Танцуващият дервиш Васил Тосев Снимка Мария Йовева

Единственият българин танцуващ дервиш пред "О!Здравей" по Би Ай Ти

С йога-дишане отслабваш с килограм за час

31093 | 4 апр. 2017 | 20:24

Бившият продавач в оръжеен магазин е свалил 50 кг от теглото си

Танцуващият дервиш Васил Тосев
Снимка Мария Йовева-1491326604.jpgТанцуващият дервиш Васил Тосев 
Снимка Мария Йовева-1491326692.jpgТанцуващият дервиш Васил Тосев с продуцента на "О!Здравей" Соня Момчилова и водещата на предаването Магдалена Гигова
Снимка Мария Йовева-1491326410.jpg

Васил Тосев от Пловдив наближава 50-те, но има стегнатата фигура на разумно спортуващ юноша и никой не може да си представи дори, че през 2001 година е тежал повече от 100 килограма, а лекарите са изписвали цял поменик с болестите му – от необходимост от  байпас до заплаха от диабет.

 

Днес той тежи наполовина по-малко и се определя като „физически и психически здрав”. Васил ще гостува в предаването „О!Здравей” по Би Ай Ти тази неделя. Пред водещата Магдалена Гигова той ще разкаже простата тайна на невероятното си на пръв поглед изцеление.

 

Тосев е и единственият българин, посветен за дервиш в най-важния център на суфите – турския град Коня, където 700 години пребивават танцуващите от ордена Мевлеви. Там Васил е получил дервишкото име Вели, което в превод означава светец.

 

Той е вписан под номер 301 в списъка на посветените. Специално за зрителите на „О!Здравей” българинът ще се завърти в ритуалния танц сема.

 

В книгата си „Поддръжка на човешкото тяло“, която съдържа 80 страници,  илюстрирани с лесни дихателни и физически упражнения, дервишът дава прости, ясни и кратки рецепти за това как да изчистим организма си от токсини, как да се храним, как да засилим имунитета си.

 

„Ако се придържате към рецептите и упражненията в книгата ще сте здрави и няма да се налага да посещавате лекар и да пиете хапчета“, убеден е Тосев, чийто живот през последните 15 години доказва думите му.

 

Животът на пловдивчанина е толкова необикновен, че би послужил за сюжет на роман или за филмов сценарий. Когато тежи 105 кг е продавач в оръжеен магазин и често казва на приятелите си, че се чувства толкова зле, че му идва да се гръмне.

 

Днес заковава кантара на 58 кг и преподава йога в собствена зала.

 

„Волята е глупаво нещо, казва Васил. - Освен това е вредна. Тя действа за кратко време и после човек се предава. Няма как да е в постоянно състояние на мобилизация на волята. Когато трябва да я налагаш, изпадаш в шизофренично състояние - едната ти половина на ума иска едно, другата - обратното. Същото е с диетите. Аз диети не давам, а само подтик към начин на живот.

 

Това, от което човек наистина има нужда, не е воля, а разбиране. Да разбира себе си, да се обича и да работи за себе си. Как обаче да се случи това разбиране, с две думи не може да се каже. Хем е сложно, хем е просто. Нещо тук трябва да се промени, казва Васил Тосeв и почуква главата си.

 

На хората с наднормено тегло в залата си Васил показва специални упражнения за отслабване. Най-вече за дишане. Курсът продължава час и половина и след него някои са с по килограм по-леки.Без майтап! В залата има електронни везни, на които всички се теглят в началото, а в края на упражненията проверяват ефекта.

 

Упражненията хармонизират и всеки получава това, от което има нужда. Някои особено кльощави напълняват.

 

За да отслабне, човек трябва да опита да разбере собственото си тяло, обясни Васко. Иначе ще смъкне малко килограми, а след това бързо ще качи.

 

Всеки ден нещо работи срещу нас, затова всеки ден трябва да правим нещо за себе си - това е мотото на йога-инструктора. Най-малкото не трябва да си вредим. От гледна точка на храненето това означава да не закусваме преди 10 часа. Да не ядем пържено, нито маргарин, нито месо, нито шоколад. Да не пием кафе, вино, алкохол. И най-важното - да не преяждаме. Никога не преяждайте. Когато солите ястията, използвайте морска сол. За разлика от натриевия сулфат (готварската сол), морската сол не задържа водата в организма, нарежда Васко.

 

За него прекомерното вглеждане в екологичното хранене, т.нар. орторексия също е вредна. Когато прилагаш правилните очистителни практики, не е необходимо да се вманиачаваш.

 

„Просто се движи. Не тичай, не прави силови гимнастики. Движи се, често и с бърза скорост. Това е суперважно, предупреждава йога-инструкторът последователите си.

 

Втората му препоръка е да поддържаме чистота. В тялото - чрез храната. В мислите - чрез медитация.

 

Още  съвети – в неделя от 8,30 и от 17,30 в предаването „О!Здравей” по Би Ай Ти

 Единственият българин танцуващ дервиш Васил Тосев Автор на видеото Мария Йовева

Бившият продавач в оръжеен магазин е свалил 50 кг от теглото си

От категорията

Доминикана - раят, където расте камъкът ларимар
(Галерия)

Водещата на предаването Покана за пътуване - Магдалена Гигова в Санто Доминго
Снимка Личен архив на Магдалена Гигова
-1524312797.jpg

Какво е да си на ретрийт в Малайзия и защо гуру Йоги Тан сади родопски кристали ...

22 апр. 2018 | 10:12

Евгения Калканджиева, Наталия Гуркова и Маги Вълчанова замениха подиума с предприемачество
(Галерия)

Маги Вълчанова, Наталия Гуркова, Пламен П. Попов, Даниела Тодорова и Ася Иванова
Снимки Пламен Колев, Хайлайф-1524341286.jpg

Дамите участваха и в съпътстващ семинар на тема „Магията на баланса”, воден от ...

21 апр. 2018 | 23:05

Проблемен ден, който въпреки всичко ще свърши добре чрез външна помощ от друг човек
(Галерия)

-1514269189.jpg

Номерологична прогноза за 22 април. Не е препоръчително да вземате важни ...

21 апр. 2018 | 22:48

Телецът поема цялата власт!
(Галерия)

Телецът поема цялата власт!-1524241534.jpg

Митологично-астрологична вечер на тема: „Лъчезарната Фаетон и астероидните ...

20 апр. 2018 | 19:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018