...

4 март 2021 | 14:23

Отново смърт на пътя! Един човек е загинал при катастрофа на шосето Ботевград-Врачеш
(Видео)

-1605537064.jpg

Лек автомобил се е обърнал по таван, като няма други участници в катастрофата

4 март 2021 | 19:36

Сийка Милева: Не е работа на ПРБ да коментира критиките към делегираните прокурори
(Видео)

-1609249589.jpg

Идната сряда се очаква и Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет да обсъди ...

4 март 2021 | 16:42